Голландець вирощує салати на Сумщині
Голландець Анне Фредерік Ван Сайен та його дружина – сумчанка Наталя були піонерами в Україні з вирощування і цілорічного постачання свіжої зелені в торговельні мережі. Продукція, яку вони вирощують, незмінно популярна серед споживачів, а з початком карантинних обмежень, пов’язаних з пандемією Covid-19, її популярність навіть зросла, пише agrotimes.ua.
Агроном за освітою, 39-річний Анне Фредерік вперше прибув до України у 2000 році. Тоді його як фахівця, що спеціалізується на вирощуванні овочів у закритому ґрунті, запросило підприємство «Сумихімпром». Молодий спеціаліст допомагав налагодити виробництво овочевої продукції в тепличному господарстві.
У себе на батьківщині Анне Фредерік працював на одному з найбільших тепличних комбінатів, виробничі майданчики якого розміщені в різних куточках Голландії, а також в інших країнах –– Великобританії, Іспанії. Йому доводилося консультувати фахівців із вирощування овочів у закритому ґрунті ледь не по всьому світу.
Свій зелений бізнес подружжя розпочало на невеликому городі в приватній господі, що належала батькам Наталі – на околиці Сум, у Косівщині. Тут збудували першу теплицю площею 500 квадратних метрів.
«Ми одразу зосередилися на вирощуванні салатної зелені, – розповідає Анне Фредерік. – Якщо, скажімо, для повноцінного врожаю огірків треба відповідне освітлення і температурний режим на рівні мінімум 20–22 °С, то салат нормально почуватиметься і за температури 10 °С, хоча й ростиме повільніше».
На сьогодні в господарстві Ван Сайенів салатна зелень та пряні трави вирощуються в теплиці площею 500 квадратних метрів. Ще одна теплиця площею 1500 квадратів, на жаль, настільки сильно постраждала під час граду кілька років тому, що відновлювати її полікарбонатне покриття стало економічно невигідним. Зараз використовують пошкоджену теплицю для вирощування зелені за технологіями відкритого ґрунту. Разом із земельною ділянкою, яка з нею межує, сумарно площа відкритого ґрунту в господарстві становить 3000 квадратних метрів.