У Сумах учбове авто потрапило в потрійну ДТП
На Охтирщині виявили забруднення каналізаційними стоками
У Тростянці комунальний транспорт стане безкоштовним
У Глухові поховали військового Андрія ВаськоваФОТО
Дев’ятеро сумських науковців працюють в університеті Ліверпуля
Як в Охтирці допомагають переселенцям із Великописарівської громади?
Депутату Сумської облради обирають запобіжний захід в антикорупційному судіФОТО
Освіта Сумщини отримала додатково 36 млн: на що підуть гроші?
У Сумах шахрай 10 разів продав неіснуючий трактор
Наступного тижня у Сумах стартує місячник з благоустроюВІДЕО
Житель Сумщини відповість перед законом за побиття співмешканки
На Роменщині чоловік незаконно нарубав дерев на 45 тисяч гривень
Житель Сумщини не зміг отримати документи на авто через борги
За пошкодження об’єктів електроенергетики та крадіжки трансформаторної оливи двоє жителів Сумщини сіли в тюрму
Юні каратисти з Глухова завоювали 6 медалей на міжнародному турніріФОТО
Учениця із Сумщини стала призеркою Всеукраїнської олімпіадиФОТО
На Сумщині продовжують працювати евакуаційні маршрути
Роменський “Рятувальник” знявся з чемпіонату та кубку України
У Шостці попрощалися з добровольцем Анатолієм Лисенком
Цьогоріч 88 мешканцям Охтирки затвердили компенсацію за пошкоджене житло
Сумські хокеїстки стартують на Єврокубку
Сумчанин допоміг виявити чоловіків, які займалися незаконним виловом раківФОТО
Сумських школярів навчатимуть шахам на уроках фізкультури
На Сумщині зменшується кількість електричок
У Сумах на хабарі піймали заступника декана
Геннадій Демʼяненко про візит Президента України на Сумщину: Це важливий символ підтримки та солідарності з нашими жителями та захисниками
На Сумщині рятували чоловіка, у якого під час пожежі зупинилося серцеВІДЕО
У центрі Сум виявили чоловіка в розшуку
На проспекті Перемоги — ДТПФОТО
Опалювальний сезон у Сумах завершиться 1 квітня

Юрій Чмирь: Медицина перетворюється на бізнес, а пацієнт стає клієнтом

Те, що більшості українців здавалося страшним сном, сталося. 19 жовтня парламент прийняв скандальну урядову медичну реформу. Таким чином, у порушення Конституції, Верховна Рада України зробила українську медицину платною. Тарифи на медичні послуги уряд буде встановлювати щорічно. Але, попередньо, нові розцінки вже відомі. Не зрозуміло тільки, як за середньої зарплатні у країні в 7000 гривень українці будуть їх оплачувати. Наприклад, серцево-судинні захворювання -– одна з головних причин смертності українського населення. Водночас вартість операцій на серці складе не менше 100 тисяч гривень. Операція з видалення каменя в жовчному міхурі буде коштувати від 34 до 51 тисячі гривень, і цей список можна продовжувати. Попередні тарифи на медпослуги, дійсно, шокують.

ЩО ЗМІНИТЬСЯ ДЛЯ ПАЦІЄНТІВ?

Медична реформа вступає в силу з 1 січня 2018 року, однак буде запроваджуватися поетапно, а з 2020 року система стане обов’язковою для всіх. На той час українці повинні будуть підписати з сімейними лікарями договір на надання медпослуг – у письмовій та електронній формах. Згідно з договором, держава буде нараховувати лікарю зарплату. За одного пацієнта медик отримає 370 гривень на рік, з 2019 року – 450 гривень. Тариф за прийом пенсіонерів і дітей буде вищим. Для лікарів встановили обмеження: кожен медик зможе підписати договори не більше, ніж з 2000 пацієнтів. Гроші за надані медпослуги буде отримувати не особисто лікар, а лікарня, розподіляти – головлікар.

Але все ж, головна зміна, запропонована медреформою – це фактична відмова від безкоштовної медицини, що гарантована Конституцією. Медицина перетворюється на бізнес, а пацієнт стає клієнтом. Законом про медреформу пропонують розділити медичні послуги на три види: повністю безкоштовні, частково оплачувані державою за принципом співоплати, і платні послуги. Втім, як стверджує в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, принцип співоплати за результатами розгляду закону в другому читанні, виключили. А медпослуги для українців будуть або безкоштовними, або обійдуться громадянам у повну вартість. Щорічно МОЗ звітуватиме, які послуги держава покриє за свій рахунок, а за які людям доведеться сплатити самостійно. Втім, у законі встановлено одне обмеження: у лікарні не може бути більше 20% платних послуг від загальної кількості.

ЗА ЩО ДОВЕДЕТЬСЯ ПЛАТИТИ?

Вартість і перелік медичних послуг – одне з головних питань медреформи. Як стверджує керівник Комітету ВР з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець, у МОЗ уже склали список, але боялися показати його громадськості до дня голосування. Оскільки ціни на медпослуги в ньому просто незрівнянні з доходами українців. І якщо цей прайс виявиться реальністю, дозволити собі відвідування лікаря зможуть одиниці. У соцмережах список вже назвали «прайсом Супрун». Попередньо відомо, що в перелік платних медичних послуг буде включений, так званий, «другий рівень». Це – огляди, операції, вузькоспеціалізована медицина, травматологія, кардіохірургія, нейрохірургія й інші види медпослуг.

«Вважаю, що така медична реформа призведе до стану безвиході для багатьох українців. Що таке, наприклад, травматологія? Це означає, що людина опинилася в складній життєвій ситуації – потрапила в ДТП, або впала, вдарилася, травмувалася, тобто втрапила у складну життєву ситуацію. І їй, для того, щоб це виправити, потрібно ще й додатково заплатити за лікування! Згідно, так званого «прайсу Супрун», лікування, наприклад, травми черевної порожнини коштуватиме майже 36 тисяч гривень, м’язів і сухожиль на рівні плечового пояса – 63,1 тисячі гривень. Лікування забиття пальця ступні без ушкодження нігтьової пластини – 71,9(!) тисяч гривень. Жахливо це усвідомлювати, але, згідно з «прайсом Супрун», ампутація кінцівок коштує дешевше, ніж їх лікування. Вважаю, що МОЗ має негайно відзвітуватися перед громадянами, що означають ці нереальні суми з переліку платних медичних послуг. І як, власне, громадянам, із середньою зарплатнею у країні майже в 7000 гривень, їх оплачувати», – говорить голова Сумської обласної організації партії «Відродження» Юрій Чмирь.

Операція з видалення каменя в жовчному міхурі буде коштувати від 34 до 51 тисячі гривень. Лікування гострого панкреатиту – майже 72 тисячі. Наприклад, діагностика порушення ритму серця у дитини – 65 тисяч гривень. Репротезування двох клапанів серця – майже 190 тисяч гривень. Шунтування аорти – 130 тисяч гривень. Лікування цирозу печінки – 111 тисяч, один день у реанімації – 10 тисяч гривень. Найдешевше в цьому списку – лікування абсцесів і видалення фурункулів (7000 гривень). Коментарі в даній ситуації, як мовиться, зайві.

«Головне завдання МОЗ – це охорона здоров’я, а не знищення здоров’я української нації. Виконуюча обов’язки міністра тільки вдає, що переживає за долю України і здоров’я українців. Насправді, це її непокоїть не більше, ніж питання, наприклад, розвитку вугільної галузі в одній з африканських країн. Наша депутатська група не голосувала за медичну реформу ні в першому, ні у другому читаннях, оскільки така реформа – це геноцид українців», – вважає голова партії «Відродження», керівник однойменної депутатської групи Віктор Бондар.

ХТО ПРОТИ МЕДРЕФОРМИ?

Тим не менш, у парламенті знайшлися 240 голосів за медреформу. Її прийняли за допомогою депутатів коаліції – «БПП» і «Народного фронту», «Самопомочі», деяких позафракційних нардепів. Голосувала «за» і частина «Радикальної партії» Олега Ляшка, котра до останнього моменту критикувала медреформу. Три фракції парламенту не дали за законопроект № 6327 жодного голосу. Як пояснили в депутатській групі «Партія «Відродження», головною причиною, через яку група не голосувала за медичну реформу те, що в порушення норми Конституції вводиться платна медицина, а медичні послуги стають недоступними для більшості громадян.

«На жаль, те голосування, якому багато хто в парламенті радіють, насправді не є медичною реформою. Подивіться на проект Бюджету-2018, там не стане більше грошей на медицину. Звідки візьмуться гроші, на все, що обіцяється українцям? Знову з кишень людей? Партія «Відродження» категорично проти цього», – підкреслив народний депутат групи «Партія «Відродження» Андрій Шипко, за сумісництвом – член Комітету ВР з питань охорони здоров’я.

Він додав, що в групі не згодні з пропозицією створити в рамках медреформи новий державний орган – Національну службу здоров’я, що, на думку парламентаріїв, може призвести до збільшення корупційних ризиків у системі охорони здоров’я. За задумом МОЗ, Національна служба здоров’я проводитиме закупівлю ліків за гроші Держбюджету, а також розподіляти фінансування між лікарнями. А значить, від її вирішення буде залежати кожен головний лікар в Україні. Крім того, як пояснив голова партії «Відродження» Віктор Бондар, медреформа МОЗ суперечить задекларованій реформі децентралізації.

«Реформа, по суті, проводиться заради того, щоб централізувати кошти – понад 100 млрд грн, якими буде розпоряджатися Національна служба здоров’я. Вона буде проводити тендери і розподіляти фінансування лікарням. Усе інше – імітація реформи. Ми говорили про децентралізацію в Україні, начебто на місця передають кошти. А цією медичною реформою з місцевих бюджетів заберуть більше 100 млрд грн. При тому, що на громади перекладається обов’язок утримувати інфраструктуру, сільські ФАПи, районні лікарні – вони повинні їх фінансувати разом із центральним бюджетом. 100 млрд – забрали, а ви – шукайте собі кошти. Крім того, люди ще будуть доплачувати за медичні послуги. Так, де в цьому випадку децентралізація, і що зміниться для людини? Це корупційна система, яка заново будується під егідою псевдореформаторів», – сказав Віктор Бондар.

У «Відродженні» запропонували альтернативний варіант медичної реформи – законопроект медреформи № 4981, що передбачає введення загальнообов’язкового медичного страхування, який забезпечує доступну для українців медицину.

«База медичної реформи повинна бути заснована на принципах введення обов’язкового соціально-медичного страхування. Це дозволить залучити в галузь фінансовий ресурс, який допоможе дійсно зробити цю реформу. Проштовхуючи законопроект про медреформу в травні, МОЗ обіцяв, що ним вводиться медичне страхування, кожен українець буде захищений. Однак в урядовому законі страхової медицини немає. Є тільки пропозиція Кабміну опрацювати це питання», – сказав Андрій Шипко. Він додав, що для дієвих змін у галузі охорони здоров’я, насамперед, необхідне державне мислення, комплексний підхід і відповідальність за кожну обіцянку. Судячи з голосування за медреформу, тест на державницьке мислення цей парламент просто «провалив».

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення