На Сумщині перевірили 127 закладів громадського харчування. У більшості персонал не вакцинований
Про це повідомила начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області Валентина ТИЩЕНКО під час брифінгу щодо механізмів перевірки закладів громадського харчування в умовах «жовтої зони».
За словами Валентини Тищенко, у більшості із 127 перевірених закладів персонал або не вакцинований взагалі або кількість вакцинованих коливається від 20% до 60 %.
«За чотири дні після введення «жовтої зони» карантинних обмежень перевірено 127 закладів громадського харчування. Усі заклади наразі працюють за умовами «жовтої зони»,– зазначила начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області. – Лише в 4 закладах (2 у Великописарівській та 2 у Буринській громадах) персонал повністю щеплений проти коронавірусу. Хоча, поки що, керівниками цих 4 закладів не прийнято рішення, як вони будуть контролювати відвідувачів».
Також працівниками Держпродспоживслужби в Сумській області було перевірено дотримання уцих закладах вимог постанови № 57Головного державного санітарного лікаря стосовно особливостей їх діяльності в умовах карантину.
«У третини перевірених закладів виявлені порушення, надані пропозиції та роздана інфографіка з метою проведення додаткової роз’яснювальної роботи щодо можливості їх діяльності в умовах «жовтої зони» і можливості отримати послаблення, – запевнила Валентина Тищенко. – Робота з перевірки закладів громадського харчування триває та буде продовжуватися й надалі».
Довідково. Контроль за дотриманням протиепідемічних умов, в тому числі й у закладах громадського харчування покладено на Держпродспоживслужбу відповідно до пункту 36 Постанови КМУ № 1236. Зокрема, у постанові зазначено: «Державній службі з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів посилити державний нагляд (контроль) за дотриманням санітарного законодавства і здійсненням протиепідемічних заходів закладами дошкільної освіти, закладами громадського харчування, фізичної культури та спорту, ринками, закладами, що надають послуги з розміщення, об’єктами торгівлі продовольчими та непродовольчими групами товарів тощо».
З оголошенням в Україні з 23 вересня 2021 року «жовтої зони» карантинних обмежень посилено нагляд за цими закладами, адже при дотриманні особливих умов заклади зможуть продовжувати свою діяльність так, як це було в «зеленій зоні» карантину.