У Сумах серед вулиці помер літній чоловік
Жителів Сумщини “кошмарять” телефонні “банкіри”
У закладах освіти сумської громади працюють чергові групи та класи
На Сумщині ущільнюють укріплення трьох ліній оборони
Тростянчани вибороли 28 медалей на Чемпіонаті України з козацького двобою
Енергетики Сумщини отримали спецтехніку для відновлювальних робіт
Сумська ОВА завела нову сторінку в Фейсбуці через хакерів
Сьогодні Конотоп прощається ще з одним захисником України
Чернеччинська громада підтримує захисників кордону
У Сумах попрощалися із захисником Романом Бражником
На Сумщині без електропостачання залишається 81 населений пункт
У Сумах патрульні повернули додому чоловіка похилого віку, якого три дні розшукували рідні
Сумчанка – третя на Grand Prix Slovakia
У Сумах готують Всеукраїнський архітектурний конкурс на кращий проєкт Алеї Слави
У Конотопі відновили теплопостачання
На Сумщині фіксується найбільше спроб заходу ворожих ДРГ
На Сумщині внаслідок обстрілів пошкоджено 4 приватні та 3 багатоквартирні житлові будинкиФОТО
У Сумах прибирають будівельне сміття навколо будинку, зруйнованого “Шахедом”
Шосткинські футзалісти – “бронзові” призери Кубку Києва
Тиждень триває евакуація з Великописарівської громадиФОТО
У Білопіллі вогнеборці врятували житловий будинокВІДЕО
У перинатальному центрі Пресвятої Діви Марії в Сумах за тиждень з’явилося 27 дітей
У Ромнах оперативно ліквідувавши пожежу, вогнеборці врятували 4 гаражіВІДЕО
Вночі та зранку обстрілів зазнали 5 громад Сумщини
Вчора
На Сумщині протягом дня зафіксовано 214 вибухів: обстрілів зазнали 11 громад
У Конотопі відновлюють теплопостачання після ракетного удару
Майже 27 млн грн шкоди нарахувала екоінспекція від атаки Сум “Шахедами” 6 березня
Сад у флаконі: обираємо ідеальний квітковий парфум
У Сумах пройшов турнір на честь Героя-чемпіона
У Шосткинській громаді переселенці отримають набори насіння

Рейтинг Мінрегіону – це як “середня температура пацієнтів по палаті”

У народі побутує «бородатий» анекдот: якщо одна частина населення їсть саму капусту, а інша – м’ясо, то в середньому це населення смакує голубцями. Практично така ж ситуація і з Моніторингом соціально-економічного розвитку регіонів за 2016 рік, показники якого так жваво обговорюються у місцевій Інтернет-мережі та ЗМІ. Математично ця модель правильна, а ось економічно…

Плутанина з роками і цифрами

«Я сказав би так, що у рейтинговій моделі, затвердженій Постановою Кабінету Міністрів України для оцінювання показників соціально-економічного розвитку регіону, є суттєві недоліки, які взагалі ставлять під сумнів цю модель», – зазначив під час розмови із журналістами перший заступник голови облдержадміністрації Олександр МАРЧЕНКО. – По-перше, презентовані нібито за 2016 рік результати моніторингу фактично не відображають реальний стан соціально-економічного розвитку регіонів саме за цей період. Оскільки із 64 показників, за якими проводилась оцінка, значення 18 – використано за попередній 2015 рік. У тому числі й основний показник, що характеризує рівень розвитку економіки регіону – валовий регіональний продукт. Фактично, має місце фальсифікація результатів, оскільки використання показників за інший період, ніж період оцінювання, суперечить вищевказаній постанові Кабміну».

Другим недоліком цього Моніторингу посадовець назвав відсутність адекватної і економічно обґрунтованої методики переходу від кожного показника до інтегральної моделі.

«Візьмемо, для прикладу, напрямок «Економічна і соціальна згуртованість», – зазначив Олександр Марченко. – Сумська область за першим показником цього напряму (валовий регіональний продукт у фактичних цінах у розрахунку на одну особу населення) посідає13 місце, за другим (наявний дохід населення у розрахунку на одну особу населення) – 8 місце, і за третім (загальний коефіцієнт вибуття сільського населення, у розрахунку на 10 тис. осіб наявного сільського населення) – 22. А чомусь у сукупності цих показників «виходить» 23 місце. Щоб випробувати цю модель, я скористався програмою Excel, обрахував і дійшов висновку, що в цій моделі використовується так званий підхід «середньої температури пацієнтів по палаті», тобто некоректні показники, що не можуть показувати реальні цифри розвитку областей».

Дивна вибірковість показників моніторингу

«Ще одна критична проблема Моніторингу Мінрегіону – це відсутність ряду показників із надзвичайно важливих для людського життя галузей: культури, молоді та спорту, містобудування тощо. І, що головне, не відображені показники, що характеризують ефективність впровадження ключових державних реформ у регіонах, зокрема, ініційованого Президентом України та Урядом процесу децентралізації влади. Перш за все, це стосується створення об’єднаних територіальних громад у регіонах на виконання Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», – підкреслив Олександр Марченко. – Показники, що використовуються при визначенні рейтингових місць за напрямами оцінювання, носять вибірковий характер та не можуть у повній мірі висвітлити реальний стан справ у відповідних галузях та сферах діяльності».

Наприклад, за підсумками 2016 року за напрямом «Доступність та якість послуг у сфері охорони здоров’я», що включає лише 5 показників, Сумська область посіла 19 місце. Серед цих показників – загальнодемографічні, які залежать не лише від стану медицини в регіоні, а й від загального соціально-економічного становища регіону. Серед показників, які характеризують рівень захворюваності, виділений лише показник захворюваності на туберкульоз, але немає таких життєво важливих і актуальних показників, що характеризують своєчасність виявлення у людей злоякісних новоутворень, рівня первинної інвалідності серед населення тощо.

Поряд з цим за підсумками рейтингової оцінки стану здоров’я населення, діяльності та ресурсного забезпечення закладів охорони здоров’я України за 2016 рік, що проводиться за 46 показниками відповідно до методики, затвердженої Міністерством охорони здоров’я України, Сумська область займає 7 загальне рейтингове місце серед областей України.  У тому числі 4 місце – по сільській місцевості. Науковий супровід даного рейтингу МОЗ України здійснюється Українським інститутом стратегічних досліджень МОЗ України.

Аналогічні зауваження щодо репрезентативності можна висловити щодо ряду інших показників.

Порівнюєте Київ і Сумщину? А чому не Лондон зі штатом Луізіана?

Не згоден Олександр Марченко із тим, що до моделі моніторингу та оцінки соціально-економічного розвитку регіонів включені показники по місту Київ, який займає лідируючі позиції за її підсумками.

«На нашу думку, співставлення показників рівня соціально-економічного розвитку областей держави та міста Київ, що має особливий статус як столиця України, є некоректним, – зазначив посадовець – Свого часу Сумська облдержадміністрація зверталась листом до Віце-прем’єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства з пропозицією внести зміни до постанови Кабінету Міністрів України № 856 щодо виключення міста Київ з регіонів, які оцінюються. Але реакції на наш лист ми не побачили».

 

Проблеми є, але влада області працює над їх вирішенням

Перший заступник голови облдержадміністрації зазначив, що проблеми в області, звісно, є. Але це не значить, що Сумщина – в аутсайдерах.

«Маємо проблеми, пов’язані з індексом промислової продукції, – підтвердив він. – Ви знаєте, яка ситуація на нашому ПАТ «СНВО». Але об’єктивно, в чому тут винна область, якщо київські чиновники «забрали» у сумського підприємства законно виграні тендери? Це замовлення дало б змогу завантажити СНВО, і область отримала б хороші індекси із промисловості. Із ситуацією навколо флагмана промисловості Сумщини пов’язана і ще одна проблема – борги із заробітної плати. Адже головний боржник в області – СНВО».

Також серйозною проблемою є показник індексу споживчих цін. І про нього теж говорив посадовець: «Якщо проаналізувати, то можна побачити, що до складових розрахунку цього показника входить вартість житлово-комунальних послуг, і перед усім по місту Суми. Тобто питання, які ми задаємо місту, відображені в цьому рейтингу».

Нічого особистого! Тільки математика!

У Міністерстві регіонального розвитку України керівництво облдержадміністрації буде обов’язково вести серйозну розмову з приводу «доцільності» використання цієї моделі. Адже обласна влада вважає, що некоректне її застосування призведе до катастрофічних наслідків.

«Сьогодні цю модель використовуватимуть абсолютно всі – від негативно налаштованих політичних сил до навіть, не побоюсь цього слова, терористичних сил, які у прикордонній Сумській області таким чином зможуть нагнітати обстановку, – наголошує Олександр Марченко. – Хоча цей Моніторинг – це кабінетний документ. І на скільки він має  відношення до реального життя і розвитку Сумщини – це питання…».

Посадовець впевнений, що розробляти моделі мають науковці і підкладати під ці розробки наукове обґрунтування. А не просто взяти три показники, урівняти їх у важливості, скласти їх і розділити на три.

«У цьому документі, крім математики, немає більше нічого – ні економіки, ні об’єктивності, ні фахового підходу, – підкреслив він. – Не можна користуватися просто математикою в управлінні державою чи областю. Треба підключати до складання рейтингів науковців, експертів з економічних питань і разом вибудувати адекватну, репрезентативну, повноцінну модель. І тоді слід запитувати Сумщину про якісь результати».

До речі, модель розрахунку, наведена в Моніторингу регіонального розвитку є дуже чутливою. Олександр Марченко наочно продемонстрував у програмі Excel, що варто лише змінити одну цифру, як Сумщина відразу піднімається вгору на 5 позицій. Чи можуть результати серйозного фахового рейтингу так змінюватися від заміни однієї цифри?

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення