Протягом дня росіяни здійснили 28 обстрілів Сумської області
Суд відправив депутата Сумської облради під варту із заставою у 3 млн грн
У Сумах збили 82-річного велосипедистаФОТО
На Сумщині гасили пожежу біля музеюФОТО
Сумським підприємствам заборгували 380 мільйонів
“До прильотів уже звикли”: як живуть у прикордонному селі на СумщиніФОТО
У Сумах учбове авто потрапило в потрійну ДТП
На Охтирщині виявили забруднення каналізаційними стоками
У Тростянці комунальний транспорт стане безкоштовним
У Глухові поховали військового Андрія ВаськоваФОТО
Дев’ятеро сумських науковців працюють в університеті Ліверпуля
Як в Охтирці допомагають переселенцям із Великописарівської громади?
Депутату Сумської облради обирають запобіжний захід в антикорупційному судіФОТО
Освіта Сумщини отримала додатково 36 млн: на що підуть гроші?
У Сумах шахрай 10 разів продав неіснуючий трактор
Наступного тижня у Сумах стартує місячник з благоустроюВІДЕО
Житель Сумщини відповість перед законом за побиття співмешканки
На Роменщині чоловік незаконно нарубав дерев на 45 тисяч гривень
Житель Сумщини не зміг отримати документи на авто через борги
За пошкодження об’єктів електроенергетики та крадіжки трансформаторної оливи двоє жителів Сумщини сіли в тюрму
Юні каратисти з Глухова завоювали 6 медалей на міжнародному турніріФОТО
Учениця із Сумщини стала призеркою Всеукраїнської олімпіадиФОТО
На Сумщині продовжують працювати евакуаційні маршрути
Роменський “Рятувальник” знявся з чемпіонату та кубку України
У Шостці попрощалися з добровольцем Анатолієм Лисенком
Цьогоріч 88 мешканцям Охтирки затвердили компенсацію за пошкоджене житло
Сумські хокеїстки стартують на Єврокубку
Сумчанин допоміг виявити чоловіків, які займалися незаконним виловом раківФОТО
Сумських школярів навчатимуть шахам на уроках фізкультури
На Сумщині зменшується кількість електричок

«Щодня стикаємося з цією хворобою»: Як конотопські медики готуються до нової хвилі коронавірусу

У серпні кількість підтверджених випадків захворювання на коронавірус у Конотопі значно зросла. Якщо з початку року в місті та районі захворіли 87 людей, то тільки за серпень виявили 43 інфікованих (дані на момент розмови). Здебільшого це містяни. Відтоді, як почався карантин, троє людей померли, один з яких – 26 серпня. Як медикам вдається долати виклики, пов’язані з пандемією і впровадженням другого етапу медичної реформи, читайте в інтерв’ю з головним лікарем Конотопської центральної районної лікарні Василем Згонником.

Відділення кардіології та хірургії закрили на карантин

— 19 серпня у пацієнтки кардіологічного відділення виявили коронавірус. А 26 серпня ПЛР-тест показав наявність інфекції у лікаря хірургічного відділення. У зв’язку з цим відділення протягом двох тижнів від дати виявлення хвороби працюватимуть у карантинному режимі. За цей час пацієнтів мають перевірити на Covid-19. Усім, зокрема й медпрацівникам, проведуть ПЛР-тестування.

Решта відділень лікарні працюють у звичному режимі, хоча вхід до них обмежений – сторонніх осіб всередину не пускають. Перебувати там можуть лише ті, хто проходить лікування.

Пацієнтів із підозрою на коронавірус приймають у наметах

Усіх, хто має ознаки коронавірусної хвороби, спочатку оглядає черговий лікар у наметах. Їх два. Це так звана «брудна зона». Вони розташовані біля терапевтичного та інфекційного корпусу лікарні. Кожному роблять ПЛР-тест. Якщо він виявиться позитивним, хворого відправляють на лікування. У разі легкого перебігу хвороби – додому на самоізоляцію. У цьому випадку стан пацієнта контролює сімейний лікар з наступним ПЛР-тестуванням для зняття з обліку. Якщо стан важкий чи середній – до інфекційного відділення. У вкрай важкому стані – до реанімації.

Троє медиків заразилися коронавірусом

— Двоє з них – на початку карантину. Медсестра й сестра-господарка інфекційного відділення, які мали контакт із зараженими пацієнтами, захворіли. Перенесли хворобу в легкій формі. Цього тижня виявили коронавірус і в лікаря хірургічного відділення – він теж контактував з інфікованими. На сьогодні медик знаходиться на лікарняному, а відділення, де він працює, закрили на двотижневий карантин.

Стан своїх медичних працівників ми постійно контролюємо: кожні два тижні всі здають імуноферментний аналіз крові, який робить наша лабораторія. Цей тест показує наявність вірусу в гострий період, а також чи хворіла людина раніше. У разі, якщо ІФА-тест є позитивним, додатково робимо ПЛР-тестування – воно більш точне.

В інфекційному відділенні є все для боротьби з коронавірусом

Для ковідних хворих обладнані три бокс-палати. Вхід до них – не з центрального входу, а із заднього двору. Умови в палатах – звичайні: в кожній по два-три ліжка, санвузол у кожному боксі. Кілька разів на день у відділенні проводять санобробку. Лікуємо згідно з протоколом.

Загалом інфекційне відділення розраховане на 25 ліжок. В ньому є апарат ШВЛ, кисневі концентратори. У важких випадках задіюємо реанімацію, розраховану на 6 ліжок.

За час карантину заповненість ліжок не перевищувала 50%

Минулого тижня на стаціонарне лікування надійшли сім пацієнтів у тяжкому стані, один – у середньому стані. Один із важкохворих перебував у реанімації під апаратом штучної вентиляції легень (ШВЛ). Пізніше його перевели на постійну подачу кисню.

26 серпня через коронавірус помер 63-річний містянин. За його життя боролися спочатку лікарі інфекційного відділення, потім реанімації. Чоловік знаходився на апараті штучної вентиляції легень, але врятувати його не вдалося. На сьогодні це третій випадок смертності від ковіду на Конотопщині, ще два були зафіксовані в березні.

Медпрепаратів для лікування коронавірусу ЦРЛ не бракує

Усе необхідне закуповуємо вчасно. Гроші виділяють з державного й міського бюджетів. На придбання ліків для пацієнтів з Covid депутати міської ради виділили мільйон гривень. Також ми підписали угоду з Національною службою здоров’я на фінансування двох пакетів медичних послуг з надання допомоги хворим на Covid-19 – для стаціонарної допомоги та мобільних бригад. Додатково закуповуємо захисні засоби: костюми, маски, бахіли, дезрозчини, респіратори.

Медики, які дотичні до пацієнтів з коронавірусом, отримують до 300% надбавки

У березні гроші на виплату заробітної плати працівникам ми отримали з державного й міського бюджету. У квітні-травні – з тих же джерел, але додалися кошти на лікування Covid. На сьогодні маємо лише державне фінансування. Суми виплат коливаються в межах 300% від середньомісячного заробітку медпрацівника. Кому скільки – визначає спеціальна медична комісія. В середньому виходить від 10 000 до кількох десятків тисяч гривень.

Відчуваємо потужну підтримку суспільства

На першому етапі карантину, коли держава не встигала вчасно забезпечити всім необхідним лікарні, підключилися місцеві волонтери. Їх було дуже багато. Допомога надходила від підприємств і підприємців, громадських організацій, посадовців і жителів міста. Тоді ми отримали захисні костюми, маски, бахіли, рукавички, апарат штучної вентиляції легень, кисневий концентратор, медичні препарати та інше. На той момент усе це було потрібне лікарні, тому ми дуже вдячні кожному, хто долучився й допоміг гідно прийняти перший виклик хвороби.

На сьогодні є проблема з браком кадрів

В умовах пандемії маємо брак лікарів в інфекційному відділенні. Крім того, це відділення потребує ремонту. Грошей на це поки що немає.

Кадрове питання гостро стоїть і по лікарні в цілому. Потребуємо таких фахівців, як онколог, гастроентеролог. Потрібні лікарі невідкладної допомоги у приймальне відділення. Аби розв’язувати це питання, за гроші лікарні будемо направляти наших штатних лікарів на навчання за цими спеціальностями.

Потребує оновлення матеріально-технічна база: рентген-апарати, ендоскопічне обладнання, автопарк лікарні. Роками не вирішується питання ремонту дитячого відділення.

Медична реформа поступово змінює роботу лікарні

З 1 квітня почався другий етап медичної реформи. Підписали угоди з Національною службою здоров’я і отримали фінансування на 13 пакетів медичних послуг. Порівняно з минулим роком коштів лікарня отримала більше. Але це не вплинуло на зростання заробітної плати лікарям «вторинки». Вона все ще суттєво відрізняється від заробітку лікарів первинної ланки – різниця в межах 7-8 тисяч гривень. Гроші йдуть здебільшого на забезпечення хворих медпрепаратами та виплату зарплати штатним працівникам.

Невідкладна допомога та лікування/діагностика за електронним направленням, як і раніше, залишились безкоштовними. Сьогодні маємо право робити платними медичні послуги для пацієнтів, які приходять без направлення. Їхнє лікування не відшкодовує держава. Але містяни поки що сприймають це без розуміння. Можна іноді почути фрази про те, що ми намагаємося поділити населення Конотопа на тих, хто має право на безкоштовне отримання тієї чи іншої послуги, і хто не має. Але в той же час ніхто не задумується про те, за які гроші лікарня буде ремонтувати діагностичну апаратуру, коли вона вийде з ладу, закуповувати медпрепарати, реактиви та інше. Тому поки що однозначно це питання не вирішене.

Друга хвиля коронавірусу вже почалася

Зараз маємо стрімке зростання випадків захворюваності в Конотопі та районі. Причин цьому кілька: повернення із заробітків та з відпочинку. Цим літом, до речі, конотопська сім’я привезла коронавірус із Затоки. Також серед причин – контакти з хворими, недотримання елементарних карантинних правил. Люди розслабилися: не вдягають маски, не користуються санітайзерами. Дехто впевнений, що коронавірус – вигаданий. Але ми щодня стикаємося з цією хворобою. І вона є.

Восени очікуємо погіршення епідемічної ситуації. Бо люди почнуть хворіти на респіраторні захворювання та грип. Це ослаблює імунітет, і шанс заразитися на ковід стрімко зросте. Особливу небезпеку епідемія становить для людей із супутніми хронічними захворюваннями: серцево-судинними, бронхо-легеневими, цукровим діабетом та іншими, що призводять до зниження імунітету. В групі ризику, як і раніше, – люди похилого віку. Маємо гіркий досвід на першому етапі карантину: двоє хворих померли від коронавірусу через ускладнення на тлі цукрового діабету.

Але, незважаючи ні на що, наша лікарня готова до чергового виклику, якщо він буде. У разі, коли кількість хворих значно зростатиме, будемо перепрофільовувати інші відділення під лікування коронавірусу. На цей випадок ми вже розробили відповідний план дій. В цілому під лікування хворих на коронавірус можемо додатково виділити до 100 ліжок.

konotop.city

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення