У Сумах учбове авто потрапило в потрійну ДТП
На Охтирщині виявили забруднення каналізаційними стоками
У Тростянці комунальний транспорт стане безкоштовним
У Глухові поховали військового Андрія ВаськоваФОТО
Дев’ятеро сумських науковців працюють в університеті Ліверпуля
Як в Охтирці допомагають переселенцям із Великописарівської громади?
Депутату Сумської облради обирають запобіжний захід в антикорупційному судіФОТО
Освіта Сумщини отримала додатково 36 млн: на що підуть гроші?
У Сумах шахрай 10 разів продав неіснуючий трактор
Наступного тижня у Сумах стартує місячник з благоустроюВІДЕО
Житель Сумщини відповість перед законом за побиття співмешканки
На Роменщині чоловік незаконно нарубав дерев на 45 тисяч гривень
Житель Сумщини не зміг отримати документи на авто через борги
За пошкодження об’єктів електроенергетики та крадіжки трансформаторної оливи двоє жителів Сумщини сіли в тюрму
Юні каратисти з Глухова завоювали 6 медалей на міжнародному турніріФОТО
Учениця із Сумщини стала призеркою Всеукраїнської олімпіадиФОТО
На Сумщині продовжують працювати евакуаційні маршрути
Роменський “Рятувальник” знявся з чемпіонату та кубку України
У Шостці попрощалися з добровольцем Анатолієм Лисенком
Цьогоріч 88 мешканцям Охтирки затвердили компенсацію за пошкоджене житло
Сумські хокеїстки стартують на Єврокубку
Сумчанин допоміг виявити чоловіків, які займалися незаконним виловом раківФОТО
Сумських школярів навчатимуть шахам на уроках фізкультури
На Сумщині зменшується кількість електричок
У Сумах на хабарі піймали заступника декана
Геннадій Демʼяненко про візит Президента України на Сумщину: Це важливий символ підтримки та солідарності з нашими жителями та захисниками
На Сумщині рятували чоловіка, у якого під час пожежі зупинилося серцеВІДЕО
У центрі Сум виявили чоловіка в розшуку
На проспекті Перемоги — ДТПФОТО
Опалювальний сезон у Сумах завершиться 1 квітня

Від пам’ятки архітектури до стриптиз-бару: чому в Конотопі не працює кінотеатр

Єдиний у Конотопі кінотеатр не працює понад 10 років. У кінозалі немає ремонту та відсутнє обладнання. «ТК» дізнавався, чим нині живе «Кінотеатр «Мир», які таємниці ховаються за його фасадом та коли конотопці зможуть ходити в кіно у рідному місті.

У 60-х роках минулого століття до «Кінотеатру «Мир» ходили, щоб переглянути надбання радянського кінематографу. Друга віха активних кінопереглядів припала на кінець 90-х – початок 2000-х. Нині ж величезне приміщення стоїть пусткою, а про його славне минуле нагадують лише кіноафіші часів «совка», які давно стали історичними реліквіями і зберігаються у музейних фондах.

Конотопці постійно нарікають на відсутність можливості дивитися фільми на широкому екрані, проте реанімувати кінозал до цього часу так і не вдалося. Особливо відчутним брак кінотеатру стає, коли у райцентрі відбуваються такі заходи, як марафон патріотичного кіно. Кінострічки показували у музеї за допомогою проектора. Нещодавня презентація авторського фільму Артема Мельниченка про АТОвців відбувалась у технічно непристосованому МБК “Зоряний”. Що вже говорити про новинки світового кінопрокату, які показують у кінотеатрах сусідніх міст.

Трохи історії

За час існування будівля кінотеатру переживала злети і падіння, підпорядковувалася різним відомствам та навіть переходила у руки приватних орендарів.

У 1992-му приміщення отримало почесний статус — пам’ятка архітектури та містобудування місцевого значення. З 1995 до 2002-го у кінозалі показували неактуальні кінострічки. Звісно, такий стиль кінопрокату прибутків не приносив, але заклад тримався «на плаву».

kinoteatr-1-830x495

Як розповідає виконуюча обов’язки директора тодішнього КП «Дирекція об’єднаних кінотеатрів «Кінотеатр «Мир» Марія Ступак, «початком кінця кінотеатру » стала здача в у довгострокову оренду приватному підприємцю. Кінозал тоді ще працював, але інші  приміщення будівлі здавалися у якості торговельних «точок». Дійшло до того, що на другому поверсі «храму культури» відкрили стриптиз-бар “Сідней”. При цьому підприємець не сплачував орендну плату. Фонду комунального майна ледве вдалося «виселити» несумлінного орендаря за рішенням суду.

У 2008-му у приміщенні площею понад 400 квадратних метрів «поселився» відділ культури і туризму Конотопської міської ради. Нинішня очільниця відділу Олена Шинкаренко пам’ятає, у якому занепаді перебував тоді «Мир».

«Без жодного натяку на ремонт, з дірявим дахом у кінозалі, стелями-дранками у кімнатах та облупленими стінами, без опалення та водопостачння», — згадує посадовиця.

З 2009-го приміщення почали поступово ремонтувати. “Воювати”, за словами Шинкаренко, доводилося за кожну банку фарби та стілець, працівники відділу на волонтерських засадах штукатурили та фарбували стіни.

kinoteatr-2-830x495

Цікаво, що усе кінообладнання, екран та навіть глядацькі стільці загадковим чином зникли. І судячи з актів прийому-передачі майна, датованих 2008-м роком, їх тут наче взагалі не було.

На імпровізованій екскурсії міським центром культури і дозвілля “Кінотеатр “Мир” журналістам «ТК» відчинили двері у кінозал. Відчутний аромат вогкості, куценька сцена і гучне відлуння — ось власне і всі епітети, що описують стан приміщення.

А віз і нині там…

Схоже, що саме таким висловом можна описати численні спроби відновити кінотрансляції. У 2016-му з цього приводу у Конотопі велося жваве обговорення на всіх рівнях. Ситуацію активно коментували як представники депутатського корпусу та громадські активісти, так і особисто міський голова. Зокрема, у одному з ефірів на телебаченні Артем Семеніхін зазначив, що реконструкцію кінотеатру планують розпочати весною 2017 року, а повністю завершити перебудову збираються за 2-3 роки. Орієнтованою вартістю реалізації проекту тоді називалася сума 30 мільйонів.

Та не так сталося, як гадалося: минув рік, а реконструкція все ще перебуває на стадії виготовлення проектної документації. І довготривала політична криза у Конотопі явно не йде на користь процесу.

Відомо, що за розроблення передпроектних пропозицій у 2016-му році з міського бюджету було витрачено трохи більше 38 тисяч гривень. Розробили лише схематичні версії проектів, їхня деталізація коштуватиме у десятки разів дорожче. Фахівці проектного інституту запропонували три варіанти перебудови приміщення МЦКіД «Кінотеатр «Мир».

variant-1-830x495

Варіант 1 — найдешевший, орієнтована вартість розробки проекту близько 400 тисяч гривень. Передбачається лише ремонт і оснащення кіноконцертного залу.

variant-2-830x495

Варіант 2 — середньої вартості, виготовлення проекту обійдеться приблизно у 700 тисяч гривень. Окрім ремонту і переоснащення кіноконцертного залу пропонується добудова гримерних та перевдягалень.

variant-3-830x495

Варіант 3 — найдорожчий — майже півтора мільйона гривень. Ремонт і переоснащення кіноконцертного залу, прибудова у вигляді веранд з колонами зліва і справа від центрального входу.

Зауважимо, що здійснення безпосередніх робіт — окрема стаття видатків. Будівництво коштуватиме значно дорожче, аніж розробка проектів.

Але наразі навіть профінансувати розробку найдешевшого проекту неможливо, адже у місті й досі не ухвалений бюджет на 2018-й рік. Не варто виключати ще й той факт, що завжди знайдуться більш нагальні статті витрат, аніж реконструкція кінотеатру.

Тим не менш, у «Кінотеатрі Мир» вирує життя: що не день, то якась міська урочистість, концерт, фестиваль чи презентація. Поціновувачам прекрасного завжди раді у муніципальній галереї на першому поверсі, а для закоханих проводять церемонії укладання шлюбів. «Для повного щастя тут не вистачає лише просторої кіноконцертної зали», — кажуть діячі культури.

Кінотеатр має заробляти

Проте просто побудувати фешенебельний кінозал, який планують використовувати ще для проведення культурних заходів, замало. На його наявності треба навчитися заробляти.

Зважаючи на те, що «Миру», можливо, доведеться працювати у статусі комунального підприємства, проект ризикує стати заздалегідь провальним. Бюрократичні перипетії «з’їдатимуть» дорогоцінний час, тому кінозал втрачатиме свого глядача, який знову їздитиме на прем’єри до інших міст.

kinoteatr-3-830x495

Віддати ж кінозал у руки приватного інвестора, пам’ятаючи негативний досвід попередніх років, місцеві управлінці скоріше за все побояться.

Третій варіант — альтернативний, як от у прогресивному Львові, де ставку зробили на так звані «кіноклуби». Це по суті ФОПи, які мають право показувати певну кількість сеансів у певний час за певну ціну за рахунок діючого договору з дистриб’юторами. Для “Миру” поява такого суб’єкта економічної діяльності у перспективі може стати чудовою можливістю налагодити співпрацю з потужними постачальниками кінострічок і заробляти за рахунок здачі кінозалу в оренду.

Зважаючи на викладене вище, перш ніж витрачати кілька десятків мільйонів на «тюнінг» колишнього кінотеатру, варто вивчати досвід інших міст та розробити стратегію культурного менеджменту. В нинішніх умовах на одних високих матеріях, як от демонстрація патріотичних та культурно-просвітницьких фільмів, не виїдеш. Примхливий глядач вимагає «екшену і поп-корну», а нехтувати цим попитом — привести проект «Відродження кінотеатру» до передчасної поразки.

Ольга Тарасенко

Джерело: https://topkonotop.com/

Шановні читачі сайту “Сумські дебати”! У нас з’явився новий сервіс “Афіша”, де можна ознайомитись із тим, як цікаво та корисно провести свій вільний час. Ми зібрали всі масові заходи (кіно, театри, концерти, виставки, спортивні змагання, дискотеки та багато іншого) в одному місці для Вас!

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення