Вчора
Протягом дня росіяни здійснили 28 обстрілів Сумської області
Суд відправив депутата Сумської облради під варту із заставою у 3 млн грн
У Сумах збили 82-річного велосипедистаФОТО
На Сумщині гасили пожежу біля музеюФОТО
Сумським підприємствам заборгували 380 мільйонів
“До прильотів уже звикли”: як живуть у прикордонному селі на СумщиніФОТО
У Сумах учбове авто потрапило в потрійну ДТП
На Охтирщині виявили забруднення каналізаційними стоками
У Тростянці комунальний транспорт стане безкоштовним
У Глухові поховали військового Андрія ВаськоваФОТО
Дев’ятеро сумських науковців працюють в університеті Ліверпуля
Як в Охтирці допомагають переселенцям із Великописарівської громади?
Депутату Сумської облради обирають запобіжний захід в антикорупційному судіФОТО
Освіта Сумщини отримала додатково 36 млн: на що підуть гроші?
У Сумах шахрай 10 разів продав неіснуючий трактор
Наступного тижня у Сумах стартує місячник з благоустроюВІДЕО
Житель Сумщини відповість перед законом за побиття співмешканки
На Роменщині чоловік незаконно нарубав дерев на 45 тисяч гривень
Житель Сумщини не зміг отримати документи на авто через борги
За пошкодження об’єктів електроенергетики та крадіжки трансформаторної оливи двоє жителів Сумщини сіли в тюрму
Юні каратисти з Глухова завоювали 6 медалей на міжнародному турніріФОТО
Учениця із Сумщини стала призеркою Всеукраїнської олімпіадиФОТО
На Сумщині продовжують працювати евакуаційні маршрути
Роменський “Рятувальник” знявся з чемпіонату та кубку України
У Шостці попрощалися з добровольцем Анатолієм Лисенком
Цьогоріч 88 мешканцям Охтирки затвердили компенсацію за пошкоджене житло
Сумські хокеїстки стартують на Єврокубку
Сумчанин допоміг виявити чоловіків, які займалися незаконним виловом раківФОТО
Сумських школярів навчатимуть шахам на уроках фізкультури
На Сумщині зменшується кількість електричок

Як сумські агенції нерухомості наживаються на глухівчанах

Нинішньої осені молоде подружжя, закінчивши навчання в університеті, вирішило виїхати з Глухова до Сум – на постійне місце проживання. Мовляв, обласний центр – не районний, там є де розвернулися освіченим, розумним та амбіційним людям. Ступив на сумську землю, дівчина з парубком, залишивши речі у знайомих, почали шукати житло. Варіант знайшли відразу ж – на стовбурі дерева прямо на території автовокзалу. Пропонувалася однокімнатна квартира в центрі міста за ціною 1500 гривень на місяць плюс платежі за комуналку по субсидії. Не пам’ятаючи себе від радощів, Іринка (імена змінені) зателефонувала за номером, вказаним на аркуші приклеєного до дерева паперу. На тому кінці дроту – приємний голос. Так, квартира вільна, є все необхідне, зроблений свіжий ремонт. Заселятися можна хоч зараз, тільки спочатку треба заїхати до офісу, бо житло здається через агенцію, а тому необхідно уладнати деякі формальності.

Але це – справа кількох хвилин, бо офіс знаходиться в центрі Сум. Подружжя прибуло по вказаній адресі, де їм запропонували підписати договір (глухівчани навіть його не читали!), та здерли 400 гривень. За що? За інформацію! Бо виявилось, що та квартира, про яку Ірина прочитала на дереві, тільки що, буквально пару хвилин тому, поки вони їхали в контору, здалася, і тому агенція про них потурбувалася та підшукала іншій варіант. Не такий дешевий та без свіжого ремонту, але все ж таки не на вулиці ночувати! Та найцікавіше чекало сімейну пару попереду, коли, приїхавши по адресі, наданій агенцією, виявилося, що вказана квартира здана вже рік тому. Ірина почала набирати номер дівчини – ріелтора, але та не брала слухавку.

Коли глухівчани повернулися до контори, на них чекали замкнені двері. Прибиральниця, похитавши головою, розповіла, що їх просто розвели, бо ця агенція – лохотрон. І вони – не перші обдурені люди. Таких випадків – маса, про деякі нам вдалося дізнатися від самих потерпілих під час підготовки матеріалу. Одна зі співбесідниць, Галина, згадує, як її ганяли з одного кінця Сум до іншого по адресах, та виявлялося, що вказаних будинків взагалі не існує. Друга мешканка Глухова, Тетяна, розповідає, що її епопея з агенціями тривала майже півроку. 4 місяці поспіль платила гроші (по 400 гривень за інформацію), але так і не розуміла, що має справу з шахраями, бо все вигладило начебто правдиво. image.png Таня дійсно отримувала майже кожного дня номери телефонів потенційних орендарів, що здавали житло. Але з різних причин глухівчанка так і не змогла ніде оселитися. То квартира виявляється не в Сумах, а у Тростянці, то ціна виявилась вдвічі більшою, ніж обіцяли ріелтори, то сусіди байки всілякі розповідають про той будинок і його власників. Такі, що аж моторошно стає. Коли терпець Тетяни увірвався і вона влаштувала скандал в агенції нерухомості, її там швидко заспокоїли: уважно вислухали про всі митарства по обласному центру, пригостили смачним ромашковим чаєм з тістечком, розпитали про життя. Одним словом, справжнісінькі психологи! Все закінчилося тим, що жіночка виложила ще 300 гривень (їй зробили новорічну знижку), та видали нові адреси. В кінці – кінців, бідолашна оселилася в гуртожитку, в обшарпаній кімнаті у 16 кв. метрів, з кухнею, туалетом та душем на 6 сімей. Та це їй ще пощастило несказанно!

Як розповів один з ошуканих чоловіків, йому навіть шматка паперу не давали – записували номера телефонів «господарів» квартир прямо на руці. А були такі випадки, коли сім’ї з п’ятьох членів замість будинку з усіма умовами опинялася в флігелі (літній кухні), де і води не було. Власники казали своїм квартирантам: «Хочете воду – так проведіть!».До речі, холодильник знаходився лише в будинку хазяїв, і людям доводилося бігати з каструлями та тарілками через весь двір.

Ми спробували розібратися з цими випадками та зв’язалися з керівниками вказаних агенцій нерухомості. Всі як один пояснюють, що своїми клієнтами дорожать та за дурнів нікого не тримають. Контора працює по закону: продає інформацію, за яку люди платять гроші – 400 гривень. «У договорі все чітко прописано, хай уважно читають! – коментує власниця однієї з агенцій, що в самому центрі Сум. – Ми не зобов’язані супроводжувати клієнтів за адресами та турбуватись за їх поселення. Наше завдання – дати їм номер телефону або адресу, і все. На цьому наша участь завершена. А те, що інформація виявляється неправдивою – це не наші проблеми, бо ми не несемо за неї ніякої відповідальності, адже збираємо об’яви по деревах, стовпах та заборах». Поспілкувалися ми із керівниками агенцій, що працюють іншим способом, по так званому «факту заселення». Це означає, що клієнт платить гроші лише тоді, коли вже заніс свої чемодани до помешкання. «За свою послугу я беру 2 тисячі гривень, але в мене все чесно, – каже власник агенції Юрій. – Об’яви я розміщую на сайтах нерухомості в інтернеті та газетах. Відразу ж повідомляю людей, що працюю по факту. Якщо клієнта зацікавила пропозиція, ми з ним разом їдемо за адресою, дивимось житло, і тільки після цього йде розрахунок. Буває, що доводиться з людиною цілий день бігати по всіх Сумах, поки його не влаштує якийсь варіант. Це виснажує, особливо зараз, коли працювати треба з мокрими ногами та по дощу. Але я знаю, що совість моя чиста, і мені не соромно за себе. Мої клієнти – здебільшого працівники правоохоронних та силових структур, що перевелися по службі та виїхали з райцентрів. Звісно ж, аби не псувати собі репутацію, зароблену десятиріччями, я не збираюсь кидати людей. Всіх грошей не заробиш, а совість замучить». У процесі підготовки статті ми визначили ряд основних правил, яких необхідно дотримуватись при пошуку житла через агенції нерухомості. По – перше, це ні в якому разі не мати справ з ріелторами, що працюють за передоплатою.

Бо вони тримаються не на результаті, а на кількості укладених договорів. Друге правило – не кидатись на об’яви в інтернеті, де вказані підозріло дешеві ціни за оренду. Зараз немає 2- кімнатних квартир з євроремонтом, які б здавалися по 1000-1500 гривень! Ціна такого житла з комунальними платіжками – до 6 тисяч гривень на місяць! Нам довелося раз викрити одну з молодих ріелтерів, яка зухвало обдурює клієнтів. Дівчина прокоментувала для газети, що, дійсно, вона викладає в мережу об’яви кімнат, квартир та будинків, яких не існує. Тобто, вони існують, але ніколи не здавалися квартирантам. Це – особисте помешкання або помешкання друзів, знайомих тощо. Чим красивіше житло та презентабільніше фото – тим більше потрапляє на гачок довірливих людей.

«Для мене головне – затягти клієнта до офісу та укласти з ним договір, – розповідає ріелтор. – Але я нікого не обдурюю, а лише пояснюю, що та шикарна квартира тільки що здалася, тому підберу вам інші варіанти. В кінці – кінців, люди оселяються. Хоч не в тих апартаментах, і не так дешево, але все ж таки не на вулиці на ніч залишаються!». Цікаво, що ця дамочка вважає себе не аферисткою, а благодійницею. Нам довелось дізнатися, що і місті Суми діє понад 120 агенцій нерухомості, 70% з яких – лохотрон. Зі слів юриста, примусити недобросовісну контору повернути гроші – досить реально. Кошти за судовий збір спочатку платить клієнт – позивач, але потім, коли рішенням суду агенція буде визнана винною, ця сума (близько 700 гривень) буде повернена разом з коштами за інформацією, тобто з тими 400 грн. Але, на жаль, розчаровані та обмануті люди не бажають більше зв’язуватися з ріелторами – аферистами та розв’язувати питання в правовому полі. Вони обирають оптимальний, на їх погляд, шлях – забувають про втрачені кошти, бережуть нерви та час, і йдуть до іншої агенції. Сподіваючись, що цього разу все буде добре. Агенції з нерухомості є і в Глухові. Але чи то місто маленьке, чи то ринок не зовсім прибутковий, а тому їх – одиниці.

Одні з’являються, другі зникають. Ми поспілкувалися з місцевими мешканцями та дізналися, що здебільшого люди вирішують свої квартирні питання шляхом спеціальних сайтів у інтернеті та оголошень у ЗМІ. А ще – через знайомих.

«Восени я шукала собі житло, про ріелторську контору знала, але витрачатись на неї не бачила сенсу, – каже 22-річна співрозмовниця. – На роботі розпитала колег, і мені підказали вільну квартиру. Знімати самій дорого, тому знайшла собі підселення – дівчину. Платити вдвох дешевше». Ми з’ясували, що Глухові 1 – кімнатну квартиру без меблів можна зняти за 1000 гривень. З меблями – близько 2000. Комунальні платежі залежать від того, індивідуальне там опалення чи ні. Зі слів глухівчанки Альбіни, за тепло в “однушці” з індивідуальним опаленням вона віддала минулого місяця 300 гривень. Деякі опитані вважають, що значно дешевше знімати приватний будинок. Але це хибна думка, адже там квадратура більше ніж у квартирі й, звісно ж, тепла витрачається більше.

У справі нерухомості, як і всюди, бувають щасливі випадки, коли господарі шукають квартирантів без оплати, а щоб вони просто дивились за будинком та годували собак. Такі варіанти поодинокі, але вони є.

Оксана Ковальова, https://kourier.in.ua/

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення