Вчора
Протягом дня росіяни здійснили 28 обстрілів Сумської області
Суд відправив депутата Сумської облради під варту із заставою у 3 млн грн
У Сумах збили 82-річного велосипедистаФОТО
На Сумщині гасили пожежу біля музеюФОТО
Сумським підприємствам заборгували 380 мільйонів
“До прильотів уже звикли”: як живуть у прикордонному селі на СумщиніФОТО
У Сумах учбове авто потрапило в потрійну ДТП
На Охтирщині виявили забруднення каналізаційними стоками
У Тростянці комунальний транспорт стане безкоштовним
У Глухові поховали військового Андрія ВаськоваФОТО
Дев’ятеро сумських науковців працюють в університеті Ліверпуля
Як в Охтирці допомагають переселенцям із Великописарівської громади?
Депутату Сумської облради обирають запобіжний захід в антикорупційному судіФОТО
Освіта Сумщини отримала додатково 36 млн: на що підуть гроші?
У Сумах шахрай 10 разів продав неіснуючий трактор
Наступного тижня у Сумах стартує місячник з благоустроюВІДЕО
Житель Сумщини відповість перед законом за побиття співмешканки
На Роменщині чоловік незаконно нарубав дерев на 45 тисяч гривень
Житель Сумщини не зміг отримати документи на авто через борги
За пошкодження об’єктів електроенергетики та крадіжки трансформаторної оливи двоє жителів Сумщини сіли в тюрму
Юні каратисти з Глухова завоювали 6 медалей на міжнародному турніріФОТО
Учениця із Сумщини стала призеркою Всеукраїнської олімпіадиФОТО
На Сумщині продовжують працювати евакуаційні маршрути
Роменський “Рятувальник” знявся з чемпіонату та кубку України
У Шостці попрощалися з добровольцем Анатолієм Лисенком
Цьогоріч 88 мешканцям Охтирки затвердили компенсацію за пошкоджене житло
Сумські хокеїстки стартують на Єврокубку
Сумчанин допоміг виявити чоловіків, які займалися незаконним виловом раківФОТО
Сумських школярів навчатимуть шахам на уроках фізкультури
На Сумщині зменшується кількість електричок

На Сумщині влаштували незаконну оптимізацію школи

До “Електронної книги скарг України” написали батьки дітей із Лебединщини, які скаржаться на реформу освіти. Адже тепер їхні діти ризикують залишитися без школи, але все, що відбувається з їхнім навчальним закладом не вписується у вимоги про оптимізацію. Хтось штучно намагається прикрити їхню альмаматер. 

ОСЬ ЇХНЯ СКАРГА:

“Ми, батьки дітей, які навчаються в Межиріцькій ЗШ I-III ступенів № 2,  можливо, не зможуть привести своїх дітей 1 вересня 2018 року до стін РІДНОЇ школи тому що готується її ліквідація. На базі Межиріцького НВК імені І.С. Обдули планують створити опорну школу за рахунок повної ліквідації Межиріцької ЗШ I-III ступенів № 2, що суперечить закону « Про освіту», який набув чинності 28 вересня 2017 року:

Кожна особа має право здобувати початкову та базову середню освіту в закладі освіти (його філії), що найбільш доступний та наближений до місця проживання особи“.

Це є лише першим порушенням в нашій історії, яких є безліч.

Наше село має назву Межиріч. Чисельність населення на 1 січня 2015 року 4 331 (осіб ) в тому числі: дошкільнят – 250, шкільного віку-399 (інформація з Інтернет-сайту Міністерства регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру, бо свого сайту, на жаль, наша громада НЕ МАЄ – закон України від 13.01.11 року № 2939-VI п.6 ч.1 ст.15: « Про доступ до публічної інформації», що є  порушенням ).

На території нашого села функціонує дві школи: Межиріцька ЗШ I-III ступенів №2 та Межиріцький НВК імені Івана Семеновича Обдули. З інформації з питання «Шляхи оптимізації шкіл району та перспектив якісного оновлення середньої освіти» (Додаток 1)  можемо зробити висновок:

  1. Наша школа не є малокомплектною (на 25 травня 2018 року 159 учнів).
  2. Щодо якості освіти, тільки в 2016-2017 р. з 21 випускника – маємо одну золоту медаль, одну – срібну; 11 випускників, які вступили до ВНЗ III- VI рівня акредитації (6- на бюджетну форму, 5- на контрактну), 100 % працевлаштування дітей.
  3. З 2017- 2018 н. р. ми є школа з інклюзивним навчанням.
  4. Забезпечені кваліфікованими кадрами для організації та проведення профільного та допрофільного навчання учнів у старших класах (три вчителі-методисти Додаток 1).
  5. Маємо швидкісний доступ до мережі Інтернет у всіх кабінетах.
  6. Маємо належну матеріально-технічну базу (належним чином обладнані спортивні об’єкти, навчальна майстерня, комп’ютерне і мультимедійне обладнання).

Тож наша школа й сама може бути опорною, але…

В квітні 2018 року почали по селу поширюватись плітки про створення опорного закладу на базі Межиріцького НВК ім. І. С. Обдули, що призведе до реорганізації  Межиріцької ЗШ I-III ступенів №2 у філію (I рівня 1-4 класи, чи II рівня 1-9 класи), або  до її ліквідації. Для роз’яснення ситуації  батьки та вчителі запросили  голову Межиріцької територіальної об’єднаної громади – Луценка Олександра Григоровича, який нас запевнив, що 1 вересня 2018 року наші діти прийдуть до своїх вчителів у стіни рідної школи. «Не хочете – не будемо створювати!!!» – запевнив громаду Олександр Григорович. Тоді ми ще повірили…

У лютому 2016 р. була перша спроба створення опорної школи. Дану інформації озвучив на загальношкільних батьківських зборах керівник Павлоградської райдержадміністрації Максимчук Святослав Євгенійович. Проти оптимізації Межиріцької ЗШ I-III ступенів № 2, що призведе до пониження ступеня у філію (I рівня  – 1-4 класи, чи II рівня –  1-9 класи), або  до її ліквідації ми зібрали 447 підписів жителів села. Тож йдемо далі:

8 травня 2018 нас, батьків та вчителів, було запрошено на зустріч з директором департаменту освіти і науки облдержадміністрації Полторацьким Олексієм Володимировичем, де було чітко сказано про створення опорної школи з двома філіями і ліквідацією нашої Межиріцької ЗШ І-ІІІ ступенів №2.  Наш голова ОТГ наголосив, що утримувати дві школи громада не може, треба економити, адже в громаді великі борги!!! Це тоді, коли  «Освіта є державним пріоритетом… Фінансування освіти є інвестицією в людський потенціал, сталий розвиток суспільства і держави» – закон України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145 розділ I Загальні положення ст.5.( економія = порушенню )  Довіра була підірвана!

Ситуація була незрозуміла. Тому через тиждень, 15 травня 2018 року,  на загальношкільні батьківські збори були запрошені голова  Межиріцької територіальної об’єднаної громади – Луценко Олександр Григорович, депутати Межиріцької громади та працівники відділу освіти. Третім питанням батьківських зборів нами було підняте питання про створення опорної школи. І що ми почули від Олександра Григоровича: « Не хочете – не будемо, але грошей утримувати вашу школу НЕМАЄ!»

На нас, батьків, почали тиснути! Яка економія із створенням опорної школи, адже з’являться нові видатки – нові шкільні автобуси, витрати на паливо, зарплату водіям, введення ставок вихователів на рейс… На питання, як будуть 159 учнів добиратися 3 км. до школи (тротуарів нема) відповіді НЕМАЄ!

Вже не один рік діти з ближніх сіл Котівця, Оженківки, Червоної Ниви підвозяться до Межиріцького НВК ім. І.С.Обдули – а доріг для дітей, як не було, так і немає.  Це тоді, коли наш голова уже гучно заявив, що ми одні з перших прокладаємо дороги по селу. А як же безпека дітей, що є головним для мами і тата!!!

На питання про структуру опорної школи отримали відповідь – дві філії (Карабинівська та Булахівська) і опорна школа, а де ж ми ?! А НЕМАЄ, бо нас треба ліквідувати, щоб зекономити! Ми не розуміємо, хочуть  зекономити на молодшому персоналі, який отримує мінімальну заробітну платню, найновішій і найтеплішій школі в районі! До речі, ми жодного разу не були на карантині за цей рік. Одностайним рішенням загальношкільних батьківських зборів від 15 травня ухвалили: Межиріцьку ЗШ I-III ступенів залишити в статусі закладу I-III ступенів. (Додаток 3)

24 травня 2018 року на сесію депутатів Межиріцької ОТГ в порядок денний було внесене питання про створення опорного закладу, але 23 травня Гуманітарною комісією було знято це питання з порядку денного для доопрацювання, так як питання про створення опорного закладу було замінено на створення освітнього округу.

Кому вірити, до кого звертатись! Тому нами була вивчена законодавча база з  даного питання:

  1. Постанова КМУ № 996 від 03 листопада 2010 року «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» та ст.68 Конституції України, в якій говориться, що кожен зобов’язаний неухильно дотримуватись Конституції України. Незнання законів не звільняє від відповідальності. Вимоги Конституції – закон прямої дії.
  2. Ст.13 « Про місцеве самоврядування» № 280 не проводились громадські слухання, предметом яких є проекти та програми, що виконуються чи плануються в територіальній громаді і оформляються протоколом, який в обов’язковому порядку оприлюднюється. Громадські слухання не проводились. Отже протоколу не існує (порушення).
  3. Закон України від 13.01.11 року № 2939-VI п.6 ч.1 ст.15: « Про доступ до публічної інформації» вимагає обов’язкового поширення (у тому числі і на веб-сайті) інформації про механізм чи процедуру, за допомогою якої громадськість може представляти свої інтереси або в інший спосіб впливати на реалізацію повноважень розпорядника інформації. Сайту Межиріцької об’єднаної територіальної громади й досі не існує (порушення). Тому приходиться слухати плітки!
  4. Головним нормативно-правовим актом щодо створення опорних шкіл – є Положення «Про освітній округ» постанова Кабінету Міністрів від 27 серпня 2010 року №777

п.5 Засновники організовують проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед громадськості щодо утворення округу, опорних закладів та їх філій. Роботи не були проведені, ініціаторами були батьки та вчителі!(порушення);

п.6 Засновник визначає опорні заклади серед підпорядкованих йому загальноосвітніх закладів на конкурсній основі відповідно до затверджених норм. Конкурс не проведений! (порушення);

П.7 Засновник приймає рішення на основі проведеного конкурсу (протоколом). Протоколу нема! (порушення).

  1. Для створення опорної школи громада повинна надати план розвитку навчального закладу на наступні 3 роки з оцінкою можливих ризиків, кількість ставок педагогічних та непедагогічних працівників, що будуть скорочені в процесі створення опорного закладу та його філій, план організації підвезення, організація інклюзивного навчання в закладі при наявності дітей з особливими потребами. Обов’язковим є чіткий опис інвестиційних потреб опорної школи. Плану немає! А питання є! А відповідей нема! (порушення).
  2. П.5 Засновники для прийняття рішення прогнозують витрати на зміцнення матеріально-технічної бази навчальних закладів, придбання шкільних автобусів, введення в разі потреби додаткових посад педагогічних працівників… Голова – Луценко Олександр Григорович переклав на плечі вчителів та директорів шкіл проблеми утримання школи! Прогнозованих витрат нема!(порушення).
  3. Округ, опорний заклад та його філії у своїй діяльності керуються Конституцією України, Законами України “Про освіту”, “Про загальну середню освіту”, “Про місцеве самоврядування в Україні”, іншими законодавчими актами, постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, наказами МОН та інших центральних органів виконавчої влади, положенням «Про освітній округ», рішеннями засновника та власними установчими документами.

Тому, враховуючи всі порушення законодавчої бази, почуйте НАС та захистіть інтереси наших дітей, бо політика, яку ведуть наші керівники йде всупереч законодавству! Громадськість каже: «НІ» порушенню законів, а влада : «ТАК»!

Джерело: reaction.org.ua

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення