На Сумщині у дзеркальну дату 24.04.2024 побралися 22 пари
На Сумщині проаналізували показники вакцинації дітей
На фронті загинув працівник АТ «Сумиобленерго»
У Сумах водій вантажівки, здаючи назад, зачепив Форд і залишив місце ДТПФОТО
На Глухівщині провели в останню путь військового Анатолія Семерню
На Сумщині судитимуть чоловіка, який систематично ґвалтував власних доньок
У Тростянці перейменують понад 60 вулиць
Ворог продовжує кампанію «пропаганда страху» щодо мешканців Сумщини
Роменська громада попрощалася із захисником Костянтином Горяєвим
На північ України прийшли пилові хмари із Сахари
На Сумщині значно побільшало ФОПів
Сумські студенти виграли “срібло” волейбольного чемпіонату
На Сумщині правоохоронці припинили діяльність групи осіб, які збували наркотичні засобиФОТО
Сумський перинатальний центр на Троїцькій отримав гумдопомогу від житомирян
5 років проведе за ґратами сумчанин, який на ґрунті ревнощів ударив ножем товариша
Охтирський ансамбль української пісні “Калина” переміг на конкурсі “Star of talent”
У центральному сквері Глухова оновлюють “зношену” часом бруківку
Юні вокалістки з Конотопа відзначені на фестивалі “Музика переможе”
Конотопські поліцейські розшукали зниклого підлітка, який вирішив прогулятись Києвом
Юна шосткинська піаністка відзначилася на престижних конкурсах
У Сумах вогнеборці ліквідували загоряння споруди, що не експлуатуєтьсяВІДЕО
На захист громади у Коровинцях заступила добровільна пожежна команда
На Сумщині залишаються без електроенергії 7232 точки обліку у 81 населеному пункті
У Сумах замінували будівлю обласної адміністрації
СумДУ налагоджує освітньо-наукові контакти з університетом Цзямуси в КНР
Сумські шахісти виборювали путівки на Всеукраїнську гімназіаду
На Сумщині ветерани та члени сімей загиблих Захисників мають право на матеріальну допомогу з обласного бюджету
У Сумах триває місячник із благоустрою
У Глухові п’яний водій пропонував поліцейським 10 000 грн
Подробиці обстрілів Середино-Буди та БілопілляФОТО

Як уберегтися від грипу: Рекомендації сумських інфекціоністів

Сезон захворюваності на грип та гострі респіраторні інфекції зазвичай починається у жовтні та триває до травня. Саме у цей період значно зростає ризик заразитися. У Сумській області кількість захворілих станом на 2 листопада сягає 4 тисячі 182 особи, серед яких 2 тисячі 763 дитини.

Головний інфекціоніст Сумщини Ірина Троцька розповіла про захворювання грипом, його відмінності від застуди, міфи навколо гострих респіраторних інфекцій, порівняла користь від щеплень, вітамінізації та загартовування, визначила основні методи профілактики.

Фактори захворювання грипом

З першими днями зниження температури дійсно росте захворюваність на грип. У Північній півкулі це відбувається восени, зазвичай сезонний підйом захворюваності співпадає з 40-42 тижнем року. Це можна пояснити тим, що зі зниженням температури на вулиці та відсутністю опалення в будинках (сезон захворювань починається у першій половині жовтня, а опалення – у другій) ослаблюється імунітет людини, вона стає більш чутливою до вірусних захворювань, серед яких домінують грип, парагрип та аденовірусні інфекції.

Окрім цього, з початку осені поновлюються навчання в школах, а діти є основним динамітом, який потім слугує вибуховим матеріалом для наступної епідемії. Школярі, які повернулися з літніх канікул знову створюють дитячі колективи, де в закритих приміщеннях (школах, дитячих садочках) передаються віруси.

Восени люди частіше знаходяться в закритих приміщеннях, частіше користуються громадським транспортом, де гарно передається інфекція.

Існує міф, що при мінусовій температурі менше хворіють. Сезонний підйом захворюваності починається у жовтні-листопаді, а пік захворюваності (початок епідемії) зазвичай припадає на другу половину січня, коли вже явно не “плюсова” температура. Часто найхолодніші дні року супроводжуються початком епідемії грипу. Протягом кількох років ми помічаємо основний епідемічний підйом у січні. Друга хвиля може бути у березні.

Також одним із факторів є, так званий, “простудний фактор”. У теплі треба тримати ноги та голову, на якій багато рецепторів, при їх охолодженні знижується стійкість організму до вірусів.

Основні відмінності грипу від застуди

Це питання у більшій мірі стосується лікарів. Важливо просто зазначити, що якщо у людини більше виражений інтоксикаційний синдром – головна біль, висока температура, ломота в тілі, загальне недомагання, нудота, – і цей синдром переважає над катаральними проявами – нежитю, першінням в горлі, сльозотечею, – то ми будемо говорити, що це грип.

Але це все відносно. Для звичайного пацієнта це не важливо, адже будь-яка інфекція є заразною, і якщо захворів, то краще сиди, або навіть лежи вдома.

Загартовування організму vs Щеплення vs Вітамінізація

Загартовувати організм потрібно. Це не міф. Але робити це потрібно поступово та заздалегідь. Починати загартовуватися у жовтні – погана ідея. Важливо почати робити це з кінця весни, а всі літні місяці використати для того, щоб організм звикав до зниження температури. Загартовувальні процедури мають виконуватися за рекомендацією лікаря та під його наглядом.

Грип – одне із захворювань, яким цивілізоване суспільство навчилося керувати.

Є вакцини проти грипу. Вони з’являються щорічно. Та вакцина, яка є рекомендованою до використання, містить актуальний штам вірусів.

А в сучасних вакцинах містяться антигени вірусу грипу А (Н1N1) “Мічиган”, – це вірус, який зайшов до нашої країни минулого року, тож трішки імунітету від нього ми маємо. Також у вакцинах міститься минулорічний антиген вірусу А (H3N2) “Гонконг”. На жаль, від цього грипу у нашому регіоні минулого року зареєстровано три смерті. Також ще є антиген вірусу грипу “Брісбен”.

Узагалі щеплення – це дуже хороший захист і профілактика. Процедура вакцинації легка, хоча саму вакцину держава не надає безкоштовно. Її потрібно купувати за особисті кошти. Зараз у аптеках є достатня кількість вакцини, можна навіть замовити. Перед покупкою людина має обстежитися у лікаря, якщо не буде протипоказів, то лікар видасть рецепт, за яким можна буде придбати вакцину. Коштує вона від 130 до 250 гривень.

Існує міф про вакцинацію, що ти прищепишся від грипу, але все одно під час епідемії ним захворієш. Це неправда, адже якщо ти прищепився від грипу, від нього ти вже застрахований. Можна захворіти будь-якою іншою респіраторною вірусною інфекцією, але не грипом.

Щодо вітамінізації, то я вважаю, основний запас вітамінів знаходиться у їжі. На вітаміни, що в аптеках, дуже сподіватися не варто. Зазвичай, коли ми говоримо про прийом вітамінів, то я як лікар призначаю їх лише в лікувальних дозах, якщо є гіповітаміноз.

Зараз за вікном осінь, а отже є достатньо необхідних сезонних фруктів та овочей – їжа зараз вітамінізована. В принципі, раціональне та збалансоване харчування є профілактикою будь-якого захворювання, але сподіватися на те, що звичайними вітамінами ми захистимося від грипу, не можна.

ТОП-8 методів профілактики

Усе таки на перше місце ми виносимо щеплення.

Далі йде повітряний метод – потрібно уникати контакту з хворими.

Третій метод – гігієнічний. Потрібно максимально часто мити руки, робити вологе прибирання. Існує міф,що грип зазвичай передається повітряно-крапельним шляхом. У більшій мірі, під час епідемії, грип передається, коли вірус потрапляє на слизову оболочку очей чи в ротову порожнину.

Наступний – народний метод, потрібно згадувати бабусині рецепти, в яких є мед, калина, редька, цибуля, часник. Говорити потрібно про це в тому контексті, що звичайно ж, грип – не ваміпр, і часнику він не боїться. Проте він гарно зміцнює нашу імунну систему.

Важливе місце займає і гастрономічний метод. Портібно харчуватимся здоровою їжею. У період епідемії оптимальною є рослинна їжа та молочні продукти. М’ясо має бути не жирним. Корисними будуть кисло-молочні суміші, квашена капуста, Омега-3 жирні кислоти (це може бути риба, або звичайний риб’ячий жир).

Далі йде ароматичний метод профілактики. Сюди входить використання різних ароматичних масел: женьшень, евкаліпт, хвоя, розмарин. Кому не хочеться морочити собі голову з аромалампами, може просто нанести пару крапель на батарею, папір.

Хороший метод профілактики – масажний. На тілі людини є три найбільш поширені точки, при масажуванні яких, зміцнюється імунітет. Це точки між вказівним та великим пальцем, крила носа та на колінах. Думаю, кожна людина протягом дня зможе знайти пару хвилин, щоб помасажувати собі ці точки.

Це основні методи профілактики грипу та застуди.

За даними Центру грипу та ГРВІ МОЗ України на третьому тижні жовтня в країні захворіло понад 140 тисяч осіб. Найвищий показник захворюваності зареєстровано в Київській області. Найменше – в Одеській. На Сумщині розпочалися вакцинацій проти грипу. Станом на 3 листопада вакцинувалося 462 особи.

Джерело: tribuna.sumy.ua

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення