Мешканці села Хмелів, на Сумщині, врятували 19 рідкісних червонокнижних птахів – Гагар. Про це на своїй сторінці у Facebook розповів Володимир Литовка.

“Експедиція № 66. 24.10.19. ВЕЛИЧЕЗНА ВДЯЧНІСТЬ МЕШКАНЦЯМ с. Хмелів (Сергію…, працівникам Хмелівської сільської ради ТА ІНШИМ НЕ БАЙДУЖИМ ) за збереження життя унікальним, рідкісним, загадковим, недостатньо вивченим наукою птахам. ГАГАРА ЧОРНОЗОБА ПРОЛІТАЄ НАД РОМЕНЩИНОЮ ПО МІГРАЦІЙНИМ ПТАШИНИМ КОРИДОРАМ. ІЗ ЗЕМЛІ ЗЛЕТІТИ НЕ МОЖЕ. ТІЛЬКИ З ВОДИ. ХМЕЛІВЧАНИ СПАСЛИ 19 ПТАХІВ! (ГАГАРИ НЕ ПЕРЕЛІТАЮТЬ ЗГРАЯМИ, А ТІЛЬКИ ПО ПАРАХ). ЛЮДИ ПРИНОСИЛИ ПТАХІВ НА РУКАХ ДО ОДНОГО ІЗ СТАВКІВ. ЗАРАЗ ПЕРНАТІ НАБИРАЮТЬСЯ СИЛИ, ЩОБ ЛЕТІТИ ДО БЕРЕГІВ ЧОРНОГО МОРЯ”, – йдеться в повідомленні.

“АНОМАЛЬНИМ ПТАХОПАДОМ, ЩО НА РОМЕНЩИНІ зацікавилися орнітологи Національної академії наук України та фахівці з Всеукраїнського товариства охорони птахів. ЯВИЩЕ УНІКАЛЬНЕ ТИМ ЩО РАНІШЕ НІДЕ НЕ ФІКСУВАЛОСЯ. ГАГАРИ – МОРСЬКІ ПТАХИ, ДУЖЕ РІДКІСНІ НА ПЛАНЕТІ. НЕ МОЖУТЬ ЗЛЕТІТИ З ПОВЕРХНІ ЗЕМЛІ. НА ВОДОЙМІ ЇМ НІЧОГО НЕ ЗАГРОЖУЄ.Вчені рекомендують знайдених птахів випускати до водойми. ПРИПУСКАЮТЬ, ЩО В ТУМАНІ ПТАХИ ОРІЄНТУЮТЬСЯ ТІЛЬКИ ЗА МАГНІТНИМ ПОЛЕМ ЗЕМЛІ. У ЦІ ТРИ ДНІ НА ПЛАНЕТІ ВИРУЮТЬ МАГНІТНІ ЗБУРЕННЯ. ОСЬ ВОНИ, В НЕБІ НАД СУМЩИНОЮ І ВТРАТИЛИ ЗДАТНІСТЬ ОРІЄНТУВАТИСЯ ТА ПОЧАЛИ ПАДАТИ. ПРОХАННЯ ПОШИРЮВАТИ ЦЕ ЗВЕРНЕННЯ ДО ВСІХ НЕ БАЙДУЖИХ МЕШКАНЦІВ СУМЩИНИ.”, – пише Володимир Литовка.

АКЦІЯ. ЗБЕРЕЖІТЬ ПТАХІВ ДЛЯ ПЛАНЕТИ. ДІЙТЕ, ЯК МИ. Як на мене, дуже зворушливо. Люди і птахи!

Опубліковано Володимиром Литовкою Четвер, 24 жовтня 2019 р.