Через африканську чуму свиней на Сумщині заборонили ввезення тварин
З метою запобігання занесення на територію України збудника африканської чуми свиней Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області опублікувало заборону на ввезення тварин.
Як убезпечити своє господарство від африканської чуми? Про це говорили на UA: Українському радіо: Суми у передачі «З перших вуст» з Володимиром Панченком – начальником відділу організації протиепізоотичної роботи управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області.
Африканська чума свиней (АЧС) – інфекційна вірусна хвороба свійських і диких свиней. Треба знати, що:
- африканська чума не загрожує людям, хворіють лише свині;
- смертність свиней може сягати 100%;
- вилікувати АЧС неможливо – вакцини та ліків немає. Тому єдиний метод боротьби із захворюванням – умертвляти і спалювати хворих свиней, щоб не допустити поширення вірусу;
- клінічні ознаки захворювання проявляються у свиней через 3-12 діб після зараження;
- у разі спалаху АЧС усе поголів’я свиней у неблагополучному пункті під загрозою знищення!
Збудник хвороби може зберігатися в:
- у трупах свиней – до 2,5 місяців;
- у замороженому м’ясі (-20 °C) – необмежений час;
- копченій ковбасі та м’ясопродуктах – упродовж 5 місяців і більше;
- у солонині – до року;
- у гною та ґрунті – до 3 місяців залежно від пори року;
- термічна обробка вбиває вірус (не менше години при t +50°C).
В Україні захворювання переважно уражає приватні господарства та невеликі ферми. Основна причина – власники свиней ігнорують прості, проте обов’язкові правила недопущення захворювання.
Щоб ваше господарство не було інфіковане АЧС:
- Перевзувайтеся і переодягайтеся, коли заходите у приміщення де утримуються свині. Вірус не переноситься повітрям, потрапити до тварини він може тільки контактно через корми ,або предмети забруднені вірусом, тобто із-за недбалості власник!
- Якщо ходите до лісу (збирати гриби чи ягоди), у жодному разі не заходьте у цьому одязі та взутті до свинарника, адже на ньому може бути вірус АЧС. У лісі вірус шириться через дикого кабана.
- Перед входом у свинарник обладнайте дезкилимок (краще поролоновий), який регулярно змочуйте дезінфекційним засобом.
- Не пускайте у свинарник сусідів та інших сторонніх людей.
- Не випускайте свиней з хліва – їх не можна вигулювати.
- Не утримуйте в одному приміщенні зі свинями інших тварин чи птицю, особливо, якщо вони виходять на двір.
- Не годуйте свиней рештками зі свого столу та помиями. Однак, якщо цього не можна уникнути, прокип’ятіть їх упродовж 20 хв. перед тим, як згодуєте свиням. Корми для свиней також треба проварювати.
- Щодня оглядайте свиней. Якщо виникла підозра, що вони захворіли, – обов’язково повідомте ветлікаря. Тільки він зможе підтвердити чи спростувати діагноз АЧС за результатами лабораторних досліджень.
Пам’ятайте, що рано чи пізно інфіковане АЧС м’ясо, яке заморозили в холодильнику, чи сало, яке закрили у банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання, адже вірус у них житиме впродовж тривалого часу!
Лише дотримання перерахованих правил може вберегти господарство від зараження АЧС. Поки власники свиней не почнуть їх виконувати, захворювання продовжуватиме ширитися Україною. Для прикладу: в Іспанії з африканською чумою свиней боролися понад 30 років, поки не вдалося впровадити правила біобезпеки. Є й інший варіант – кубинський: щоб подолати захворювання, знищили всіх свиней. Це привід для власників замислитися, що краще: не допустити АЧС у свій двір, чи стати причиною знищення свинопоголів’я через недбалість.