Вчора
Протягом дня росіяни здійснили 28 обстрілів Сумської області
Суд відправив депутата Сумської облради під варту із заставою у 3 млн грн
У Сумах збили 82-річного велосипедистаФОТО
На Сумщині гасили пожежу біля музеюФОТО
Сумським підприємствам заборгували 380 мільйонів
“До прильотів уже звикли”: як живуть у прикордонному селі на СумщиніФОТО
У Сумах учбове авто потрапило в потрійну ДТП
На Охтирщині виявили забруднення каналізаційними стоками
У Тростянці комунальний транспорт стане безкоштовним
У Глухові поховали військового Андрія ВаськоваФОТО
Дев’ятеро сумських науковців працюють в університеті Ліверпуля
Як в Охтирці допомагають переселенцям із Великописарівської громади?
Депутату Сумської облради обирають запобіжний захід в антикорупційному судіФОТО
Освіта Сумщини отримала додатково 36 млн: на що підуть гроші?
У Сумах шахрай 10 разів продав неіснуючий трактор
Наступного тижня у Сумах стартує місячник з благоустроюВІДЕО
Житель Сумщини відповість перед законом за побиття співмешканки
На Роменщині чоловік незаконно нарубав дерев на 45 тисяч гривень
Житель Сумщини не зміг отримати документи на авто через борги
За пошкодження об’єктів електроенергетики та крадіжки трансформаторної оливи двоє жителів Сумщини сіли в тюрму
Юні каратисти з Глухова завоювали 6 медалей на міжнародному турніріФОТО
Учениця із Сумщини стала призеркою Всеукраїнської олімпіадиФОТО
На Сумщині продовжують працювати евакуаційні маршрути
Роменський “Рятувальник” знявся з чемпіонату та кубку України
У Шостці попрощалися з добровольцем Анатолієм Лисенком
Цьогоріч 88 мешканцям Охтирки затвердили компенсацію за пошкоджене житло
Сумські хокеїстки стартують на Єврокубку
Сумчанин допоміг виявити чоловіків, які займалися незаконним виловом раківФОТО
Сумських школярів навчатимуть шахам на уроках фізкультури
На Сумщині зменшується кількість електричок

Дівчата в IT: історії чотирьох сумчанок

Сумчанки, які працюють у ІТ-сфері, розповіли про свій шлях в ІТ-компанії, проблеми з якими стикалися та переваги роботи.

Анна Кайнова

керівниця відділу продажів, компанія BroCoders

Взагалі ніколи не думала про ІТ і не вважала цю сферу особливою. В оточенні також не було айтішників, щоб брати з когось приклад. В університеті я навчалася на перекладі, але більшість часу приділяла роботі в міжнародній молодіжній організації AIESEC, завдяки якій протягом року жила в Іспанії. Після повернення додому я змінила спеціальність на маркетинг та почала шукати роботу в Сумах.

Подруга показала вакансію менеджера з продажів у одну ІТ-компанію. Я вирішила спробувати. На співбесіді мій міжнародний досвід, високий рівень англійської, знання бізнес комунікації та проєктної роботи виявився в нагоді, тому запросили вийти з понеділка на роботу!

За три роки роботи можу сказати, що бути дівчиною в ІТ круто, але всі дивляться на навички та відношення до роботи, а не на стать.

Я не стикалася із проявами дискримінації чи харасментом, але бували жарти, які стосувалися жіночої «емоційності», гормональних циклів чи певної об’єктивізації. У мене молодий колектив, тому більшість хлопців виховані толерантно, але все одно ти можеш почути речі, які в жодному разі не почув би хлопець. Але ти вчишся влучно жартувати і про них!

Чула від своєї подруги, що на співбесіді у Львові її питали чи не планує вона завагітніти та залишити проєкт через це, але такі питання роботодавець не має права задавати! І пам’ятаю, як одна викладачка в університеті любила казати, що дівчата на перекладі красиві, тому виходять заміж за програмістів з факультету ЕлІТ, і через це наші факультети товаришують! Це був справжній сексизм!

Знаю, що багато дівчат сумніваються в собі та своїх навичках, відчувають невпевненість та тиск з боку суспільства, і це загальна проблема нашого виховання.

Дівчата можуть все! І головне, що їх життя та роль не обмежується народженням дитини.

Зараз фокус на навичках, тому дівчата мають всі шанси займати бажані посади, лише потрібно знати, що можливостей вдосталь!

Антоніна Шабала

керівниця відділу розробки інтерфейсів, MARAKAS Design Studio

Я починала свій шлях в IT з освіти. Ще в університеті почала працювати менеджеркою з продажу систем безпеки. Працювала там 2 роки і зрозуміла, що постійний контакт з людьми — не моє. Тому вирішила відійти від цього і почала вчитися робити сайти. На той час я мала багато друзів, які вже працювали в цій сфері, тому мене було кому надихнути і направити. Але було нелегко. Дуже великий потік інформації, яку треба вивчати після роботи.

В IT-сфері є місце гендерній нерівності, воно зазвичай умовне, але все ж є. Я вважаю, що в нашому суспільстві в цілому є така проблема. Все починається з дитинства, коли тебе виховують з думкою, що для дівчат головне навчитися готувати та прибирати. В університеті взагалі окрема тема з нерівністю. Наприклад, деякі викладачі зараховували дівчатам бали, бо «це ж дівчата і що з них взяти». Деякі навпаки не любили симпатичних блондинок. Цю нерівність помічають не всі, бо вона досить умовна. Але це заважає навчатися і отримувати знання.

На роботі  атмосфера комфортніша. Я не знаю випадків, коли за одні і ті ж обов’язки, з однаковим рівнем знань та досвідом, хлопець і дівчина отримували б різну зарплатню.

Ніхто тобі не каже, що ти не можеш зайняти ту чи іншу посаду, бо ти жінка.

Бували моменти, коли доводилося докладати більше зусиль, щоб тебе почули і прислухалися до твоєї думки. Якщо даєш негативний фідбек або доводиш свою думку занадто наполегливо, списують все на твій гормональний стан або ретроградний меркурій. Але не дивлячись на це, на роботі тобі завжди допоможуть.

У першу чергу дівчатам треба починати з себе, перестати жартувати сексистськими жартами про самих себе. Тоді навколишні будуть менше акцентувати увагу на тому, що ти чогось не можеш, бо ти жінка.

Наразі, кількість дівчат в IT збільшилася завдяки навколотехнічним посадам. Але саме програмісток і розробниць дуже мало. Може десь 10% від усієї кількості робітників.

IT-сфера може здаватися складною, але дівчатам не треба її боятися. Навпаки, тут завжди можеш поставити собі ціль та досягти бажаних результатів. Це завжди цікаві проєкти, комфортна обстановка на роботі, можливість подорожувати, а ще постійний виклик для людей і себе, що дівчатам точно є місце в IT!

alina.bilanenko_20200308_110119_0

Аліна Біланенко

front-end розробниця, компанія BroCoders

У мене немає особливої історії, я просто пішла вчитися в університет на факультет ЕлІТ і згодом почала працювати за спеціальністю. Бути програмісткою досить складно, особливо коли є сім’я і свої турботи. Це постійне навчання, яке вимагає багато часу. Зараз я займаюся розробкою сайтів, мобільних додатків, загалом роблю те саме, що і хлопці. Якогось упередженого ставлення до себе не бачу, відношення до всіх однакове, хоч ти програміст, хоч офіс-менеджер. Мені подобається ця робота і поки важко уявити, що я б могла займатися чимось іншим.

У компанії працюю півтори роки. Є думки, що чоловікам у цій сфері простіше, так як у них інший склад розуму, і вони можуть краще зосереджуватися лише на одній задачі. У той же час, як у дівчат в голові «літає» купа думок одночасно. Існує багато людей, які вважають, що в ІТ-сфері не потрібно нічого робити і за це тобі заплатять великі гроші. Насправді це не так, адже працювати в цій галузі — це докладати багато зусиль і постійно вчитися. І, якщо в ІТ йдуть тільки за чималим доходом, то я точно можу сказати, що у них нічого не вийде. Це стосується саме програмістів.

Зараз технології розвиваються кожен день і є можливість вибрати конкретний напрямок, до якого в тебе лежить душа. Я за те, щоб робота була не тільки роботою, а й улюбленою справою!

IMG_20190702_194905

Дар’я Гузенко

UX/UI дизайнерка, компанія MindK

Я навчалася на менеджера, і після випуску хотіла зруйнувати стереотип, що всі працюють не за спеціальністю. Тому, я влаштувалася в ІТ-компанію на посаду проджект-менеджерки. Працювала на цій позиції три роки. Але завжди подобалося займатися візуальним оформленням, радити команді, як зробити певний елемент на сайті чи в системі. Я зрозуміла, що сама ІТ-сфера мені цікава, але до душі ближчий дизайн.

Після цього я пішла до свого директора, пояснила, що хочу стати дизайнеркою і думала, що мені доведеться шукати роботу в іншому місці. Але він запропонував зайняти цю позицію саме в нашій компанії. Тоді я кардинально змінила все те, чим займалася три роки, а почала працювати в іншому напрямку, але в тому ж місці.

Коли я працювала проджект-менеджеркою, то здебільшого компанія не обирала дівчат, які проявляли себе занадто м’яко під час співбесіди. На цій посаді має бути людина жорстка, бо потрібно ставити конкретно задачі та мати вплив на команду, і дівчина, яка по характеру більш ніжніша — не зможе цього зробити. Тому, було багато відмов саме через характер, а не через стать.

Але це не означає, що якщо ти ніжна і добра, то ти поганий спеціаліст. Дівчата дуже добре справляються із задачами, тому для мене дивний стереотип, що жінки не можуть увійти в ІТ.

Моя основна порада для тих, хто вважає цю сферу не жіночою — не довіряти стереотипам, і якщо ти точно бачиш себе у цій галузі, то чітко йти до своєї мети!

cukr.city

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення