Через обстріли 11 населених пунктів Сумщини залишилися без світла
Колишній мер Умані несе службу в 58-й окремій мотопіхотній бригаді імені гетьмана Виговського
У центрі Глухова водій “Лади” влаштував розбірки посеред дорогиФОТО
Кролевчанин виборов нагороду на Кубку Донецької області зі скелелазіння
На Тростянеччині занедбали одне найкращих джерел підземних вод
Голландські благодійники планують допомогти сумському «Міськводоканалу»
Пішки в евакуацію: як 84-річна бабуся з Сумщини втікала від війни
Сумчанка взяла участь у проєкті «Україна неймовірних людей»
Як працює безпілотна авіація на прикордонні Сумщини?ФОТО
Пошкоджені будинки, газопровід, електролінії: в ОК «Північ» уточнили наслідки ворожих обстрілів 27 квітня
“Щодня відчуваємо небезпеку”: Як живе прикордонна Краснопільська громадаФОТО
“Це — романтика”: Як працюють розвідники на СумщиніФОТО
В Охтирці горів житловий будинокФОТО
У Сумах змагалися спортсмени в погонах
Путивльщина попрощалася із загиблим героєм Володимиром Охріменком
На війні загинув захисник із Сумщини Михайло Трачук
За добу на Сумщині знищили 5 вибухонебезпечних предметівФОТО
Вночі росіяни обстріляли Юнаківську громаду
Вчора
На Сумщині протягом дня зафіксовано 112 вибухів: обстрілів зазнали десять громад
У Сумах попрощаються із полеглим захисником Володимир Лиховозом
15 громад Сумщини отримають майже 22 мільйони: кому дістанеться більше
У Сумах попрощалися із захисниками Артемом Вашетським та Максимом Єременком
На Кролевеччині попрощалися із захисником Миколою Калачевським
Рятувальники допомогли жителям Великописарівщини із відновлювальними роботами після обстрілів
У Сумах в ДТП потрапили дві автівки MaseratiФОТО
Юна музикантка із Путивля відзначилася на конкурсі “Талановиті та успішні”
На війні загинув захисник із Великописарівщини Дмитро Кривонос
Історія про поштарку із Сумщини: “Видавала пенсію в канаві, щоб не долетіли уламки”
На Конотопщині відбулось засідання Ради з питань внутрішньо переміщених осіб
У Ромнах триває демонтаж школи, куди минулого року влучив ворожий БпЛАФОТО

Хто стоїть за рекордним ремонтом дитячого садочку у Сумах? 

Днями місто Суми облетіла скандальна новина про ремонт дитячого садочку №23 «Золотий ключик», який компанія «Тімвел» хоче зробити за 64,35 млн грн.

Як пише сайт “Наші гроші” ціни у тендері завищені у кілька разів. Наприклад, найбільша сума у 7,55 млн грн припадає на металопластикові віконні блоки класу А-1 (із двокамерним склопакетом з енергозбереженням) по 6 962 грн/кв. м (тут і далі ціни та суми вказано з ПДВ). Клас А1 – найбільш енергоефективний клас за ДСТУ Б В.2.6-23:2009. Як показав аналіз від «Наших грошей» за минулий тиждень, ціни металопластикових вікон на закупівлях у «Прозорро» різняться у понад два рази – від 2 760 грн/кв. м до 6 480 грн/кв. м.

Низка цін інших будматеріалів у підсумковій відомості ресурсів вищі від ринкового рівня.

Мінераловатний утеплювач Izovat щільністю 135 кг/куб. м товщиною 150 мм на суму 3,78 млн грн врахували по 1 020 грн/кв. м. Зараз «Розетка» продає Izovat 135 такої товщини на третину дешевше – по 756 грн/кв. м. В інших інтернет-магазинах є й нижчі ціни. Так, сайт «247» пропонує його по 645 грн/кв. м, що в півтора раза дешевше від кошторисної ціни.

Інша мінвата Izovat щільністю 100 кг/куб. м товщиною 200 мм на суму 2,24 млн грн коштує 1 205 грн/кв. м. Магазин «247» продає Izovat 100 товщиною 100 мм по 354 грн/кв. м. Отже, вдвічі товщі плити могли б коштувати 708 грн/кв. м, що принаймні у півтора раза дешевше.

Полівінілхлоридна мембрана Protan SE 1,8 мм на суму 2,07 млн грн коштує 816 грн/кв. м. А на ринку її можна знайти гуртом по 458 грн/кв. м, тобто принаймні у півтора раза дешевше.

Армовану клейову суміш для мінвати Ceresit СТ 190 Pro на суму 0,92 млн грн включили по 28,51 грн/кг. Хоча ринкові ціни сягають максимум 21,04 грн/кг, що на третину дешевше.

Якби ці чотири позиції купили за ринковими цінами, то замість 9,01 млн грн витратили би приблизно 5,37 млн грн. Отже, ймовірна переплата складає 3,64 млн грн.

Цілком ймовірно, що й інші витрати, теж далекі від ринкових цін. Враховуючи те, що журналісти проєкту “Наші гроші” проаналізували лише пʼяту частину вартості і при цьому знайшли ймовірні збитки на суму 3,64 мільйони, то загальні втрати для бюджету можуть скласти близько 20 мільйонів гривень.

Виникає логічне питання: хто стоїть за цим тендером і як дитсадок в Сумах взагалі потрапив до Програми відновлення зруйнованих обʼєктів внаслідок російської агресії, адже в Сумах бойові дії окрім території Кадетського корпусу не велися?..

Перш за все, треба зазначити, що даний освітній заклад знаходиться на виборчому окрузі депутата Сумської міської ради від партії “Батьківщина” Світлани Липової, яка також є головним фінансистом міста Суми – очолює Департамент фінансів, економіки та інвестицій СМР. Саме ця жінка на пару з мером міста контролює всі фінанси Сум і, як наслідок, активно лобіює інтереси свого виборчого округу (Веретенівка), роблячи це часто за рахунок виборців із інших куточків.

Ще 1 травня 2023 року дитсадок №23 «Золотий ключик» уклав угоду з ТОВ “Сумпроєкт” на виготовлення проектно-кошторисної документації на сумму 850 738 гривень.

11 липня 2023 року тоді ще мер Сум Олександр Лисенко робить довідку, що дитсадок №23 «Золотий ключик» знаходиться на відстані понад 30 кілометрів від території, де ведуться активні дії. Потрібно це було для того, щоб навчально-виховний заклад потрапив до урядової Програми ліквідації наслідків збройної агресії Російської Федерації. При цьому цікаво, що в першому абзаці “Російська Федерація” написана з маленької літери, а в другому – уже з великої. Як кажуть: І вашим, і нашим.

2 жовтня 2023 року голова Сумської ОДА підписує розпорядження “Про затвердження переліку проектів і заходів з проектування, відновлення, будівництва, модернізації, облаштування, ремонту об’єктів будівництва громадського призначення, соціальної сфери, культурної спадщини, житлово-комунального господарства, інших об’єктів, що мають вплив на житгєдіяльність населення”. Згідно цього розпорядження дитсадок №23 «Золотий ключик» включають у перелік обʼєктів, які будуть фінансуватися за рахунок субвенції (всього у Переліку було 6 обʼєктів, із яких 3 – заклади освіти, а у фінансовому плані – це понад 80% усіх витрат).

За дивним збігом обставин, освітою області керує інший депутат Сумської міської ради, колега по партії “Батьківщина” Світлани Липової та Олександра Лисенка – Вікторія Гробова. Очевидно, що саме Вікторія Гробова, як начальник обласного управління освіти і готувала пропозиції для розпорядження голови Сумської ОДА-ВЦА по обʼєктам освіти і тому, навіть через відсутність значних пошкоджень у дитсадку №23 «Золотий ключик» (там тільки три вікна замінили, а ще пʼять пошкоджені і то ще треба інформацію перевірити) від російської агресії. Так даний обʼєкт вдається впихнути в урядову Програму відновлення. Кошти там були передбачені на капремонт “Золотого ключика” в розмірі 52,9 мільйони гривень.

Однак, цього чиновникам-ділкам із команди Лисенка здалося замало і вже 11 жовтня 2023 року з подачі все тієї ж Світлани Липової керуюча справами виконкому Юлія Павлик підписує рішення у якому пропонується збільшити обсяг спеціального фонду: 2.1. Дохідної частини по «Субвенція з місцевого бюджету на проектування, відновлення, будівництво, модернізацію, облаштування, ремонт об’єктів будівництва громадського призначення, соціальної сфери, культурної спадщини, житлово-комунального господарства, інших об’єктів, що мають вплив на життєдіяльність населення, за рахунок відповідної субвенції державного бюджету» на суму 68,5 мільйонів гривень.

Перемогу у тендері на капремонт “Золотого ключика” (який після такого ремонту точно буде “золотим”) виграє досить “своя” приватна фірма “Тімвел” із пропозицією 64 354 000 гривень.

Чому “своя” – бо власником її є Олександр Тимчук. У 2010-2015 роках він був депутатом Сумської міськради у фракції «Рідне місто». Із 2017 року фірма натендерила майже півмільярда – 399,90 млн грн, переважно в Сумської міськради! При чому компанія “Тімвел” продовжує вигравати тендери навіть не зважаючи на численні кримінальні порушення і претензії з боку замовників, однак чомусь тодішній мер Лисенко, а нині представники його команди все одно продовжують працювати із даною організацією.

Так, згідно з Єдиним державним реєстром судових рішень, компанія «Тімвел» фігурує у ряді кримінальних справ. У жовтні 2015 Ковпаківський районний суд міста Суми встановив, що ПФ «Тімвел» спільно з ТОВ «Мастер-Кабель Україна»,  під час будівництва тролейбусної лінії на замовлення управління капітального будівництва, вдались до розкрадання бюджетних коштів  за рахунок відображення придбання товарно-матеріальних цінностей у «ризикових» суб’єктів господарювання та формування «схемного» податкового кредиту на суму 300 тисяч гривень.

У грудні 2016 Ковпаківський суд розглядав справу про заволодіння службовими особами ПФ «Тімвел» грошовими коштами, виділеними на будівництво тролейбусної лінії вул.Прокофьєва – вул. Герасима Кондратьєва у Сумах. Не маючи наміру виконувати будівельні роботи за договором у повному обсязі, працівники підприємства підготували та подали документацію щодо відповідності підприємства вимогам документації конкурсних торгів, внаслідок чого заволоділи бюджетними коштами на суму близько 900 тисяч гривень.

У 2017 слідче управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області встановило, що службовій особі ПФ «Тімвел» та ще ряду підприємств безпідставно завищили податковий кредит з ПДВ, в результаті чого фірми ухилилися від сплати податку на додану вартість у сумі 1 мільйон гривень.

Також, у справі від 2017 року, що стосувалася реконструкції дошкільного навчального закладу №16 та школи №24 у Сумах. Проводити її мала фірма “Гольфстрім”, яка, однак, взяла на субпідряд свого конкурента “Тімвел”. На думку слідства, службовці “Гольфстрім” внесли в офіційні документи свідомо неправдиві відомості про виконані роботи. Внаслідок чого присвоєно бюджетні кошти. У 2021 році ж у справі було призначено судову будівельно-технічну експертизу – однак у “Тімвелі” відповіли, що вони пошкоджені та знищені через потоп в офісі.

У справі від 2018 року, що стосувалася ремонту школи №20 у Сумах теж знайшли правоохоронці знайшли порушення. За їх даними на заміну частини віконних та дверних блоків було виділено 1,26 млн грн, проте вона була зроблена за гроші батьків учнів школи.

Усі ці відкриті і доступні дані, схоже ніяк не засмутили “команду” Лисенка і вони активно продовжують співпрацювати із “Тімвелом”. Адже окрім “золотого” тендеру по дитячому садочку “Золотий ключик”, компанія з таким яскравим будівельним минулим виграла у вересні цього року ще і тендер на капітальний ремонт спеціалізованої школа І-ІІІ ступенів №29 на сумму 12,32 млн грн, при цьому, як порахували журналісти, також по завищем цінам.

Так, серед іншого, у підсумковій відомості ресурсів зазначається, що декоративно-мозаїчну штукатурку Ceresit СТ 77 на суму 982 тис. грн порахували по 366 грн/кг При тому, що на ринку її можна купити вдвічі дешевше – по 164 грн/кг.

А суміш Ceresit СТ-190 на суму 817 тис. грн. порахували по 33,6 грн/кг, але не вказали назву повністю. Тим не менш, на ринку:

  • варіант суміші MW Flex коштує 16,96 грн/кг, що майже вдвічі дешевше;
  • ціни армованого Pro досягають 21,58 грн/кг, що в 1,5 рази дешевше.

Ось так “команда” Лисенка продовжує “ремонтувати” місто Суми. Скільки у всьому цьому відкатів – можна тільки здогадуватися, на заставу, мабуть, точно вистачить, та і не на одну…

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення