Сумських школярів навчатимуть шахам на уроках фізкультури
На Сумщині зменшується кількість електричок
У Сумах на хабарі піймали заступника декана
Геннадій Демʼяненко про візит Президента України на Сумщину: Це важливий символ підтримки та солідарності з нашими жителями та захисниками
На Сумщині рятували чоловіка, у якого під час пожежі зупинилося серцеВІДЕО
У центрі Сум виявили чоловіка в розшуку
На проспекті Перемоги — ДТПФОТО
Опалювальний сезон у Сумах завершиться 1 квітня
Поліція оприлюднила наслідки обстрілів Сумщини за добуФОТО
Команди Сумщини стартують у фіналі Аматорської футзальної ліги України
Зеленський зустрівся зі студентами СумДУ
Уперше за останні два роки на Сумщині зафіксовані покуси людей кажанами
У Шостці в останній день березня закінчиться опалювальний сезон
У Сумах затримали чоловіка за збут наркотиківФОТО
Сумщині обіцяють мільярд гривень: в обласному центрі презентували платформу «Зроблено в Україні»
Сьогодні в Сумах вирішуватимуть, коли закінчити опалювальний сезон
На Сумщині погасили марку “Міста героїв. Охтирка”ФОТО
Найстаріша садиба: чи оновлять маєток Кондратьєвих у Старому Селі?ФОТО
На блокпості в Сумах зупинили п’яного водія
Вночі та зранку росіяни обстріляли чотири громади Сумщини
Вчора
На Сумщині протягом дня зафіксовано 179 вибухів
Президент вручив державні нагороди жителям Сумщини
Нардеп Михайло Ананченко – про візит Володимира Зеленського: «Сподіваємося, що зброї, а особливо – засобів ППО, на Сумщині стане більше!»
Підкуп начальника Сумської МВА: депутатам Сумської облради повідомили про підозру
У Шостці з 1 квітня збільшиться на 15% тариф на воду
35 років: як працює Свеська школа лижних перегонів
У Глухові нетверезий водій вчинив ДТП, після чого влаштував пряму трансляцію з місця автопригодиФОТО
На реабілітації вдома помер військовий із Глухова
Рятувальники продовжують аварійно-відновлювальні роботи у Великописарівській громадіФОТО
Президент ознайомився з будівництвом фортифікацій на Сумщині

Сумчани мають 5 тижнів для подання заяв на отримання субсидій у неопалювальний період

Протягом травня-червня сумчани мають подати заяви на отримання житлової субсидії на неопалювальний період. Про порядок призначення житлової субсидії з травня поточного року розповіли під час брифінгу заступник міського голови Альона ДМІТРЄВСКАЯ, директор департаменту соціального захисту населення Тетяна МАСІК та начальник управління надання державної соціальної допомоги Ірина ЛАГІРЕНКО.

Як повідомила заступник міського голови Альона Дмітрєвская, 17 квітня 2019 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову № 373 щодо надання житлових субсидій населенню, при цьому правила надання житлової субсидії залишились незмінними. Вона розповіла, що з 1 травня субсидія буде призначатися всім субсидіантам, однак одним вона буде виплачуватись у готівковій формі, іншим – у безготівковій формі через ПАТ «Ощадбанк».

«Отримуватимуть субсидію у готівковій формі ті, хто в повному обсязі сплатили за житлово-комунальні послуги та не мають заборгованості за опалювальний період. Субсидія у безготівковій формі буде призначатись у разі звернення за житловою субсидією вперше; якщо за результатами розрахунку розмір субсидії становить понад 5 тис. грн.; громадянам, які одержували житлову субсидію в опалювальному сезоні і у них наявна заборгованість з оплати послуг (за погашення заборгованості); або за заявою субсидіанта, в якій обов’язково має бути зазначений мобільний телефон заявника», – повідомила Альона Дмітрєвская.

Директор профільного структурного підрозділу Тетяна Масік наголосила на тому, що сім’ї, які мають борг за житлово-комунальні послуги, після вирішення питання погашення заборгованості мають звернутися з заявою і декларацією, аби далі визначити умови призначення їм субсидії. Крім того, в окремих випадках – за наявності складних життєвих обставин з урахуванням обставин, що склалися, питання розглядатиме комісія, яка може прийняти рішення щодо призначення субсидії на наступний період навіть за наявності боргу (у безготівковій формі).

За словами Тетяни Масік, наразі у 1376 отримувачів житлової субсидії в опалювальному сезоні наявна заборгованість з оплати послуг у сумі, що перевищує 340 грн. Такі заявники будуть повідомлені про відмову в призначенні субсидії та необхідність звернення з новою заявою та документом, що підтверджують оплату. У разі виникнення будь-яких питань можна звертатися за консультацією за телефона: 604-506, 635-497 або за телефонами «гарячої» лінії: 604-604, 604-501.

У свою чергу, начальник управління надання державної соціальної допомоги Ірина Лагіренко нагадала про категорію громадян, яким у травні потрібно обов’язково звернутися до профільного департаменту, подати заяву і декларацію, щоб визначити право отримання субсидії, зокрема це: орендарі житла; внутрішньо переміщені особи, які не зареєстровані в житловому приміщенні; домогосподарства яким субсидія призначалась на фактично проживаючих в помешканні осіб; домогосподарства, в яких відбулися зміни у складі сім’ї; домогосподарства, які матимуть заборгованість більше ніж місяць, що перевищує 340 грн.; домогосподарства, де у працездатних відсутній дохід і є довідка лікарсько-консультативної комісії або дохід менше мінімальної заробітної плати; непрацездатні непрацюючі громадяни на понаднормову площу; домогосподарства у яких наявний транспортний засіб (з дати випуску яких минуло менше 5 років); домогосподарства, що здійснювали покупку на суму понад 50 тис. грн.; домогосподарствам, у яких розмір субсидії протягом опалювального періоду 2018-2019 років складала 0 грн.

Також посадовиця розповіла про термін на який призначається субсидія на неопалювальний період та який період враховується при обрахуванні доходів. Так, сумчанам визначають право на субсидію у травні і в червні. Під час призначення субсидії у травні на неопалювальний сезон враховуються доходи за III–IV квартали 2018 року. Житлова субсидія з початку опалювального сезону призначається на підставі доходів за I—II квартали 2019 року. Для пенсіонерів при автоматичному перерахунку доходи у вигляді пенсії враховується у розмірі нарахованої пенсії за березень 2019 року, решта доходів – за III–IV квартали 2018 року. Для громадян, які самостійно будуть звертатись у червні 2019 року, середньомісячний сукупний дохід буде враховуватись за IV квартал 2018 року та І квартал 2019 року. Для фізичних осіб-підприємців не змінився.

Є випадки припинення раніше призначеної субсидії розповідає Ірина Лагіренко, воно здійснюється за рішенням комісії за поданням структурного підрозділу з питань соціального захисту населення, управителів, об’єднання, виконавців комунальних послуг у разі, зокрема: у разі, коли домогосподарству припинено надання житлово-комунальної послуги через заборгованість понад 340грн.; у разі переїзду сім’ї в інше житлове приміщення, іншу місцевість; у разі смерті одинокої особи; при виявлені недостовірних даних у заяві та/або декларації громадянина; виявлено ознаки порушення норм законодавства щодо призначення житлової субсидії під час обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства державним соціальним інспектором; у разі звернення субсидіанта з заявою про припинення її надання. Останнє, говорить посадовиця, наразі актуальне у зв’язку з тим, що є категорія отримувачів пільг на житлово-комунальні послуги, у яких розмір пільги в неопалювальний період значно більший ніж розмір субсидії.

«Якщо пільга на комунальні послуги становить 50%, а розмір субсидії невеликий. То за заявою про припинення надання субсидії відбувається відмова від житлової субсидії і автоматичне призначення пільги. Перехід із субсидії на пільги на комунальні послуги у неопалювальний період здійснюють близько 2000 сумчан, – додала Ірина Лагіренко. – У жовтні такий категорії громадян потрібно буде звернутися з заявою на призначення субсидії вже на опалювальний період».

Під час брифінгу спікери звернули особливу увагу, що в заявах та/або декларації громадяни мають достовірно вказувати необхідну інформацію та одразу повідомляти у разі її зміни.

Нагадаємо, станом на 30 квітня на обліку в департаменті соціального захисту населення знаходиться 49058 сімей, отримувачів субсидії, у тому числі тих, розмір призначеної субсидії для яких становить 0 гривень (більше 19000 осіб). З початку року прийнято 4500 заяв щодо призначення субсидії, з них 281 сім’я звернулась вперше.

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення