У Сумах збили 82-річного велосипедистаФОТО
На Сумщині гасили пожежу біля музеюФОТО
Сумським підприємствам заборгували 380 мільйонів
“До прильотів уже звикли”: як живуть у прикордонному селі на СумщиніФОТО
У Сумах учбове авто потрапило в потрійну ДТП
На Охтирщині виявили забруднення каналізаційними стоками
У Тростянці комунальний транспорт стане безкоштовним
У Глухові поховали військового Андрія ВаськоваФОТО
Дев’ятеро сумських науковців працюють в університеті Ліверпуля
Як в Охтирці допомагають переселенцям із Великописарівської громади?
Депутату Сумської облради обирають запобіжний захід в антикорупційному судіФОТО
Освіта Сумщини отримала додатково 36 млн: на що підуть гроші?
У Сумах шахрай 10 разів продав неіснуючий трактор
Наступного тижня у Сумах стартує місячник з благоустроюВІДЕО
Житель Сумщини відповість перед законом за побиття співмешканки
На Роменщині чоловік незаконно нарубав дерев на 45 тисяч гривень
Житель Сумщини не зміг отримати документи на авто через борги
За пошкодження об’єктів електроенергетики та крадіжки трансформаторної оливи двоє жителів Сумщини сіли в тюрму
Юні каратисти з Глухова завоювали 6 медалей на міжнародному турніріФОТО
Учениця із Сумщини стала призеркою Всеукраїнської олімпіадиФОТО
На Сумщині продовжують працювати евакуаційні маршрути
Роменський “Рятувальник” знявся з чемпіонату та кубку України
У Шостці попрощалися з добровольцем Анатолієм Лисенком
Цьогоріч 88 мешканцям Охтирки затвердили компенсацію за пошкоджене житло
Сумські хокеїстки стартують на Єврокубку
Сумчанин допоміг виявити чоловіків, які займалися незаконним виловом раківФОТО
Сумських школярів навчатимуть шахам на уроках фізкультури
На Сумщині зменшується кількість електричок
У Сумах на хабарі піймали заступника декана
Геннадій Демʼяненко про візит Президента України на Сумщину: Це важливий символ підтримки та солідарності з нашими жителями та захисниками

Новий мер Охтирки дав перше інтерв’ю

Ще до офіційного проголошення підсумків місцевих виборів та підрахунку результатів на всіх дільницях стало зрозуміло, що тільки диво допоможе Охтирському міському голові Ігорю Алєксєєву зберегти свою посаду. Мера-дорожника має змінити мер-лікар.

Завідувач ортопедичним відділенням ОЦРЛ Павло Петрович Кузьменко рік тому увірвався у медійний простір з критикою якості будівництва лікарні-довгобуду.

Павло Кузьменко вже має невеликий досвід у політиці. Це друга спроба зайняти найвищу владну посаду в Охтирці. Також висувався він і кандидатом у депутати міськради від «Солідарності» і навіть у певний період агітував за Ігоря Алєксєєва.

Що примусило прихильника Алєксєєва стати його суперником – читайте далі.

Павле Петровичу, чому ви вирішили займатися політикою в Охтирці?

Коли мені було 30 років, рішення балотуватися на посаду міського голови прийняв легко і просто. В один день. Перша спроба виявилася невдалою, на відміну від цьогорічних виборів. Здобув перемогу, можливо тому, що зараз це було виважене та обдумане рішення. Вирішив балотуватися на мера вдруге, коли відчув, що потрібний людям не тільки як лікар, а ще й як очільник виконавчої влади.

Зараз жалкуєте чи радієте, що з першої спроби не вийшло?

Кожний зроблений крок, наближає людину до цілі. Тому жалкувати чи радіти немає з чого. На мій погляд, перший раз висунув свою кандидатуру на хвилі романтизму після Помаранчевої революції, коли я, як і кожна молода людина, був сповнений бажання щось зробити більшого для людей та громади. Але не мав достатнього досвіду для того, щоб донести свої думки та ідеї до широкого загалу.

Вибори відбувалися у 2006 році, на цей момент через мої руки пройшло понад 10 тис. пацієнтів. Вони бачили моє відношення до справи, спілкувалися в т.ч. на різні теми, не тільки про здоров’я.  Відзначали, що я рішучий, що в мене щире бажання щось змінити, що не боюсь висловлювати свої думки керівництву та інше. До речі, висунув свою кандидатуру в мери у передостанній день подання документів. І мене це ніяким чином не злякало – що часу обмаль. Тоді ще треба було зібрати 200 голосів на свою підтримку, щоб зареєстрували. Після підбиття підсумків голосування стало відомо, що я, набравши 1030 голосів, підібрався ближче до «призової» трійки (5-ий з 15-ти). Але мій результат виявився ненабагато ліпшим, ніж у одіозного Петра Рекала. Тобто, оцінка охтирчан, хто з нас став би кращим мером виявилася приблизно рівна. І це мене сильно розчарувало у політиці.

Другого разу ви висувалися депутатом від політичної сили, з якою ототожнюють діючого мера.

Мене, безпартійного, лідер Охтирського осередку партії вмовив замінити людину, яка зняла свою кандидатуру в останню мить.

  …І агітували за Ігоря Алєксєєва… 

Підтримував. Бо на той момент у протистоянні законно обраного мера Олега Кас’яненка та секретаря міськради перший не встояв. Тоді між Олександром Цілуйком та Ігорем Алєксєєвим я став на бік Ігоря Юрійовича.

Що призвело до зміни вашого ставлення до Ігоря Алєксєєва?

Аналіз дій та вчинків без емоцій. Вони складалися поступово внаслідок обдумування дій усієї владної команди того часу. В числі яких були мої однодумці, друзі, вдячні пацієнти. Активно пропонували посаду головного лікаря, хоч я не погоджувався. Бо того часу ставив перед собою у пріоритет більше займатися лікарською, а не адміністративною роботою. А також, згодом, зрозумів справжні наміри місцевої влади та не зміг спостерігати мовчки – і те, що я бачив мене засмучувало все більше й більше.

З чого почалися непорозуміння?

Перше непорозуміння між мною і Алексєєвим виникло під час примусового відправлення медичного персоналу за власний рахунок у відпустки. На людей тиснули, щоб вони писали заяви, бо грошей у бюджеті в кінці року не вистачало. Став на захист колег. Вирішив висловити свою позицію та обурення цим неподобством і прийшов особисто до мера. Наша бесіда на підвищених тонах повністю розставила всі крапки над «і» та дала остаточну впевненість у нещирості заявлених намірів політика.

Він не захотів шукати інші можливості для латання дірок бюджету міста – альтернативним наповненням, не відмовився від розважальних забаганок – а вирішив заощаджувати на залежних від влади і тому незахищених людях. Не хочу жодним чином нікого образити, але педагоги, лікарі, інші бюджетники, коли їхні права утискають бояться й рота відкрити, щоб не потрапити в немилість до керівництва міста.

Вас наздогнали утиски?

Так, першим брудним кроком в мою адресу стало звільнення коханої дружини з роботи, посипалися різні погрози. А з погрозами стали відкриватися ситуації, які я бачив у зовсім іншому світлі. Тому віддалення між нами почалося скоріше за ініціативи Алєксєєва, аніж з моєї. Життєва позиція, сповідувані принципи не залежать від політичної кон’юнктури, адже підтримую не конкретну людину у політиці, а ідеї, наміри та справи, якими керується політик.

Що спонукало піти в опозицію?

Незважаючи на мою конструктивну критику на адресу бездумної закупівлі медобладнання за астрономічні суми, яку я минулоріч озвучив під час медичної наради у присутності 100 лікарів, мене не почули.

Я намагався аргументувати – недостатньо мати на балансі медичний інструментарій, потрібно, щоб обладнання запрацювало – а мер почав вести себе неприпустимим способом – кричати та переходити на особисті образи.

Спочатку навчають людей, вишукують необхідних фахівців під медобладнання рівня наукового інституту, інакше просто стоятиме дороговартісне устаткування без діла, доки не застаріє.

На той час було б доцільніше придбати для міської лікарні апарати ШВЛ іншого виробника, набагато дешевші і у більшій кількості. Вони б сьогодні нам дуже знадобилися.

З літа минулого року, на Погоджувальній раді заявив про 5 суттєвих недоробок, які необхідно усунути перед прийманням довгобуду ЦРЛ в експлуатацію. Кваліфіковані поради та пропозиції проігнорували, як наслідок унеможливили дотримання санітарних вимог при обробці приміщень та розмежування санітарних зон в лікарні. Найбільш гостро питання постало сьогодні, під час пандемії коронавірусу.

Вашу критику почули тільки коли в лікарні рухнула стеля? 

Так, стався прикрий випадок – руйнація стелі у новому корпусі ЦРЛ. Він прикував увагу різних ЗМІ та набув резонансного розголосу, після приїзду харківських блогерів з ГО «Патон». Тоді переконався, що вплив ЗМІ є суттєвим. Цілковито підтримую визнання преси як 4-ої гілки влади.

Яким чином фінансувалась виборча кампанія?

Кошти, що витраченні на виборчу компанію – особисті, зароблені власноруч. Основні витрати склали замовлення банерів приблизно на 4 тис грн., 60 пачок паперу, на яких ми друкували листівки; внески, встановлені державою та інше.

На Вашу думку, опоненти не розрахували Ваші чи свої сили?

Вони не врахували думку людей, обізнаність охтирчан станом справ у місті. Хоч не кожне порушення Закону отримує справедливу оцінку суду і не по кожному порушуються кримінальні справи, але люди не сліпі. Коли приходить час виборів – настає розплата.

Ваші перші кроки на новій посаді?

Планую втілювати в життя обговорену та підтриману на зустрічах з виборцями програму. Перш за все потрібний невідворотній фінансовий аудит всіх комунальних підприємств та установ.

Дехто вважає, що Охтирка втратить гарного лікаря і не отримає гарного мера. 

Розумію ці побоювання, але відразу заспокою скептиків – кожну роботу за яку я берусь, виконую однаково якісно. Висловлюю щиру вдячність жителям Охтирської ОТГ за довіру. Вірю і бачу наше місто зі змінами на краще!

okhtyrka.net

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення