Сумчани взяли медалі чемпіонату України з пауерліфтингу
На Сумщині негода знеструмила більше 200 абонентів
Житель Сумщини незаконно нарубав дерев на 820 тис грнФОТО
Посадовця військової частини із Сумщини судитимуть за збитки на майже 860 тис. грн
“Плакала, як поранена птаха”: у Путивлі після похорону сина померла мати
У Сумах зупинили нетверезого водія без права керування
У Тростянці запрацювала ще одна парафія ПЦУФОТО
ФК “Тростянець” знову програв
У Сумах замінували облраду
Протягом доби піротехніки Сумщини знищили 7 вибухонебезпечних предметівФОТО
За добу 5 мешканців Сумщини втрапили через шахраїв 235 тис. грн
Для підтримки ветеранів, ветеранок та членів їхніх родин запрацював чат-бот допомоги
Тростянчани відновлюють фонд зруйнованої бібліотеки
У Конотопі оперативно затримали грабіжникаФОТО
Сумщина у вогні: як виживають на війні прикордонні селаФОТО
Хореографічний колектив із Глухівщини переміг у міжнародному конкурсі в Берліні
Мешканці Сумщини сплатили на третину більше ПДВ
Вночі ворог обстріляв Білопільську громаду
Вчора
На Сумщині протягом дня обстрілів зазнали 7 громад
В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію екстреної медичної допомоги
У Сумах студента з КНР оштрафували за порушення міграційного законодавства
На Сумщині стартували матчі дитячо-юнацької футбольної ліги
У Ворожбі рятувальники оперативно ліквідували загоряння легковика
113 мешканцям Охтирської громади погоджено компенсацію за програмою “єВідновлення”
У Конотопі поліція викрила двох наркозлочинців
На подвір’ї шосткинця кружляє велетенський вітряк: саморобний генератор електроенергіїФОТО
На Охтирщині жінка постане перед судом за ухилення від виконання покарання
На аукціон виставили приміщення у центрі Сум
На Черкащині поховають уродженця Шостки, який 1,5 року вважався безвісти зниклим
Роменські гімнастки показали свою підготовку у Черкасах

Життя зі статусом: історія сумчанки, яка має ВІЛ

Юля дізналася про свій ВІЛ-статус, коли їй було 25 років.

На дворі 2016 рік, зима, за кілька тижнів до початку Новорічних свят. Під час обліку по вагітності лікар сказав, що Юлін тест на ВІЛ – позитивний. Додаткові обстеження також підтвердили результат.

Три роки тому, з усієї доступної інформації, Юля знала лише пару стереотипів, що ВІЛ – “це чума 21 століття”.

Із близького оточення про діагноз не сказала нікому. Тиждень ридала наодинці в зачиненій квартирі.

А потім у Сумському обласному центрі профілактики та боротьби зі СНІДом зустріла соціальних працівників. І з тих пір з Юлею залишилася спокійна впевненість – немає нічого страшного в тому, щоб жити зі статусом.

Тоді мені не було з ким поговорити. Мами у мене немає, з батьком дитини я вже не спілкувалася. Є брат, але ми не підтримуємо контакт. Я залишилася наче у вакуумі. Сама. Тиждень плакала, жаліла себе. Здавалося, що нічого страшного, а сльози котилися градом.

У Центрі СНІДу мене зустріли дівчата соціальні працівниці – Марина та Інга. Дуже довго заспокоювали, а потім підтримували протягом усієї вагітності. Після пологів навіть приносили дитяче харчування та різні сиропи для малюка.

На 20 тижні вагітності Юля почала приймати антиретровірусну терапію.

На сьогодні, існує близько трьох-чотирьох стандартних схем лікування. Проте, їх частини можна варіювати та змішувати. Усі вони призначаються згідно з протоколами. Прийом правильно-підібраної терапії блокує розмноження ВІЛ в клітинах, знижуючи вірусне навантаження до нуля. Таким чином імунітет у хворого відновлюється день за днем.

Антиретровірусна терапія приймається суворо за часом. Основна задача – приймати пігулки у визначений термін. Якщо людина забула, або випила таблетки пізніше – у віруса з’являється віконце, коли він може “дихати”. Потім у нього з’являється резистентність, тобто він перестає реагувати на препарати.

Інколи говорять, що приймати препарати складно. Проте, особисто у мене не було ні побічних ефектів, ні відхилень у лікуванні. Схема спрацювала відразу. Організм зреагував на препарати, а я відчула покращення. Я була вмотивована жити повноцінним життям, хотіла народити здорову дитинку, тож сумлінно слідувала рекомендаціям лікаря та соціального працівника.

За три роки Юля так і не наважилася поговорити про свій статус з рідними чи близькими. Ні на роботі, ні серед друзів не знають, що жінка живе з ВІЛ-інфекцію.

Дитина бачить, що мама зранку та ввечері приймає таблетки. Інколи запитує, що це в мене таке. Але він ще маленький, тож я спокійно говорю – вітамінки, аби в мами не боліла голова.

Єдині, з ким Юля може обговорити свій статус – соціальні працівники громадських організацій та фахівці відділення профілактики і боротьби зі СНІДом Сумського обласного наркодиспансеру (раніше Сумський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом). Інга Ромасенко працює в громадській організації “Клуб “Шанс”, а Марина Коротенко – у БО “Позитивні жінки”. Юля приходить до них на індивідуальні консультації та групи самодопомоги, там жінці надають психологічну підтримку та соціальний супровід.

Мені допомогли прийняти свій статус. Я вже не плачу, і думаю, що є хвороби, які значно страшніші за ВІЛ. Проте, наразі я не готова відкрито говорити, що ВІЛ-позитивна. Я не боюся бути неприйнятою суспільством. Я боюся, що суспільство не прийме мою дитину. Боюся, що саме у нього будуть якісь проблеми, що він зіштовхнеться з дискримінацією.

У 2019 році громадська організація “Клуб “Шанс” охопила соціальним супроводом 236 ВІЛ-позитивних людей. Окрім цього, фахівці “Клубу “Шанс” працюють ще з 46 ВІЛ-позитивними споживачами ін’єкційних наркотиків. Щоденно людям із ВІЛ надають послуги догляду і підтримки чотири соціальні працівники.

Ми поговорили з Інгою Ромасенко, фахівцем громадської організації “Клуб “Шанс”, яка три роки тому зустріла Юлю у Сумському обласному центрі профілактики та боротьби зі СНІДом, підтримала та допомогла.

Догляд і підтримка ВІЛ-позитивних: як це працює в Сумах

Інга Ромасенко працює у відділенні профілактики та боротьби зі СНІДом Сумського обласного наркодиспансеру з 2004 року. За професією вона практичний психолог.

Уже близько року Інга – соціальна працівниця громадської організації “Клуб “Шанс”.

Я працюю з ВІЛ-позитивними клієнтами організації. Надаю їм соціальний і психологічний супровід. У першу чергу, я стараюся детально розповісти їм про ВІЛ-інфекцію, зруйнувати всі міфи та стереотипи. Потім мотивую їх приймати АРВ-терапію – формую та відслідковую прихильність до препаратів. Моя задача першою дізнаватися про побічні ефекти від ліків, скеровувати людину до медиків, нагадувати вчасно приймати таблетки. У такому режимі ми і працюємо – і у вихідні, і в свята.

Інга говорить, що найважливіше, аби людина самостійно не перервала прийом АРТ – не забула або не відмовилася від ліків. Для цього часто за згодою клієнтів доводиться підключати їх близьке оточення. Саме рідні та близькі можуть допомогти як прийняти хворобу, так і почати боротьбу за життя.

Раніше з близького оточення клієнтів відгукувалися, в основному, батьки. Проте, останнім часом, я все більше працюю з дружинами або чоловіками ВІЛ-позитивних людей. Через них я координую подальші дії, знаходжу додаткові важелі впливу та мотивацію

За словами Інги, часто клієнти не вірять, що мають ВІЛ. Їм здається, “якщо нічого не болить, то хвороби в організмі не існує”.

Ми працюємо з цією людиною, пояснюємо, чому важливо приймати препарати. З часом клієнт стає на АРТ, приходить і говорить, що тепер розуміє, як діяв вірус. Говорить, що відчуває позитивні зміни в здоров’ї, що все наче стало на свої місця.

Інга стверджує, одним із важливих нюансів у роботі є розуміння психологічного стану людини. Також важливо виявити, чи були в родині клієнта суїциди, психічні захворювання тощо.

Під час загострення депресії чи будь-якої іншої психологічної кризи, клієнт може перервати прийом препаратів. Тож мені, як соціальному працівнику та психологу, важливо розуміти, чи можемо ми зіштовхнутися з цим в роботі.

Загалом, серед клієнтів Інги люди різного віку: це і молодь, і старше покоління.

Із клієнтів були хлопці, яким лише виповнилося 18. Зверталися і неповнолітні, і люди за 60 років. Часто я працюю з дискордантними парами, у яких один партнер має ВІЛ-статус, а інший – ні. Вірус не заважає їм любити одне одного, поважати, цінувати. У деяких є дитина, у когось навіть двоє-троє здорових малюків. Хтось лише планує. У будь-якому разі, не дивлячись на стереотипи, люди готові приймати одне одного.

Діяльність напрямку “Догляд і підтримка людей, які живуть з ВІЛ” проводиться СОГО “Клуб “Шанс” за кошти, отримані від ДУ “Центр громадського здоров’я” МОЗ України.

За інформацією ЦГЗ МОЗ України у травні 2019 року в Україні офіційно зареєстровано 1 463 нові випадки ВІЛ-інфекції. З-поміж них у 674 пацієнтів діагностовано СНІД, а 251 людина померла від СНІДУ. Загалом із 1987 року в Україні офіційно зареєстровано 341 084 випадки ВІЛ-інфекції. З-поміж них у 114 487 пацієнтів діагностовано СНІД, а 49 751 людина померла від СНІД.

tribuna.sumy.ua

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення