Освіта Сумщини отримала додатково 36 млн: на що підуть гроші?
У Сумах шахрай 10 разів продав неіснуючий трактор
Наступного тижня у Сумах стартує місячник з благоустроюВІДЕО
Житель Сумщини відповість перед законом за побиття співмешканки
На Роменщині чоловік незаконно нарубав дерев на 45 тисяч гривень
Житель Сумщини не зміг отримати документи на авто через борги
За пошкодження об’єктів електроенергетики та крадіжки трансформаторної оливи двоє жителів Сумщини сіли в тюрму
Юні каратисти з Глухова завоювали 6 медалей на міжнародному турніріФОТО
Учениця із Сумщини стала призеркою Всеукраїнської олімпіадиФОТО
На Сумщині продовжують працювати евакуаційні маршрути
Роменський “Рятувальник” знявся з чемпіонату та кубку України
У Шостці попрощалися з добровольцем Анатолієм Лисенком
Цьогоріч 88 мешканцям Охтирки затвердили компенсацію за пошкоджене житло
Сумські хокеїстки стартують на Єврокубку
Сумчанин допоміг виявити чоловіків, які займалися незаконним виловом раківФОТО
Сумських школярів навчатимуть шахам на уроках фізкультури
На Сумщині зменшується кількість електричок
У Сумах на хабарі піймали заступника декана
Геннадій Демʼяненко про візит Президента України на Сумщину: Це важливий символ підтримки та солідарності з нашими жителями та захисниками
На Сумщині рятували чоловіка, у якого під час пожежі зупинилося серцеВІДЕО
У центрі Сум виявили чоловіка в розшуку
На проспекті Перемоги — ДТПФОТО
Опалювальний сезон у Сумах завершиться 1 квітня
Поліція оприлюднила наслідки обстрілів Сумщини за добуФОТО
Команди Сумщини стартують у фіналі Аматорської футзальної ліги України
Зеленський зустрівся зі студентами СумДУ
Уперше за останні два роки на Сумщині зафіксовані покуси людей кажанами
У Шостці в останній день березня закінчиться опалювальний сезон
У Сумах затримали чоловіка за збут наркотиківФОТО
Сумщині обіцяють мільярд гривень: в обласному центрі презентували платформу «Зроблено в Україні»

Облрада звернулася до Уряду щодо тарифів «Сумитеплоенерго»

Під час пленарного засідання Сумської облради народні обранці підтримали звернення до вищих посадових осіб держави з приводу ситуації, яка склалася зі встановленням тарифів для ТОВ «Сумитеплоенерго» на 2018 рік і погодженням інвестиційної програми.

Таке рішення вони обгрунтували забезпеченням захисту прав та інтересів територіальної громади міста Суми та недопущенням встановлення в 2018 році тарифу на виробництво теплової енергії на теплоелектроцентралі міста без проведення відповідно до вимог чинного законодавства України, відкритих обговорень і врахування громадської думки жителів міста.

ЗВЕРНЕННЯ

до Президента України, Кабінету Міністрів України, Генерального Прокурора України та Голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, з приводу ситуації, яка склалася із відкритими  слуханнями з питань встановлення для ТОВ «Сумитеплоенерго» на 2018 рік тарифу на виробництво електричної енергії, теплової енергії на теплоелектроцентралі та погодження інвестиційної програми

Ми, депутати Сумської обласної ради, виступаючи на захист інтересів мешканців міста Суми, глибоко стурбовані та занепокоєні ситуацією, яка склалася із відкритими слуханнями з питань встановлення для ТОВ «Сумитеплоенерго» на 2018 рік тарифу на виробництво електричної енергії, теплової енергії на теплоелектроцентралі та погодження інвестиційної програми.

Враховуючи той факт, що ТОВ «Сумитеплоенерго» є одним із суб’єктів господарювання, ліцензування діяльності яких виконується Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, то НКРЕКП встановлює ціни і тарифи на послуги для цього суб’єкта господарювання, а також погоджує інвестиційну програму.

Варто додати, що у частині забезпечення відкритості процесу встановлення тарифів НКРЕКП зобов’язує ліцензіатів повідомляти органи місцевого самоврядування та громадськість про зміну тарифів. Окрім цього, чинне законодавство вимагає врахування громадських інтересів за результатами проведення відкритих обговорень  (слухань).

Проте протягом серпня 2017 року ТОВ «Сумитеплоенерго» не провело жодного відкритого обговорення щодо перегляду тарифів на виробництво, транспортування постачання теплової енергії, послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання, тарифу на виробництво електричної енергії, а також погодження та затвердження інвестиційних програм з цього приводу відповідно до Порядку, затвердженого Постановою НКРЕКП від 30.06.2017 № 866.

Зокрема, 11 серпня 2017 року відкриті слухання не відбулися з вини ТОВ «Сумитеплоенерго», оскільки орендоване ним приміщення не вмістило всіх учасників (громадськість, споживачів), які виявили своє бажання взяти участь в обговоренні, не було забезпечено безперешкодний доступ зацікавлених осіб, прозорість та недискримінаційність заходу.

26 серпня 2017 року відкриті слухання також не відбулися, оскільки у запланований час їх проведення представники ТОВ «Сумитеплоенерго», виконавчого комітету Сумської міської ради, сектору НКРЕКП у Сумській області покинули приміщення, в якому мав відбутися даний захід. Більш того, факт не проведення у вказану дату відкритих слухань підтверджується протоколом, складеним у присутності депутатів Сумської обласної ради, голови та секретаря слухань, який направлений до НКРЕКП та Сумської міської ради.

30 серпня 2017 року відкриті слухання не відбулися з тих самих причин, що і 11 серпня 2017 року. Факт не проведення даних відкритих слухань також зафіксовано протоколом у присутності депутатів Сумської обласної ради, який також направлено до НКРЕКП.

В той же час із засобів масової інформації стало відомо, що посадові особи ТОВ «Сумитеплоенерго», Сумської міської ради та сектору НКРЕКП в Сумській області склали свої фіктивні протоколи на підтвердження начебто проведення відкритих обговорень у зазначені дати, що фактично означає складення неправдивих офіційних документів і внесення до них завідомо неправдивих відомостей, а також є фальсифікацією думки та волі споживачів та громадських організацій.

До того ж, вірогідно, з метою забезпечення позитивного рішення під час обговорення товариством для проведення громадських слухань навмисно були орендовані приміщення малої площі, які до початку відкриття громадських слухань були заповнені працівниками ТОВ «Сумитеплоенерго».

Таким чином, ліцензіат не надав розширених даних, які стали основою для розрахунку тарифів на електричну та теплову енергію: ані детального опису статей витрат, ані підстав для перегляду тарифу, ані інформації про посилення відповідальності ліцензіата за недотримання структури тарифів на виробництво електричної та теплової енергії, ані відомостей про виконання інвестиційної та ремонтної програми, що передує прогнозному тощо.

Такі обставини фактично свідчать про порушення ТОВ «Сумитеплоенерго» процедури відкритих обговорень відповідно до Порядку встановленого НКРЕКП.

Отже ми, депутати Сумської обласної ради, вважаємо, що ТОВ «Сумитеплоенерго» не провело законних відкритих слухань щодо встановлення на 2018 рік тарифу на виробництво електричної енергії, теплової енергії на теплоелектроцентралі та погодження інвестиційної програми, що унеможливлює розгляд та прийняття НКРЕКП проекту рішення про встановлення тарифів для ТОВ «Сумитеплоенерго» на 2018 рік у редакції, яка не пройшла процедури відкритих обговорень (слухань).

Також депутатський корпус наполягає на проведенні ретельної та всебічної перевірки можливих порушень законодавства України та неналежного виконання посадовими особами Сумської міської ради, ТОВ «Сумитеплоенерго» і сектору НКРЕКП у Сумській області своїх посадових обов’язків та наданих їм повноважень, а також вимагає застосування заходів впливу щодо порушення ТОВ «Сумитеплоенерго» ліцензійних умов провадження господарської діяльності у частині процедури встановлення тарифу на виробництво електричної енергії та теплової енергії теплоелектроцентралями.

Враховуючи численні звернення громадян стосовно різкого падіння рівня життя та зубожіння всіх верств населення у зв’язку з попередніми підвищеннями цін та тарифів, з метою захисту конституційних прав українців на достатній життєвий рівень, а також для уникнення ще більшого зростання соціальної напруги, звертаємося з проханням підтримати вищезазначене звернення та врутитися у врегулювання ситуації, що склалася.

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення