Вчора
Протягом дня росіяни здійснили 28 обстрілів Сумської області
Суд відправив депутата Сумської облради під варту із заставою у 3 млн грн
У Сумах збили 82-річного велосипедистаФОТО
На Сумщині гасили пожежу біля музеюФОТО
Сумським підприємствам заборгували 380 мільйонів
“До прильотів уже звикли”: як живуть у прикордонному селі на СумщиніФОТО
У Сумах учбове авто потрапило в потрійну ДТП
На Охтирщині виявили забруднення каналізаційними стоками
У Тростянці комунальний транспорт стане безкоштовним
У Глухові поховали військового Андрія ВаськоваФОТО
Дев’ятеро сумських науковців працюють в університеті Ліверпуля
Як в Охтирці допомагають переселенцям із Великописарівської громади?
Депутату Сумської облради обирають запобіжний захід в антикорупційному судіФОТО
Освіта Сумщини отримала додатково 36 млн: на що підуть гроші?
У Сумах шахрай 10 разів продав неіснуючий трактор
Наступного тижня у Сумах стартує місячник з благоустроюВІДЕО
Житель Сумщини відповість перед законом за побиття співмешканки
На Роменщині чоловік незаконно нарубав дерев на 45 тисяч гривень
Житель Сумщини не зміг отримати документи на авто через борги
За пошкодження об’єктів електроенергетики та крадіжки трансформаторної оливи двоє жителів Сумщини сіли в тюрму
Юні каратисти з Глухова завоювали 6 медалей на міжнародному турніріФОТО
Учениця із Сумщини стала призеркою Всеукраїнської олімпіадиФОТО
На Сумщині продовжують працювати евакуаційні маршрути
Роменський “Рятувальник” знявся з чемпіонату та кубку України
У Шостці попрощалися з добровольцем Анатолієм Лисенком
Цьогоріч 88 мешканцям Охтирки затвердили компенсацію за пошкоджене житло
Сумські хокеїстки стартують на Єврокубку
Сумчанин допоміг виявити чоловіків, які займалися незаконним виловом раківФОТО
Сумських школярів навчатимуть шахам на уроках фізкультури
На Сумщині зменшується кількість електричок

Країни, тести й самоізоляція: Як жителям Сумщини відпочивати за кордоном на карантині?

Відпочинок за кордоном вабить українців кожного року. Під час карантину бажання подорожувати до інших країн не зменшилося. Натомість, змінилися правила виїзду на відпочинок з України й повернення. На що варто звернути увагу, плануючи поїздку за кордон під час карантину, щоб відпочинок не перетворився на суцільний стрес?

До яких країн можна поїхати на відпочинок під час карантину

Плануючи подорож, варто орієнтуватися на перелік країн, які дозволяють в’їзд українцям на свою територію. Цей перелік може змінюватись, залежно від епідемічної ситуації. Дізнатися, до яких країн тепер можна їхати, і за яких умов вони дозволяють в’їзд українцям, можна за допомогою інтерактивної карти Міністерства закордонних справ.

“Ситуація зі списком країн і обов’ язковістю тестів чи обсервації практично щодня змінюється, тож, їдучи за кордон до країни із “зеленої” зони, слід бути готовими до того, що, можливо, після повернення вам доведеться таки здавати тест”, – розповідає директорка мережі турагенцій на Сумщині Ольга Глущенко.

Вона також вважає, що обов’язковість тестування на коронавірус перед поїздкою за кордон – не перепона для подорожей до країн, які вимагають ці тести. “Це додаткова можливість подбати про своє здоров’я”, – говорить Ольга.

Серед країн, поїздки до яких заборонені чи обмежені, є такі, що дозволяють в’їзд на свої території з туристичною метою без обов’язкової обсервації, але з наявним негативним аналізом на коронавірус. “Для нас найпопулярнішими напрямками є Туреччина, Єгипет та Албанія. Туреччина поки лідирує серед країн, які туристи обирають для сімейного літнього відпочинку. У серпні та вересні, на мою думку, буде в лідерах і Єгипет”, – розповідає керівниця іншої турагенції в Сумах, Ольга Клименко. За її словами, у Туреччині працює система безпеки туристів. Щомісяця отелі мають отримувати спеціальні сертифікати безпеки.

“Найбільше цікавляться саме Туреччиною, через те, що для поїздки в цю країну не потрібно робити текст на коронавірус і по прибуттю з неї – теж”, – розповідає Ольга Глущенко. За її словами, туристи під час карантину також обирають Чорногорію, Хорватію, Албанію. Країни Євросоюзу поки не дозволяють в’їзд українським відпочивальникам на свої території.

Країни, тести та обсервація: як відпочивати за кордоном на карантині

Довідка про тестування на COVID-19 для подорожі за кордон

Запланувавши подорож до країни, яка вимагає від туристів довідку про негативний тест на коронавірус, потрібно брати до уваги, що мова йде про ПЛР-дослідження . Результат тесту має бути перекладений англійською (якщо лабораторія не надає його англійською одразу). У кожної країни свої вимоги щодо терміну дії цієї довідки – у деяких країн 48 годин, у деяких – 72. Тобто, забір матеріалу для аналізу має бути здійснений не пізніше, ніж йдеться у вимозі тієї чи іншої країни, до моменту перетину кордону.

Тести на коронавірус мають робити тільки дорослі та діти, старші за 14 років. “Подорожуючи літаком до країни, яка вимагає обов’язкового тестування, ви можете бути впевнені, що всі, хто летить з вами в літаку, зробили тест. І він у них негативний”, – Ольга Глущенко.

Плануючи зробити тест на коронавірус, варто дізнаватися заздалегідь про графік роботи лабораторії та можливість отримання швидкого результату.

Тестування на коронавірус для подорожі за кордон можна провести тільки на комерційній основі. Вартість тестування у різних лабораторіях України становить від 700 до 1,5 тисячі гривень.

Аналізи потрібно здавати тільки в сертифікованих лабораторіях. Перелік таких лабораторій можна знайти на сайті Центру громадського здоров’я. Деякі лабораторії вже мають свої підрозділи на території аеропортів.

“Деякі туроператори вже включили вартість ПЛР-тестів до путівок. Це означає, що ви платите за тур, і по поверненню в Україну вам безкоштовно роблять цей тест”, – розповідає Ольга Глущенко.

Країни, тести та самоізоляція: як відпочивати за кордоном на карантині

Як зберегти гроші, якщо тест виявився позитивним чи країна закрила кордон?

Для збереження грошей під час ситуації, коли поїздку довелося скасувати, варто подбати про страхування подорожі, вважає Ольга Глущенко.

“Варто обирати те страхування, де буде пункт про страхування від фінансових ризиків. Це на той випадок, якщо у вас перед самим вильотом виявлять коронавірус, і ви нікуди не зможете полетіти. Також мова йде і про розширене медичне страхування, яке покриє лікування від коронавірусу, якщо ви захворієте під час відпочинку, а також покриє зворотні квитки вам і тим, хто вас супроводжуватиме”, – говорить директорка турагенції.

“Якщо у людини виявляють COVID-19 перед вильотом за кордон, то вона вже сама не вирішує, летить вона, чи ні. Вона точно не летить”, – директорка мережі турагенцій.

У випадку, якщо турист не зміг здійснити подорож через стан здоров’я (а позитивний тест на коронавірус є саме таким випадком), то це вже страховий випадок. Від того, яку саме страховку турист обрав, залежить можливість повернення вартості туру, – говорить Ольга Клименко.

“Страхування дозволяє компенсувати 70-80% вартості поїздки”, – наголошує Ольга Глущенко.

Особливості проходження контролю в аеропорту

Туристи цього року мають пам’ятати, що прибувати до аеропорту, потрібно не за дві години до вильоту, а за три-чотири. Бо перед входом до аеропорту всім вимірюють температуру і можуть збиратися черги.

“Duty Free працює, кафе на території аеропортів працюють. За це можна не переживати, дітей ви нагодуєте. І під час перельоту водичку дають. Є авіакомпанії, які роздають водичку в пляшечках, є – які ще досі розливають в стаканчики”, – розповідає Ольга Глущенко.

Авіакомпанії цього року обмежили перевезення ручної поклажі, тому варто заздалегідь дізнаватися умови перевезення багажу та перелік предметів, які можна взяти до літака. У більшості компаній діє правило, що до салону літака можна взяти лише дамську сумку, ноутбук, та речі для дитини, розповіла Ольга Клименко. На такі речі також можуть діяти обмеження за вагою.

“Варто звикати до масочного режиму в аеропортах та в літаках”, – наголошує Ольга Клименко.

За її словами, це не буде складно, якщо змінювати маску дві години. Вона також розповіла, що в літаках чартерних рейсів відмінили харчування. Також у літаках залишають вільними останні ряди, аби там можна було розмістити людей, у яких піднялась температура тощо.

Країни, тести та обсервація: як відпочивати за кордоном на карантині

Які вимоги діють в Україні для людей, які повернулися з-за кордону?

Існує перелік країн, які віднесені Кабінетом міністрів до країн “червоної зони”. Після повернення з цих країн усі громадяни мають пройти обов’язкову самоізоляцію протягом 14 днів та, за бажанням, ПЛР-тестування. Втім, негативний результат ПЛР-тесту може стати підставою для скасування обов’язкової самоізоляції, повідомляє Центр громадського здоров’я.

Усім людям, які приїздять з таких країн, пропонують встановити на мобільний телефон додаток “Дій вдома“, за допомогою якого відстежується місце перебування людини. Наявність негативного результату ПЛР-тесту на коронавірус може бути підставою для зняття з реєстрації у цій програмі. Цей тест має бути проведений сертифікованою лабораторією. Пацієнт повинен надати лабораторії саме той номер телефону, на який встановлено додаток “Дій вдома”.

Після перетину кордону та активації системи “Дій вдома”, дається 48 годин на те, щоб доїхати до місця самоізоляції. Якщо людина отримує негативний результат тесту на коронавірус, система дозволяє припинити самоізоляцію.

Країни, тести та самоізоляція: як відпочивати за кордоном на карантині

Як вплинув карантин на вартість турів за кордон?

Вартість турів цього року не зросла, розповідає Ольга Глущенко. “Якщо розглядати Туреччину, то цього року у туристів є можливість відпочити у готелях вищого класу за нижчими цінами, ніж було раніше. На мою думку, ще ніколи раніше відпочинок за кордоном не був таким безпечним, як зараз, адже так ретельно ніколи до цього ніщо не прибиралось і не дезінфікувалось”, – вважає директорка турагенцій.

Результатом того, що заповнюваність готелів становить 50-70 %, говорить Ольга, є покращення сервісу, посилення уваги персоналу до туристів.

Про зниження цін на туристичні путівки говорить і Ольга Клименко. “Отелі, які в минулому році були до 2-х тисяч євро, цього року коштують 1,5 тисячі”.

Країни, тести та самоізоляція: як відпочивати за кордоном на карантині

Особливості відпочинку в готелях під час карантину

Готелі за кордоном мають не менше 10% номерного фонду для забезпечення резервації тих гостей, які захворіли на коронавірус під час відпочинку, розповідає директорка турагенції в Сумах Ольга Клименко. “Такі туристи проходять самоізоляцію в отелі. Вони живуть у номері і отримують харчування в номер. При цьому інші відпочивальники не відчувають дискомфорту і не контактують із хворими. Так передбачили. Але за цей сезон ми жодного такого випадку не зустріли”, – говорить Ольга Клименко.

Готелі, які надавали послугу “усе включено”, так її й надають. Змінилося тільки те, що їжу, яка знаходиться тепер за скляними екранами, насипають до тарілок офіціанти.

Охочі відвідати нічні дискотеки повинні знати, що проводяться вони тільки на відкритих майданчиках. У закритих приміщеннях ніякі масові заходи в готелях не відбуваються. Те саме стосується й анімації.

Є обмеження за кількістю відвідувачів одночасно у СПА-центрах і фітнес-залах, це залежить від площі приміщення.

Утім, в готелях почали уважніше ставитися до прибирання та дезінфекції, розповідає Ольга Глущенко. Це, на її думку, – позитивний результат карантину.

Країни, тести та обсервація: як відпочивати за кордоном на карантині

suspilne.media

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення