У Сумах учбове авто потрапило в потрійну ДТП
На Охтирщині виявили забруднення каналізаційними стоками
У Тростянці комунальний транспорт стане безкоштовним
У Глухові поховали військового Андрія ВаськоваФОТО
Дев’ятеро сумських науковців працюють в університеті Ліверпуля
Як в Охтирці допомагають переселенцям із Великописарівської громади?
Депутату Сумської облради обирають запобіжний захід в антикорупційному судіФОТО
Освіта Сумщини отримала додатково 36 млн: на що підуть гроші?
У Сумах шахрай 10 разів продав неіснуючий трактор
Наступного тижня у Сумах стартує місячник з благоустроюВІДЕО
Житель Сумщини відповість перед законом за побиття співмешканки
На Роменщині чоловік незаконно нарубав дерев на 45 тисяч гривень
Житель Сумщини не зміг отримати документи на авто через борги
За пошкодження об’єктів електроенергетики та крадіжки трансформаторної оливи двоє жителів Сумщини сіли в тюрму
Юні каратисти з Глухова завоювали 6 медалей на міжнародному турніріФОТО
Учениця із Сумщини стала призеркою Всеукраїнської олімпіадиФОТО
На Сумщині продовжують працювати евакуаційні маршрути
Роменський “Рятувальник” знявся з чемпіонату та кубку України
У Шостці попрощалися з добровольцем Анатолієм Лисенком
Цьогоріч 88 мешканцям Охтирки затвердили компенсацію за пошкоджене житло
Сумські хокеїстки стартують на Єврокубку
Сумчанин допоміг виявити чоловіків, які займалися незаконним виловом раківФОТО
Сумських школярів навчатимуть шахам на уроках фізкультури
На Сумщині зменшується кількість електричок
У Сумах на хабарі піймали заступника декана
Геннадій Демʼяненко про візит Президента України на Сумщину: Це важливий символ підтримки та солідарності з нашими жителями та захисниками
На Сумщині рятували чоловіка, у якого під час пожежі зупинилося серцеВІДЕО
У центрі Сум виявили чоловіка в розшуку
На проспекті Перемоги — ДТПФОТО
Опалювальний сезон у Сумах завершиться 1 квітня

«Відродження»: Ліквідація спрощеної системи оподаткування стане потрясінням для мільйонів підприємців

В Україні – розквіт легкої промисловості. Зокрема, небувалий злет переживає швейний бізнес – одягатися в українських дизайнерів стало модно. Чимало конструкторів одягу вирішують відкрити свою справу, оскільки існує спрощена система оподаткування. Вона доволі проста, дозволяє заробляти і займатися улюбленою справою одночасно. Попри це, у Державній фіскальній службі знову заговорили про перегляд спеціальної податкової системи для малого і середнього бізнесу в Україні. У відомстві пропонують перевести фізосіб-підприємців зі спрощеної на загальну систему оподаткування.

«Спрощенці» сьогодні

«Спрощенка» була запроваджена в Україні ще 1998 року. За 19 років руками підприємців створені мільйони робочих місць, сформовані стабільні джерела мільярдних надходжень до бюджетів усіх рівнів, передусім місцевих. Завдяки цьому вдалося забезпечити передумови для формування середнього класу, зберегти в Україні малий та середній бізнес як такий.

За останній рік малий бізнес демонструє зростання. Упродовж десяти місяців 2017-го фізичні особи-підприємці сплатили до місцевих бюджетів майже 12,7 млрд грн єдиного податку, що в 1,5 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року. Про це нещодавно відзвітували в Державній фіскальній службі.

Збільшується і кількість самих «спрощенців». Станом на 1 листопада спрощеною системою оподаткування користуються майже 1,3 млн підприємців. За рік цей показник зріс на 139 тис. осіб. Цифри говорять самі за себе: спеціальна система оподаткування в Україні не тільки успішно функціонує, а й забезпечує стабільне зростання доходів для місцевих бюджетів. То навіщо руйнувати те, що добре працює?

Про необхідність перевести фізосіб-підприємців на загальну систему оподаткування нещодавно заявив в. о. голови Державної фіскальної служби Мирослав Продан. На думку чиновника, «спрощенка» – це вимушений захід перехідного періоду, коли бізнесу потрібно допомогти піднятися на ноги після кризи. Але, мовляв, цей період в Україні затягнувся. Тим часом спрощену систему використовує для мінімізації податків великий бізнес, вважає Продан. Також скасування «спрощенки» – одна з обіцянок, які взяла на себе Україна в рамках Меморандуму з МВФ.

«Якщо таке явище, як мінімізація податків, існує, отже, це недогляд самої ДФС. То чому через погану роботу фіскалів мусять страждати мільйони самозайнятих підприємців по всій країні?» – каже перший заступник голови партії «Відродження» Володимир Пилипенко. Він нагадав, що на початку 2017 року «єдинники» і без того зазнали великої чистки, коли навіть «сплячих» підприємців зобов’язали платити єдиний соціальний внесок. У результаті закрилися десятки тисяч ФОПів, що існували тільки на папері. На ринку залишилися лише ті, хто працює реально.

«А отже, ініціатива ДФС з ліквідації «спрощенки» вдарить насамперед по економічно найактивнішій частині населення. Це дуже нерозважливо. Нинішня спрощена система оподаткування і так є результатом компромісу. Нагадаю, у 2012 році «спрощенку» хотіли скасувати, але не наважилися, оскільки підприємці вийшли на акції протесту. Ми вважаємо, що не можна чіпати малий бізнес. А якщо і прагнути вдосконалювати систему оподаткування найближчим часом, то тільки в напрямі спрощення адміністрування та створення умов, зручних для підприємців. Повірте, тоді для багатьох людей відкриється можливість зайнятися бізнесом, і ми доб’ємося значних надходжень до бюджету. Замість того, щоб через нерозумні намагання догодити МВФ «заганяти» підприємців у загальну систему оподаткування, зі складною звітністю і вищим рівнем податків», – підкреслив Володимир Пилипенко.

Крім того, далеко не всі групи фізосіб-підприємців можна використовувати для схем мінімізації, про що недоговорюють податківці. Великий бізнес переважно намагається задіяти в схемах третю групу фізосіб-підприємців, оскільки вони можуть працювати з юрособами. Але на третій групі «спрощенців» сьогодні меншість – лише 33,8% від усіх «єдинників». Тоді як у першій групі спрощеної системи працюють 220 тис. підприємців, або 17,5% від загальної кількості. А на другій – майже половина всіх «єдинників»: 48,7%, або 614 тис. осіб. ФОПам першої і другої групи заборонено працювати з юрособами, що робить їх «не цікавими» для використання у схемах мінімізації.

«Наша політична сила категорично проти скасування спрощеної системи оподаткування. Малий бізнес сьогодні, як ніколи раніше, потребує невтручання з боку держави. Тому логічнішим виглядає не ліквідація спрощеної системи, а, навпаки, її модернізація, збільшення річних лімітів доходу для різних груп платників єдиного податку. Фіскальні ж органи повинні боротися зі схемами, які дозволяють нечесному бізнесу уникати сплати податків, – зокрема, з використанням спрощеної системи, – а не підривати саму основу для виживання малого і середнього бізнесу», – вважає депутат Сумської обласної ради від партії «Відродження» В’ячеслав Бершов.

Політик також підкреслив, що Україні ще дуже далеко до того, щоб говорити про вихід з економічної кризи. Нинішнє бажання ДФС ліквідувати спрощену систему – не перша за останні роки спроба позбутися «єдинників». Спрощену систему вдалося зберегти тільки завдяки організованому опору самих підприємців, а також підтримці з боку прогресивної частини суспільства.

Зазвичай заяви в ЗМІ про необхідність «переглянути» або щось змінити в роботі спрощеної системи є «промацування ґрунту» і вивченням реакції суспільства на такі наміри. А затим традиційно з’являється черговий законопроект про знищення «спрощенки».

Депутатська група «Партія «Відродження» хоче застерегти і чиновників ДФС, і український уряд від спроб чергової атаки на малий бізнес в Україні. Врешті-решт дайте спокій підприємцям! За нинішніх умов скасування «спрощенки» є передчасним і абсолютно неадекватним кроком, який стане потрясінням для мільйонів українців і матиме серйозні соціальні наслідки.

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення