По Шостці здійснили ракетний удар
Бездрицька громада отримала диплом Forest Recovery
У середмісті Сум патрульні затримали водія без права керування та в стані сп’яніння
Тростянецька громада отримала гуманітарну допомогу від «Medair» для людей з інвалідністю
Учень Шосткинської школи мистецтв переміг на конкурсі в столиці
Переселенці з Сумщини, які оселилися на Хмельниччині, чекають допомоги від держави
Конотопська лікарня отримала благодійну допомогу
Сумчани – кращі у військовому біатлоні
Терміново потрібна допомога: 12-річному хлопчику з родини переселенців необхідна операція
Зупинилося серце добровольця із Шостки, який з перших днів повномасштабної війни боронив Україну
На Сумщині у 67 населених пунктах відсутнє електропостачання
Бронювання працівників на Сумщині: 555 підприємств, установ та організацій визнані критично важливими
Цьогорічні випускники Шосткинської громади висадили дерева та кущі у майбутньому парку Перемоги
Підприємцям Сумщини презентували економічну платформу “Зроблено в Україні”
За перекинутий викрадений трактор на Сумщині дали 2 роки умовно
Суми внесли до території можливих бойових дій, – Мінреінтеграції
У Сумах рятувальники запобігли масштабному загорянню нежитлової будівліВІДЕО
Двоє студентів із Сумщини вийшли у фінал економічної олімпіади в Україні
У Сумах пройшли змагання на честь Янгола спорту
Історія про те, як двоє пенсіонерів з Глухова забезпечили військових теплом по всій лінії прикордоння
Глухівчанку, яка хотіла заробити на інвестиціях, одурили шахраї
Військові мають іншу версію атаки на Суми
На Глухівщині психоневрологічний інтернат отримав благодійний вантаж від доброчинців
Тростянець отримає 180 млн грн на реконструкцію очисних споруд
Жителя Кам’янки судитимуть за виготовлення зброї
«Сумський заповідник у смартфоні» – у фіналі Національного конкурсу проєктів
“Велику шкоду нанесло”: мешканці Орлівки розповіли про російську атаку КАБами
За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 57 вибухів
Вчора
По місту Суми вдарили ракетою
На Сумщині протягом дня зафіксовано 33 вибухи

Володимир Пилипенко: Україні потрібен власний шлях, заснований на стратегії економічного прагматизму

Якщо думати про майбутнє України, потрібно розуміти: створюватимуть його не європейці й не американці, а лише ми самі. Але поки що ми спостерігаємо зворотну картину: жахливу за своїми масштабами трудову міграцію українців – причому людей найактивніших, відповідальних, мислячих. Незбагненна бездіяльність влади в цьому питанні відверто лякає, демонструє її байдужість до майбутнього країни. Чому на тлі всебічної підтримки світової спільноти, нинішніх обіцянок можновладців домогтися високої якості життя, що відповідає європейським стандартам, українці тікають з країни? Відповідь проста: народ зневірився, втратив надії, не бачить виходу з історичного глухого кута і шукає для себе можливості будувати своє майбутнє поза Україною. Чи можна змінити таку ситуацію і як це зробити — говоримо в інтерв’ю з першим заступником голови партії «Відродження» Володимиром Пилипенком.

– Володимире Пилиповичу, на вашу думку, що сьогодні потрібно змінити в країні, щоб припинити відтік людей з України, і чи працює над цим український уряд?

– Нашій країні потрібна стратегія здорового глузду: спочатку економіка, а потім добробут. Нам не можна сліпо копіювати чужі сторінки історії, натомість необхідно формувати власний шлях розвитку. І суть такого підходу можна коротко сформулювати в двох словах: Україні потрібна ідеологія «економічного прагматизму».

– А як же курс на зближення з ЄС?

– Підхід «економічного прагматизму» аж ніяк не заважає зближенню з ЄС, однак наша партія наполягає на тому, що таке зближення не повинно завдавати шкоди Україні. Нам потрібно принципово відстоювати позиції, вигідні для економіки нашої країни. І нам не варто соромитися сказати Європі «Ні», якщо це суперечить українським національним інтересам.

Наведу як приклад скасування мита на експорт лісу-кругляка. ЄС відкрито вимагає від України скасувати мито, в обмін на це обіцяють виділення макрофінансової допомоги в розмірі 600 млн євро – тобто кредиту! Та кому це вигідно? Точно не Україні. Європейці не приховують, що хочуть отримувати дешеву, якісну сировину-деревину з нашої країни, і навіть, можна сказати, шантажують нас у цьому питанні. Хоча, наприклад, Румунія, яка є членом Євросоюзу, теж могла б постачати ліс-кругляк до країн ЄС. Але там існує заборона на вирубку лісів, і її порушення прирівнюється до загрози національної безпеки – такий закон був ухвалений у Румунії 2016 року. А від України вимагають скасування мита. На мою думку, це щонайменше несправедливо. Тільки завдяки позиції парламенту заборону на вивіз лісу-кругляка поки вдається зберегти.

– Чи можуть такі розбіжності зіпсувати відносини між Україною і Європою?

– Навпаки, така принципова позиція скоріше змусить ЄС поважати нашу країну. Звичайно, ми вдячні нашим європейським партнерам за підтримку України в питанні відновлення миру і територіальної цілісності. Але, гадаю, ми повинні розмежовувати питання безпеки і питання економіки. Якщо говорити про перспективи відносин між Україною і країнами ЄС, нагадаю заяви багатьох європейських політиків про те, що, мовляв, у найближчі 25 років нас ніхто в Європі як члена спілки не чекає.

Тому ми повинні будувати свою політику відродження країни на тверезому розрахунку і раціональних оцінках. Європейські держави тому й добилася високих стандартів життя, що всі стратегічні рішення приймають обдумано і, як то кажуть, «з калькулятором у руках». Це єдино правильний і результативний спосіб мислення для сучасного світу. Допоки не буде відновлена українська економіка, рівень добробуту народу ніяк не зможе підвищитися. А пенсії і зарплати не наблизяться до європейських.

Тому наша партія є прихильницею власного шляху виходу України з кризи і відродження її як сучасної економічно розвиненої держави. Ми – прибічники економічного націоналізму, економічного прагматизму і здорового глузду.

– Наскільки добре працює економічний блок українського уряду? Як би ви оцінили роботу нинішньої влади в цьому питанні?

– На жаль, сьогодні уряд взагалі не приділяє уваги розвитку економіки. За три роки ми не побачили ні програми підтримки українських виробників, ні програми по боротьбі з безробіттям. Ось, не так давно парламент голосував за Бюджет на 2018 рік. Якщо ми проаналізуємо державний кошторис на наступний рік, який нам запропонував Кабінет Міністрів, то побачимо, що з вектору розвитку країни практично випала промисловість, випала підтримка вітчизняного виробництва, випали питання створення нових робочих місць. Бюджет орієнтований виключно на підвищення фінансового забезпечення правоохоронців і вирішує лише деякі соціальні проблеми. Тому ми вкотре закликали Кабмін у 2018 році розробити спеціальну державну програму підтримки вітчизняних виробників.

Якщо говорити глобально, то нинішня політика української влади з набирання та «проїдання» усе нових і нових кредитів від міжнародних донорів призводить тільки до одного – до зростання боргів і скорочення соціальних зобов’язань держави перед людьми. Так само, як і реалізований у нас сьогодні шлях формування з України аграрного сировинного придатка країн «золотого мільярда» є тупиковим. Після «вимивання» усіх наших природних і людських ресурсів для України не залишиться перспектив розвитку і шансу зберегти свою цілісність. Без потужної економіки, без власного військово-промислового комплексу, без розвитку науки і наукомістких галузей, без виходу на світові ринки з високотехнологічною та конкурентоспроможною продукцією неможлива сильна незалежна країна з боєздатною армією, з успішною соціальною політикою.

Досить імітації діяльності та бездумного виконання забаганок західних партнерів! Згадайте, що ви передусім працюєте на український народ! Час перестати жити в ілюзіях – треба керуватися здоровим глуздом, який підказує, що ніхто ззовні не прийде і не зробить нас щасливими і багатими.

– І які будуть пропозиції партії «Відродження»? На чому зробити акцент, які галузі можуть стати пріоритетними для відродження нашої країни?

– Відродити економіку України можна і потрібно завдяки трьом головним напрямам: великій індустрії та промисловості, аграрному сектору, а також малому й середньому бізнесу. Зазначу, що малий і середній бізнес готовий сам в себе інвестувати, це внутрішній інвестиційний ресурс країни. Але йому потрібен пільговий режим оподаткування та захист від свавілля силових і контролюючих органів. Аграріям необхідна підтримка і протекціонізм з боку держави.

Вітчизняна промисловість також потребує зрозумілої державної політики. Чиновники забули або не хочуть бачити, скільки переваг має наша країна: географічне розташування, 2/3 світових запасів чорнозему, запаси корисних копалин і найголовніше – людський капітал. Замість цього від української влади ми чуємо пропозиції щодо продажу землі, розпродажу промислових потужностей і державної власності. Ми продовжуємо фіксувати чергові хвилі еміграції українців у пошуках кращого життя. А для нової індустріалізації нам потрібні інвестиції, зрозумілі правила гри й економічна вигода.

– Можливо, інвестори бояться заходити в Україну через військові дії у Донецькій і Луганській областях?

– Військові дії на сході України не впливають на інвестиційний клімат, хоча нас намагаються в цьому переконати. Основні проблеми інвесторів – це корупція і правове свавілля, нестабільність законодавства. Ізраїль, який воює понад 70 років, зміг вибудувати економічно потужну державу, створивши з «нуля» цілі галузі економіки, що стали світовими лідерами.

– Тобто, на вашу думку, Україні потрібно розраховувати тільки на себе?

– Саме так! Якщо ми хочемо жити, як у Європі, то треба власноруч будувати Європу в своїй країні. І я хочу відзначити, що навколо цієї ідеї партії «Відродження», навколо нашої стратегії, нашого розуміння економічного націоналізму і прагматизму гуртується все більше і більше людей. Партія відчуває на собі цю відповідальність за відродження України і в 2018 році має намір ще більше активізувати роботу в цьому напрямі. Усіма способами і на всіх майданчиках ми відстоюватимемо право України на те, щоб мати свій особливий національний курс розвитку як єдиний шлях виходу з глобальної кризи. Ми маємо намір об’єднувати навколо цих ідей людей здорового глузду, які готові облишити порожні ілюзії та економічно необґрунтовані надії, взявшись за відродження економіки України, а отже – і відродження всієї країни.

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення