Державне підприємство «Авіакон» уклало угоду з ТОВ «Промелектроніка» щодо закупівлі підшипників на суму 1,39 млн грн. Про це, спираючись на дані системи «Прозорро», інформують “Наші гроші”.

«Авіакон» не оприлюднив сам договір, а інформація про його укладання з’явилася 13 вересня. З анонсу до угоди відомо, що запорізька «Промелектроніка» має до 23 жовтня поставити в Конотоп майже 70 підшипників різного типу. Усі деталі повинні бути вироблені не раніше 2012 року.

Але ще в березні військова прокуратура відкрила кримінальне провадження за підозрою у привласненні коштів державного підприємства «Луцький ремонтний завод «Мотор» під час закупівлі запчастин до двигунів літаків на суму 65,9 млн грн. У справі була замішана фірма «Промелектроніка», якій луцький «Мотор перерахував за поставку обладнання 9,3 млн грн. На думку прокуратури, ці фінансово-господарські операції можуть мати безтоварний характер, тобто бути фіктивними. Адже слідчі встановили, що «Промелектроніка» оприбуткувала агрегати та запчастини до авіаційних двигунів від фіктивного постачальника ТОВ «Комерційна група «Фенікс».

Засновниками «Промелектроніки» виступає сім’я Гусаків – Анастасія Олександрівна, Сергій Олександрович та Олена Вікторівна.

ДП «Авіакон» входить державного концерну «Укроборонпром», який з літа 2014 року очолює Роман Романов. Раніше Романов займався торгівлею автомобілями, у тому числі, «Хюндай». Останні в Україні збирає корпорація «Богдан» Олега Гладковського (Свинарчука), співвласником котрої раніше був президент Петро Порошенко. Сам Гладковський займає посаду першого заступника секретаря СНБО, та курує діяльність «Укроборонпрому».