Ювенальна поліція Сумської області розповіла, як проходили пошуки підлітка, який втік з дому.

17.02.2021 до поліції Сумської області звернулась жителька одного з міст області щодо зникнення свого неповнолітнього сина. Хлопча, зібравши до свого рюкзака додатковий комплект теплих речей близько половини третьої ночі пішов з дому.

Під час проведення першочергових розшукових заходів було встановлено, що о третій годині ночі підліток ще перебував у м.Тростянець. Одночасно з цим працівники ювенальної превенції ГУНП в Сумській області розмістили інформацію про зниклого у соціальних мережах та скористались сервісом смс-інформування про зниклих від ПрАТ «Київстар» (загалом публікація охопила понад 145 тисяч людей). Це дало свої позитивні результати. Небайдужі громадяни почали телефонувати на зазначені у повідомленні номери і, вже ввечері, завдяки працівникам служби безпеки ТЦ «Епіцентр» було встановлено, що о 05-20 годин хлопець вже перебував на території обласного центру.

Пообіді наступного дня жителька одного із сіл Сумського району повідомила, що зниклий сів до автівки далекобійника та поїхав у напрямку м. Ромни. В ході проведення подальших розшукових заходів працівники відділу ювенальної превенції ГУНП в Сумській області встановили, що хлопець з далекобійником доїхав до м.Київ. Щоб отримати дану інформацію до розшуку активно залучились працівники поліції Івано-Франківської, Харківської, Полтавської областей та м. Києва. Паралельно з цим до розшуку дитини активно підключились волонтери добровольчого пошуково-рятувального загону «Мілена». Ними була розповсюджена інформація щодо зниклого у пабліках міст, де може перебувати дитина. Волонтери працювали вдень і вночі, що дало свої позитивні результати.

19.02.2021 завдяки розповсюдженій у соцмережах інформації та смс-сервісу ПрАТ «Київстар» до поліції почала надходити інформація, що хлопця неодноразово бачили в районі залізничного вокзалу м. Києва. У зазначений район виїхала група працівників ГУНП в Сумській області та волонтери пошуково-рятувального загону «Мілена» і, ввечері того ж дня, координатор загону по м. Києву знайшов дитину на вокзалі та передав його працівникам поліції. Трохи згодом ювенали Сумської області провели з підлітком профілактичну бесіду та передали його батькам.

Поліція Сумської області висловлює слова подяки всім небайдужим громадянам, які допомогли з розшуком дитини. Окрема подяка волонтерам добровольчого пошуково-рятувального загону «Мілена», які, не дивлячись на особистий час, і вдень і вночі шукали юного мандрівника.

Щодня до органів Національної поліції України надходять десятки звернень про зникнення дітей, тому велике прохання всім громадянам, які бачать дітей без супроводу дорослих повідомляти про це працівників поліції, а не показуючи свою доброту і співчуття, мовчки везти потенційних «мандрівників» подалі від дому. Описані вище події підтверджують це: хлопець проїхав попутнім транспортом пів країни і, щоб знайти його, були задіяні величезні людські та матеріальні ресурси на території кількох областей України.