Вчора
На Сумщині протягом дня зафіксовано 214 вибухів: обстрілів зазнали 11 громад
У Конотопі відновлюють теплопостачання після ракетного удару
Майже 27 млн грн шкоди нарахувала екоінспекція від атаки Сум “Шахедами” 6 березня
Сад у флаконі: обираємо ідеальний квітковий парфум
У Сумах пройшов турнір на честь Героя-чемпіона
У Шосткинській громаді переселенці отримають набори насіння
У Сумах поховають захисників України Андрія Захарова та Андрія Сіробабу
Студенти СНАУ отримуватимуть стипендії Президента України
У Сумах визначили переможців конкурсу юних виконавців на народних інструментах «Віртуози Сумщини – 2024»
Сумський ветеран став чемпіоном Європи
У Сумах внаслідок вчорашнього удару – розорені могили та вирва посеред кладовищаФОТО
На Сумщині триває спад захворюваності на ГРВІ та грип
Прокуратура відстояла вирок для агента РФ, який провів понад 120 одиниць техніки окупантів по території Сумської області в напрямку Києва
В Охтирці оголосили тендер на ремонт доріг
Ворог вдарив по Конотопу і населених пунктах Сумського району
У Попівці на Великописарівщині залишається близько 20 людей, з ними відсутній зв’язок
Куди поїхати недалеко від Берліна: найкращі місця
Обувь 5.11: слияние военного стиля и повседневной практичности
Нардеп Михайло Ананченко з колегами працює над посиленням ППО для Сумщини
Стан тривожності: причини та способи боротьби з нею
На Конотопщині перед судом постане вбивця власного батька
На Сумщині упродовж доби рятувальники 10 разів ліквідували загоряння в екосистемахВІДЕО
У Сумах збирають речі для переселенців
У Ромнах поліцейські встановлюють шахрая, який під приводом продажу човна видурив у чоловіка грошіВІДЕО
У Рижівці залишилося сім жителів, яких ще не евакуювали
У Сумах чергового порушника комендантської години спіймали на керуванні “під градусом”
Лижниця із Сумщини виграла Континентальний Кубок
Юні піаністи із Шостки відзначилися на Міжнародному конкурсі
У Середино-Будській громаді внаслідок мінометного обстрілу пошкоджені житлові будинкиФОТО
Гіалуроновий крем це догляд та здоров’я вашого обличчя

На Сумщині суд закрив гучну справу про жорстоке поводження з тваринами

3 серпня 2020 року суддя Охтирського міськрайонного суд розглянув матеріали, які надійшли від Охтирського відділу поліції про притягнення до адмінвідповідальності громадянина України за ч. 2 ст. 89 КУАП (жорстоке поводження з тваринами).

Щодо громадянина було складено протокол про адміністративне правопорушення, в якому зазначено, що 28.06.2020 о 10.20 у м. Охтирка по вул. Батюка, поза будинком «ЕКО-Маркет», у дворі будинку №15 по пров. Харківському цей громадянин залишив напризволяще чотирьох цуценят, чим жорстоко поводився з тваринами.

Громадянин у судовому засіданні вину не визнав та пояснив, що 28.06.2020 пастор попросив його роздати чотирьох цуценят у «добрі руки». Для цього пастор відвіз його та ще одного громадянина в центр міста на ринок. Цуценят ніхто не хотів брати. Біля них стояла жінка, яка також роздавала цуценят. Ця жінка почала дорікати його, що він не правильно поводиться з тваринами. Він розгубився, забрав коробку з тваринами і тимчасово залишив їх за будинком, де розміщений магазин «ЕКО-маркет», щоб повернутися до настоятеля та запитати, як діяти в даній ситуації. А вказана жінка викликала працівників поліції. Після цього коробку з цуценятами відвезли назад до реабілітаційного центру. Пізніше цуценят забрала невідома жінка.

Суддя ільченко В. М. проаналізував матеріали справи і закрив провадження. Диспозиція ч. 1 ст. 89 КУпАП передбачає настання відповідальності за жорстоке поводження з тваринами – знущання над тваринами, завдання побоїв або вчинення інших насильницьких дій, що завдали тварині фізичного болю, страждань і не спричинили тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі, залишення тварин напризволяще, у тому числі порушення правил утримання тварин. Суддя зробив висновок, що матеріали справи не містять належних та допустимих доказів, які б вказували на наявність в діях громадянина складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 89 КУпАП, зокрема, не встановлено умислу на спричинення страждань та загрози життю тварин.

Так, із пояснень іншого громадянина, що додані до протоколу, вбачається, що 28.06.2020 останній попросив свого реабілітанта, щоб той виніс собак у місто на ринок, де їх можна було б роздати людям. На автомобілі він підвіз двух осіб із собаками в центр міста. Приблизно через 20 хвилин до нього зателефонували і повідомили, що їх почали звинувачувати у залишенні собак та їх недбалому стані. Він сказав, щоб вони не звертали уваги та роздавали тварин. За годину до нього в місті підійшли особи (які мали роздати собак), які повідомили, що волонтери забрали в них цуценят та відвезли додому. Ввечері того ж дня до нього додому приїхала жінка, яка забрала всіх собак до себе додому. Контактів із нею не залишилося.

Інших належних, допустимих та достатніх доказів вчинення громадянином вказанного правопорушення суду не надано.

Суд постановив закрити провадження у справі про притягнення особи до адміністративної відповідальності за ч. 2 ст. 89 Кодексу України про адміністративні правопорушення в зв`язку з відсутністю події і складу адміністративного правопорушення. Постанова може бути оскаржена до Сумського апеляційного суду через Охтирський міськрайонний суд Сумської області протягом 10 днів з дня її винесення.

А тепер нагадаємо, що розповідали волонтери.

Волонтер, яка багато років намагається прилаштувати бездомних тварин в добрі руки, не змогла пройти повз цього жахливого випадку, і зробила все, від неї залежне, для порятунку чотирьох нещасних цуценят. Прогулюючись по своїх справах, дівчина стала свідком того, як двоє хлопців намагалися викинути коробку з беззахисними цуценятами поруч із сміттєвим контейнером в центрі міста. Підійшовши до контейнера і залишивши малюків напризволяще, хлопці спробували піти з місця злочину. Спроби дівчини умовити їх не робити цього нічого не дали. У паніці вона подзвонила місцевим волонтерам і попросила про допомогу, в той же час, слідуючи за покидьками по п’ятах, і не даючи їм сховатися і уникнути відповідальності.

Надалі була викликана поліція для встановлення законності. Поліція прибула оперативно, але далі почався театр абсурду. У підозрюваних у правопорушенні були взяті “пояснення”, однак приймати заяву співробітники правоохоронних органів не захотіли, поліцейські явно не бажали розбиратися в ситуації, що склалася, і прямо заявили волонтерам (на той момент на місці їх було вже четверо), що покарання за дані дії “не передбачені”, а тим, хто намагався викинути цуценят “нічого не буде”.

Єдиний позитивний результат, якого вдалося домогтися на той момент, полягав в тому, що хлопці погодилися забрати тварин назад, пообіцявши зоозахисникам вилікувати їх (щенки були в жалюгідному стані) і прилаштувати їх в хороші сім’ї. У свою чергу волонтерами була обіцяна всебічна допомога в лікуванні, прістройства і стерилізації тварин.

Через три дні, як і було домовлено, волонтери приїхали по залишеному адресою поглянути на цуценят, сфотографувати їх для оголошень про пошуки будинку, але, на жаль, малюків на території приватного будинку вже не було. За даною адресою розмістилася релігійна організація “Реабілітаційний центр” Покоління свободи міста Охтирка “для алко- та наркозалежних. Їх” пастор “на питання:” а де ж цуценята? ” заявив, що їх всіх чотирьох в той же день забрала собі невідома жінка. Хто вона і де проживає він нібито не знає. На подальші розпитування пішли такі ж невиразні відповіді. У дворі будинку, де розташувалася дана організація, містяться на ланцюгу два не стерилізованих різностатевих пітбуль-тер’єра. на вмовляння волонтерів стерилізувати своїх вихованців від “пастора” була отримана категорична відмова. Ні доводи, ні вмовляння не справили на нього ніякого впливу. На собак (порода яких внесена в список потенційно небезпечних) немає документів, крім ветеринарного паспорта, відповідно ніякої породної цінності вони не мають.

Для запобігання появи небажаного потомства, що  потенційно розгулюватиме вулицями, їх бажано стерилізувати і уникнути розведення цуценят, які згодом можливо будуть продаватися за копійки на ОЛХ або будуть просто викинуті на вулицю. Посилювало поточну ситуацію і те, що всі цуценята були дівчатка та їх абсолютно необхідно було стерилізувати, щоб згодом їх потомство не поповнювало ряди бездомних тварин в місті. Тепер же немає ніякої гарантії, що через пів року це не відбудеться, і кількість бездомних тварин у місті не збільшиться ще на пару десятків…

okhtyrka.net

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення