Вчора
На Сумщині протягом дня зафіксовано 214 вибухів: обстрілів зазнали 11 громад
У Конотопі відновлюють теплопостачання після ракетного удару
Майже 27 млн грн шкоди нарахувала екоінспекція від атаки Сум “Шахедами” 6 березня
Сад у флаконі: обираємо ідеальний квітковий парфум
У Сумах пройшов турнір на честь Героя-чемпіона
У Шосткинській громаді переселенці отримають набори насіння
У Сумах поховають захисників України Андрія Захарова та Андрія Сіробабу
Студенти СНАУ отримуватимуть стипендії Президента України
У Сумах визначили переможців конкурсу юних виконавців на народних інструментах «Віртуози Сумщини – 2024»
Сумський ветеран став чемпіоном Європи
У Сумах внаслідок вчорашнього удару – розорені могили та вирва посеред кладовищаФОТО
На Сумщині триває спад захворюваності на ГРВІ та грип
Прокуратура відстояла вирок для агента РФ, який провів понад 120 одиниць техніки окупантів по території Сумської області в напрямку Києва
В Охтирці оголосили тендер на ремонт доріг
Ворог вдарив по Конотопу і населених пунктах Сумського району
У Попівці на Великописарівщині залишається близько 20 людей, з ними відсутній зв’язок
Куди поїхати недалеко від Берліна: найкращі місця
Обувь 5.11: слияние военного стиля и повседневной практичности
Нардеп Михайло Ананченко з колегами працює над посиленням ППО для Сумщини
Стан тривожності: причини та способи боротьби з нею
На Конотопщині перед судом постане вбивця власного батька
На Сумщині упродовж доби рятувальники 10 разів ліквідували загоряння в екосистемахВІДЕО
У Сумах збирають речі для переселенців
У Ромнах поліцейські встановлюють шахрая, який під приводом продажу човна видурив у чоловіка грошіВІДЕО
У Рижівці залишилося сім жителів, яких ще не евакуювали
У Сумах чергового порушника комендантської години спіймали на керуванні “під градусом”
Лижниця із Сумщини виграла Континентальний Кубок
Юні піаністи із Шостки відзначилися на Міжнародному конкурсі
У Середино-Будській громаді внаслідок мінометного обстрілу пошкоджені житлові будинкиФОТО
Гіалуроновий крем це догляд та здоров’я вашого обличчя

Валерія Мікульська: «Україна має усе, щоб дивувати, бути популярною у світі й ще на цьому заробляти»

Коли приїжджають гості, завжди хочеться показати їм усе найкраще. Дивно, але більшість українців не знає, де у власній країні знайти те найкраще, яке дивує і чарує своєю неповторністю. Можливо, ми просто не вміємо помічати красиве поруч?

Валерія Мікульська –  ведуча телепрограми “Україна вражає” на телеканалі «Інтер» – прагне навчити українців відкривати свою країну та цінувати її унікальність. Мандрівниця поділилася секретами створення туристичного проекту, порадами для подорожуючих та планами на майбутнє.

– Зараз Ви працюєте над створенням туристичного проекту «Україна вражає».  Як виник задум  проекту такого формату?

– Ідея виникла у наші великій редакції програми «Ранок з «Інтером». Раніше це була маленька рубрика, яка згодом переросла у великий проект, – авторський тележурнал «Україна вражає».

Із рубрикою я працювала від самого початку – режисером, журналістом, а згодом стала автором-ведучою. Вона проіснувала кілька років, мала попит, гарні показники, рейтинги, відгуки. Ми бачили, що людям подобається, тому думка про те, щоб продовжити, зробити більше, виникла сама собою, і ми зробили це, я дуже тішуся. У нашій назві – суть та ідея. Ми зробили собі виклик переконатися і довести, що Україна вражає!

uv_2

– Ви були ініціатором того, щоб переформатувати рубрику в повноцінну телепрограму?

– Так, це була моя ініціатива. Скажу більше, я не сприймаю це як проект “Україна вражає”, скоріше як дітище, і це важливо. Не можу пояснити, просто відчуваю, що робимо потрібну справу, корисну! Дуже часто стикаюся з тим, що українці, на жаль, погано знайомі зі своєю країною і не здогадуються, що зовсім поряд із їхніми містами, селами є куточки, де можна розвіяти втому, надихнутися, влаштувати урок історії своїм дітям тощо. Ми не знаємо свою країну, тому ті, хто не має можливості поїхати в стандартні Єгипет чи Туреччину, просто сидять удома, максимум їдуть у сусідній ліс насмажити м’яса. Мене це дуже бентежить, тому “Україна вражає” – це не лише розважальний, а й пізнавальний проект. Мені б дуже хотілося, щоб український туризм ожив. За три роки подорожей я зрозуміла: наша країна створена для туризму – це факт!

– Заради цього телепроекту Ви вже кілька років багато часу присвячуєте подорожам. Що мотивує Вас залишати всі свої справи та щоразу вирушати в мандри?

– Власне, те й мотивує, що робимо корисну справу. Я вбачаю у цьому велику відповідальність – розповісти всім про унікальні українські місцини, поділитися з іншими, адже, знаючи, хто ми й звідки, що ми маємо, тільки так можна будувати життя, майбутнє України. А ще мотивують відгуки людей: дуже часто отримую листи, фотографії з тих місць, де ми побували. Це вже постійний процес, ми отримуємо відгук, якийсь енергетичний посил, і знову хочеться їхати, щось показувати, щось відкривати.

– Проект користується великою популярністю, трапляється, що глядачі самі пропонують Вам місця, куди поїхати наступного разу?

– Для нас це нормальна практика, багато пишуть мені у Facebook або на офіційній сторінці програми. Проглянувши на нашому YouTube-каналі, де ми вже бували, глядачі пропонують свої місця. Такі пропозиції завжди вітаються у нашій команді. Буває, можемо їхати в якесь конкретне місце, а по дорозі знайти ще безліч об’єктів, про які нам розповідають герої проекту. Я завжди орієнтуюся на відгуки активних туристів, частенько буваю інкогніто на туристичних форумах. Не довіряю буклетам та туристичним компаніям, оскільки вони схильні або прикрашати, або не договорювати.

– Коли починали працювати над програмою, не боялися, що забракне туристичних атракцій?

– Україна безмежно приваблива туристично, у нас повно атракцій, і я у цьому впевнилася. На перших етапах, коли ми тільки починали проект, у мене були побоювання з приводу того, чи вистачить мені місць, щоб дати довге життя рубриці. Але вже за півроку я зрозуміла, що довго не матиму такої проблеми. І ось три роки  ми подорожуємо, а місця для відпочинку все не закінчуються.

Люди у нас дуже неуважні. Ми не вміємо помічати красиве поруч, їдучи дорогою, лінуємося вийти з машини і постояти бодай 15 хвилин, милуючись красивою панорамою. В Україні є багато таких місць, де можна відпочити, і вони нічим не гірші  за закордонні. У нас дуже індивідуальні краєвиди, тому мене трохи ображає, коли люди починають порівнювати та називати їх: “Українська Швейцарія”, “Українська Венеція”… Я теж згадую ці порівняння у матеріалах, у кадрі, але стараюся акцентувати на унікальності того, що не на фотографіях журналів, не в кіно, кліпах і не за тридев’ять земель, а так близько.

uv_3

– Подорожуючи, Ви полюєте на ті унікальні місця, які ще не встигли стати туристичними?

– Так, це, власне, була основна ідея нашого першого сезону. Ми відкривали місця, незвідані туристами, ті, які ще не розрекламовано. У нас є багато популярних атракцій, які користуються постійним попитом на туристичному рівні: Одещина, Львів, Закарпаття. А ми взяли собі за мету відкривати нові маршрути, забуті, захаращені, подекуди зовсім без туристичної інфраструктури, але з чудовою природою і глибокою історією.

Взяти, наприклад, ту ж саму Одещину: для туристів усе закінчується Чорноморським узбережжям, але якщо поїхати в її глиб, то там дикий рай для відкривачів! Татарбунарський район, наприклад. Туди приїжджають серфінгісти з-за кордону, там найбільший у країні лиманний парк, розкішні дикі пляжі, а ми, мешканці України, про це анічогісінько не знаємо.

– Ми зараз говоримо про унікальну Україну. Раніше Ви працювали над рубрикою “Україна містична”, чому була обрана саме така тематика? Коли довелося відмовитися від цієї ідеї?

– «Україна містична» – це теж наша спільна ідея ранкової редакції. Виникла вона, напевне, під впливом осінньої сірувато-загадкової погоди… Жартую, звичайно, все ж тому, що Україна не лише вражаюча, вона ще й загадкова. У нас у команді повно скептиків, і ми реалісти по натурі, хоча і мрійники. Знімати  «Україну містичну» було не завжди легко: постійно піддавали сумнівам усі легенди і місця. Як виявилося, в Україні є чимало «особливих» місць: геопатогенних зон, енергетичних точок, а скільки  намолених, святих місць, де трапляються дива, що досі не пояснені логікою, місць, де люди почувають себе особливо – відштовхувалися у виборі тільки від цього. А скільки легенд на нашій землі! Ми ніколи не прибріхували, а переповідали те, чим діляться люди: легендами, враженнями, відчуттями. «Україна містична» – прекрасна рубрика, вона мені дуже подобалася. І вона впродовж цілого сезону жила в ефірі,  особливо, до речі, її любили діти.

– Ви багато подорожуєте і можете сказати, наскільки розвинутий наш туристичний потенціал. Чи готова Україна до великого потоку туристів?

– На жаль, я не можу поставити організації туризму в Україні високу оцінку. Але хочу відзначити, що за останній час ми значно підтяглися. Цьому сприяли сумні події, але люди почали звертати більше уваги на те, де можна відпочити не виїжджаючи, ми вбачаємо у цьому і свою заслугу. Я ніколи не втрачаю можливості запитати про це в екскурсоводів, керівників парків, готельєрів. І вони відзначають, що останні кілька років дали серйозний приплив туристів. Якщо ми трішки постараємося, то матимемо сильну дохідну сферу. Розвиватися, не знесилюючи родючі землі, не витрачаючи природні ресурси. Україна має все для того, щоб дивувати, бути популярними у світі і ще на цьому заробляти.

– Наскільки важливо розвивати внутрішній туризм?

– Надзвичайно важливо, бо наш турист дуже вибагливий і балуваний. Треба поглянути правді  у вічі. Він уже регулярно їздить до Європи і десяток років відпочиває на тих курортах, де все включено. Тепер не тільки гості з-за кордону, а й українці вимагають комфорту, хорошого рівня,  навіть у зелених садибах. Це потрібно розуміти і починати враховувати. Ми маємо зробити марку, а потім міцно її тримати.

– Що, на Вашу думку, в першу чергу потрібно змінити в туристичній сфері?

– Нам потрібно змінити ставлення до себе і своєї рідної землі – це найважливіше! Більшість українців не знає історії, географії, країни у цілому. Я й сама багато чого ще не знаю, на жаль. Але я хочу знати, і це важливо.  Якщо ми будемо обізнаними, то зрозуміємо, з чого починати й як рухатися далі, туризм – це майбутнє України. Просто повірте, і кожен щось зробіть для його розвитку.

– Можете дати поради туристам-початківцям, які захотіли відкрити для себе Україну? Що варто побачити в першу чергу?

– Спочатку пораджу встати з дивану. Ми дуже важкі на підйом. Наші туристи ліниві і звикли, що їм усе організують, а вони просто сядуть і поїдуть й будуть вражені з гарантією. Чомусь дуже мало активних, але я сподіваюся, що все зміниться. Це теж одна з наших місій – показати, зацікавити і змусити поїхати. Подорожі – це найкраще навчання, це життя. Щоправда, без пафосу.

Щодо порад. На жаль, у нас ще досі панує цей принцип сезонності. І чимало курортів просто зачиняються на час дощів-похмурості  чи й до весни навіть. А варто би перероджуватися, креативити. А поки цього не сталося, раджу зараз до Закарпаття, воно прекрасне у будь-який сезон. Численні замки, село виноградарів Бене, гарячі термальні джерела, оленяча ферма поряд із Хустом, високогірна чайовня у Пилипці, озеро Синевир; обов’язково слід заїхати до ведмежого притулку – найбільшого в усій Європі реабілітаційного центру для бурих ведмедів, у них зараз саме з’явилися маленькі ведмежатка. Говерла! Друзі, вона прекрасна і чекає на підкорювачів. Кам’янець-Подільський – мультикультурне місто із величною фортецею, в оточенні розкішних Подільських Товтр, устигніть побачити їх барвистими, осінніми. Тернопільські печери. Їх у цій області найбільше в Україні, більше 80-ти, і чимало прохідних, навіть музеєфікованих, як Вертеба та Кришталева. Коли ще, як не зараз, у підземну експедицію? А Чернігівщина! Поїдьте на день до гетьманського Батурина чи до розкішної Качанівки. Гарантую, такий урок з історії дітлахам сподобається.

– Які плани хочете реалізувати найближчим часом?  

– Зараз найближчі плани – вкотре довести, що Україна унікальна, бо це справді так. Колись я сама була скептично налаштована, але за деякий час мені як журналісту стало соромно, що я не знала стількох українських місць та фактів, тому рекомендую це вивчати наживо.

Усе красиве й унікальне, побачене, пережите і зафільмоване нами цього літа й осені глядачі побачать у ранкових ефірах програми «Ранок з «Інтером». Чекайте на тревел-серіал. Зовсім скоро.

Сподіваюся, команді «Україна вражає» вдасться спонукати людей пізнавати нашу країну.

 

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення