На Сумщині випікатимуть новий вид хліба
Співробітники ПрАТ “Роменський хлібокомбінат” дізналися про проблему йододефіциту в нашому регіоні, тому вирішили розробити новий вид хліба, який міститиме компоненти, що допоможуть у захисті щитоподібної залози.
Традиційно основним джерелом йоду вважається йодована сіль – один із різновидів харчової кухонної солі. Єдина її відмінність – до складу додані йодид і йодат калію. Ці компоненти борються з дефіцитом йоду в організмі. Одним із можливих шляхів подолання йододефіциту може бути використання йодованої солі для виробництва хлібобулочних виробів. Важливий плюс такого хліба в тому, що йод додається до нього суворо за рецептурою. Пересолити хліб неможливо, відповідно, йоду в ньому буде стільки, скільки потрібно.
При вживанні 200 грамів йодованого хліба в організм надійде 38-52 мікрограмів йоду, з урахуванням утрат і залежно від вихідного вмісту речовини в тісті. Таким чином, добова потреба в йоду, залежно від віку, буде покрита на 25-35%.
Як розповіла головний технолог ПрАТ “Роменський хлібокомбінат”Ольга Барабаш, асортиментний ряд продукції ПрАТ “Роменський хлібокомбінат” поповниться новим видом житньо-пшеничного формового хліба, збагаченого йодованою сіллю, уже незабаром. Зовнішній вигляд цього хліба буде відрізнятися від формового трьома “наколами” на поверхні.
Джерело: Новий погляд Роменщини