Шосткинська учениця перемогла у двох престижних конкурсах мистецтвФОТО
Пізно ввечері у Глухові шукали “вибухівку” в школах
Сумський студент став майстром спорту з судномодельного спорту
Сумчани взяли медалі чемпіонату України з пауерліфтингу
На Сумщині негода знеструмила більше 200 абонентів
Житель Сумщини незаконно нарубав дерев на 820 тис грнФОТО
Посадовця військової частини із Сумщини судитимуть за збитки на майже 860 тис. грн
“Плакала, як поранена птаха”: у Путивлі після похорону сина померла мати
У Сумах зупинили нетверезого водія без права керування
У Тростянці запрацювала ще одна парафія ПЦУФОТО
ФК “Тростянець” знову програв
У Сумах замінували облраду
Протягом доби піротехніки Сумщини знищили 7 вибухонебезпечних предметівФОТО
За добу 5 мешканців Сумщини втрапили через шахраїв 235 тис. грн
Для підтримки ветеранів, ветеранок та членів їхніх родин запрацював чат-бот допомоги
Тростянчани відновлюють фонд зруйнованої бібліотеки
У Конотопі оперативно затримали грабіжникаФОТО
Сумщина у вогні: як виживають на війні прикордонні селаФОТО
Хореографічний колектив із Глухівщини переміг у міжнародному конкурсі в Берліні
Мешканці Сумщини сплатили на третину більше ПДВ
Вночі ворог обстріляв Білопільську громаду
Вчора
На Сумщині протягом дня обстрілів зазнали 7 громад
В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію екстреної медичної допомоги
У Сумах студента з КНР оштрафували за порушення міграційного законодавства
На Сумщині стартували матчі дитячо-юнацької футбольної ліги
У Ворожбі рятувальники оперативно ліквідували загоряння легковика
113 мешканцям Охтирської громади погоджено компенсацію за програмою “єВідновлення”
У Конотопі поліція викрила двох наркозлочинців
На подвір’ї шосткинця кружляє велетенський вітряк: саморобний генератор електроенергіїФОТО
На Охтирщині жінка постане перед судом за ухилення від виконання покарання

Де жителям Сумщини відпочити на морі в Україні: Півсотні найкрасивіших місць (фото)

Карантин відібрав у нас можливість їздити за кордон, але подарував нагоду краще пізнати свою країну, адже у нас теж є на що глянути. Ми зібрали півсотні місць на півдні України, які варто відвідати. Тут можна знайти все: від курортів та пляжів, лиманів і озер до заповідників і природних парків.

Мальовничі місця в Херсонській області

Джарилгач. Цей острів на Херсонщині все ще залишається найбільшим заповітним безлюдним островом у Європі. А фотографії звідси можна сміливо видавати за знімки з райських іноземних куточків: така сама лазурна вода та білосніжний пісок. На острові можна виділити дві умовні туристичні зони – Глибока бухта та маяки. Їх тут два – новий, що працює, та старий. Останній, за легендою, спроєктував сам Ейфель.

Тендрівська коса. Острів у Херсонській області, неподалік селища Залізний Порт. Місце з унікальною природою та історією. Вважається, що в античні часи там проводили спортивні змагання на честь героя Ахілла. Друга назва цього місця – “Ахіллів біг”. А на косі було його святилище.

Арабатська стрілка. Це пісочна коса довжиною у сто кілометрів, що пролягла між Азовським морем та затокою Сиваш. Прихильників аскетичного туризму сюди манять острівці дикої природи та мальовничі бухти. За відгуками поціновувачів наметового відпочинку, у цій місцині вода та пляжі чистіші та рідше буває замор риби.

Бірючий острів. Є частиною Азово-Сиваського національного природного парку. Він охороняється державою. Туристи сюди їдуть, щоб насолодитися красою дикої природи та чистими пляжами. Тут не почуєш гомону пляжних продавців і набережних кафе. Проте можна влаштувати фотополювання на диких тварин.

Федотова коса. На початку коси галасливо та жваво, адже в цьому місці сконцентровані найбільші розважальні об’єкти – аквапарк, дельфінарій, нічні клуби. Однак що далі від материкової зони, то інфраструктура рідшає, а в мікрорайоні Степок зовсім сходить нанівець.

Рожеве озеро. Воно дійсно рожеве: що тепліше надворі, то насиченіший колір. Озеро має таке забарвлення через мікроводорость, яка живе в дуже солоній воді. Сюди насамперед варто приїжджати під час заходу сонця, вечірнє світло найкраще передає красу.

Лазурне. Це селище міського типу на Херсонщині. Має лікувальні грязі. Сюди варто їхати тим, кому, окрім моря, більше нічого не потрібно.

Станіслав-Аджигольські маяки. Їх два: задній та передній. Задній Станіслав-Аджигольський – найвищий маяк в Україні та один із двадцяти найвищих у світі. Він знаходиться поблизу  села Рибальче Голопристанського району, у південнно-східному куті Дніпровського лиману. Його висота сягає 76 м.  Передній розташований поблизу острова Вербка проти села Станіслав. Його висота 34 м.

Тендрівський маяк. Цей маяк стоїть на Тендрівській косі, де, за легендою, колись вправлявся в бігу Ахілл. Він тут нібито регулярно тренувався, і півострову навіть дали другу назву – біг Ахілла. Під час будівництва маяка тут розкопали пагорб, де знайшли грецькі, боспорські, фракійські й римські монети.

Джарилгацький маяк. На острові Джарилгач у 1902 році побудували маяк. Найгучніша легенда про цю вежу – те, що його, мовляв, спроектував сам Ейфель. За іншою, але схожою легендою, її автором став учень Ейфеля. Аргументом на користь Ейфеля є те, що цей тип «скелетоподібної» конструкції цілком у його стилі.

Азово-Сиваський національний природний парк. Парк створений в 1993 році на острові Бирючий. Він також охоплює частину острова Куюк-Тук. На острові жили скіфи. Про це зараз нагадують кілька курганів і кам’яних статуй. Під островом, на глибині понад 100 метрів є підземне прісне озеро, тому на поверхні б’є кілька джерел мінеральних вод.

Озеро Сиваш. Це українське «мертве», а точніше – «гниле море». Це затока Азовського моря, що розділена на одинадцять мілких водойм. Вода непридатна для живих організмів через надмірну солоність. Тут живе понад сто видів птахів. Багато з них занесені до Червоної книги України.

Генічеськ. Невелике місто в західній частині Приазов’я. Морський порт і популярний курорт. Пляж обернений у відкрите море і дозволяє кататися на безпечних хвилях. У штиль вода тут настільки спокійна і прозора, що можна розглядати підводний світ, як акваріум — просто опустивши голову у воду або плаваючи в масці.

Скадовськ. Це курортне містечко знаходиться на Херсонщині – на березі Джарилгацької затоки Чорного моря. До XIX сторіччя курорт мав назву Алі-Агок, що у перекладі – «тиха пристань».

Гранд-каньйон Станіслав. Гірські пейзажі в Україні можна побачити не лише в Карпатах. Каньйон утворює поєднання степових ділянок та схилів з лесовими породами, які переходять у прибережну акваторію.Особливо цікаво, що коли йти до каньйону у напрямку із села, то рівнинний спершу ландшафт поступово опускається вниз, утворюючи глибокий яр, над яким височать верхівки скель.

Олешківські піски. Це найбільший піщаний масив у Європі. Складаються із безмежних барханів (тутешні мешканці називають їх «кучугурами»), висотою близько 5 м, і негустою рослинністю. Стримують пустелю, яка в діаметрі має розмір близько 15 км, штучно насаджені густі ліси.

Миколаївська область

Кінбурнська коса. Піщана коса, що відділяє Дніпровсько-Бузький лиман від Чорного моря. Це тихе місце з чистою морською водою та піщаними пляжами. На деяких майже немає людей. Є водойми рожевого або помаранчевого кольору – забарвлюють їх особливі водорості. За місцевою легендою, саме тут знаходиться казкове Лукомор’я.

Мис Аджигол. Мальовниче та безлюдне місце. Мис розділяє Будацький та Дністровський лимани. Пляж піщаний з подрібненими мушлями. Вода – здебільшого чиста. Тут багато птахів. Мис не дуже відомий туристам, але знаний серед рибалок. Тут ловлять бичків, карасів та навіть камбалу.

Хаблівський задній маяк. Цей маяк стоїть не на березі моря, а на кордоні Херсонської й Миколаївської областей. Він оселився прямо у полі між селами Лупарево та Олександрівка. Раніше на цьому місці був хутір Хаблова, на його честь і назвали вежу.

Очаків. Це переважно про сімейний і пізнавальний відпочинок біля моря. Тут немає галасливого бродвею з музикою, фудкортом і лунапарком. Натомість біля Очакова розташоване давньогрецьке місто-держава Ольвія і острів Березань. Тут свого часу відпочивав Геродот, а тепер на зупинках цитують Конфуція. Для тих, хто шукає спокій і цікавиться історією – вам до Очакова.

Ольвія. Це територія Національного історико-археологічного заповідника. Раніше тут жили давні греки. Подейкують, що й бував сам Геродот.

Коблеве. Тут є вино, море, нон-стоп дискотеки, а ще кайтфлаїнг, рафтинг, вейкбординг, флайбординг і семикілометрова набережна. Це курорт, який вирішив взяти від життя усе: затягти сюди дітей, які бавитимуться в аквапарку, поки їхні батьки плаватимуть до затонулих кораблів.

Острів Березань. Це невеличкий безлюдний острів, якщо не рахувати туристів, які приїжджають подивитися на старі фортеці. Зараз Березань – частина національного заповіднику Ольвія.

Запорізька область

Молочний лиман. Це одна з найбільших прибережних азовських водойм. Встановивши намет на березі, можна насолоджуватись краєвидами і побачити безліч рідких тварин та рослин.

Нижній Бердянський маяк. Про те, що на краю Бердянської коси треба побудувати маяк, говорили ще в 1825 році. Будівництво потребувало великих коштів, але не було зрозуміло, чи виправдає надії новий порт. Усі сумніви розвіялися в 1836 році, коли граф Воронцов особисто приїхав до Бердянська й переконався, що молоде місто стрімко розвивається.

Бузький Гард. Це національний природний парк. На його території річка Південний Буг ділила кордон між Запорізькою Січчю та Туреччиною. І саме тут були три фортеці: Запорізька Орлик, турецька Голта та польська Богополь. Частина території парку від Первомайська до селища Олександрівка є улюбленим місцем для туристів-паломників.

Бердянськ. Це місто вибору. Тут співіснують старовинні будівлі з кількасотрічною історією, атракціони з 80-х, порт і маяки. Це місто, куди вперше варто приїхати восени чи навесні – тоді, коли туристи вже роз’їхалися чи ще не приїхали.

Кирилівка. Це місце називають курортом вихідного дня. Вона розташована за півтори години від Запоріжжя. Тут тепле Азовське море.  На 20-кілометровій прибережній смузі діють санаторії, близько трьохсот оздоровчих закладів, 14 дитячих центрів. У місті діє зоопарк, луна-парки. Лимани містять багато корисної лікувальної грязі.

Одеська область

Кароліно-Бугаз. Це курортна зона між Чорним Морем та Дністровським Лиманом. Одна з місцевих легенд розповідає, що назва пов’язана з ім’ям красуні-графині. Вона була тут у засланні. Місце славиться широкими піщаними пляжами.

Будацька коса. 18-ти кілометрова коса завширшки лише 200 метрів. Трапляються й найвужчі місця у 60 метрів. З боку Будацького лиману берег вкритий очеретом. У вітряну погоду там збираються любителі кататися на хвилях та влаштовують змагання з кайт-серфінгу. З боку моря це суцільний пляж з золотистим та червонуватим піском.

Куяльницький лиман. Куяльник – один із старих грязьових курортів України, заснований у 1834 році. Вважається, що куяльницькі грязі сприяють зменшенню запальних процесів, укріплюють імунітет і відновлюють функції пошкоджених органів і систем організму.

Тилігульський лиман. Це чудове місце для відпочинку активних людей. Тут не дуже розвинена туристична інфраструктура, але ландшафт, природне різноманіття та екологія чи не найкращі в Україні. Тилігульський лиман називають столицею екстремальних водних видів спорту. Тут можна навчитися кайтингу (плавання на дошці з парашутом), зайнятися віндсерфінгом (плавання на дошці з парусом), та навіть політати на параплані. На лимані проводять міжнародні змагання з цих видів спорту.

Хаджибейський лиман. Лиман був відомий з давніх часів саме своєю сіллю. Її тут видобували чумаки, щоб потім відвести на продаж. Відомий Хаджибей і своїми цілющими грязями, з великим вмістом натрію, хлору і магнію. Саме на лимані відкрили один зі старіших курортів з грязьовими ваннами.

Воронцовський маяк. Це візитна картка Одеси. Перший одеський маяк побудували в 1827 році на мисі Великий Фонтан за часів управління графа Михайла Воронцова. На його честь і назвали маяк. Він був демонтований і в 1898 р. встановлений в 5 км від мису Сарич Кримського півострова, де знаходиться селище Форос. Маяк працює і донині. Другий Воронцовський маяк був освячений 20 листопада 1888 р. на сучасному місці. Цей маяк вказував вхід в порт 53 роки. 15 вересня 1941 р., в дні оборони Одеси його підірвали, щоб не служив орієнтиром для авіації і артилерії ворога.Сучасний Воронцовський маяк з’явився тільки в 1955 році. Тепер він багатофункціональний: не лише світить для кораблів, а й приймає в себе, до прикладу, показ мод. Кілька років тому поряд із вежею навіть зафіксували рекорд – найдовший подіум України.

Місто Вилкове. Знаходиться у межах дельти Дунаю на самісінькому півдні України. Його полюбляють називати «українською Венецією». Вам доведеться ходити по невеличких збитих дерев’яних імпровізованих стежках та переходити по незліченній кількості мостів та містків.

Приморське. Чорноморський курорт із великим пляжем загублений у дунайських плавнях. Курорт розташований у Кілійському районі Одеської області. Ця місцевість входить до складу Дунай-Дністровського біосферного заповідника.

Сергіївка.  Ідеальний курорт, якщо ви хочете залягти на дно. Тут добре відпочивати з батьками та дітьми. Сюди переважно їдуть полікуватися, обмаститися грязями й прийняти сонячні ванни.

Чорноморськ. Місто за 30 кілометрів від Одеси. Це місто кораблів, заводів і спорту. Тут відроджують школу вітрильного спорту та вчать, як треба любити море під вітрилами яхти.

Етнопарк «Нью-Васюки». Розташований у селі Молодіжне Одеської області. Там можна побачити мавп, кіз, віслючків, різноманітних гризунів та птахів, зокрема страусів.

Аркадія. Цей пляж вважається найвідомішим в Одесі. Аркадію знають навіть ті, хто жодного разу тут не бував. Наразі це суто комерційна розважальна територія. Велику частину прибережної зони займають приватні пляжі.

Лузанівка. Цей пляж знаходиться у Суворовському районі Одеси. Підходить для спокійного, сімейного відпочинку біля моря. Це величезна берегова лінія з великою частиною безкоштовних пляжів. Тут немає довжелезних спусків та кілометрових алей до моря.

Ланжерон. Пляж знаходиться недалеко від центру Одеси та парку Шевченка. Цей пляж вважається найстарішим у місті.

Отрада. Сюди можна не тільки дійти, а й спуститися канатною дорогою. Хоча й пляж знаходиться у центральній частині міста, у порівнянні з Ланжероном тут менше відпочивальників. Отрада – тиха і спокійна. Спускатися сюди доведеться крутими сходами.

Золотий берег. Цей пляж знаходиться дуже далеко від центру Одеси, але він завжди заповнений людьми. Красива набережна містить елементи старовинного антуражу, фонтан та клумби.

Одеські катакомби. У катакомбах є бази і стоянки партизан, військові бункери, «бандитську малину», масонський зал, музей гірничої справи, а також карстові печери з кістками доісторичних тварин і підземні озера.

Одеський міський парк. Найстаріший парк міста, закладений Феліксом де Рибасом (братом засновника Одеси Хосе де Рибаса) у 1803 році. У парку заховались найпопулярніші одеські пам’ятники, а саме Ільфу і Петрову (“12-ий стілець”), пам’ятник Утьосову, Уточкіну. Також у парку можна глянути на музичний фонтан, скульптурну композицію “Одеський час” і сфотографуватись в альтанці, яка є популярною серед гостей міста. А ще в цьому парку є Літній театр, в якому часто організовують цікаві заходи.

Затока. Мальовнича піщана коса неподалік від Одеси. Протяжність Затоки – зо два десятки кілометрів. Це місце здавна обирають для відпочинку любителі купатися та засмагати. Морська вода тут тепла, краєвиди чарівні, а пляжі – з чистим та дрібним піском.

Пляжі Великого Фонтану. Ці пляжі знаходяться у Київському районі Одеси. Вони відомі своєю чистотою. До пляжів Великого Фонтану уналежнюють: пляж Чайка (знаходиться на 8-ій і 10-ій станції В.Фонтану), пляж Рив’єра (12 станція В.Фонтану) і пляжний комплекс Курортний (13 станція В.Фонтану). Якщо ви хочете скупатися у кришталевій водичці, то зробити це можна саме тут.

Санжійка. Курортне село в Одеській області. Між тим це відмінне місце для любителів тихого, спокійного відпочинку. Тут сухе чисте повітря, морський бриз, чистий оксамитовий піщаний пляж і найсиніше Чорне море. З високих обривів відкривається вид на чудові морські пейзажі.

Грибівка. Село, відоме як чорноморський курорт. Знаходиться в Одеській області. Курорт включає більше 50 баз відпочинку (у тому числі готелів).

konotop.city

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення