У курятині, що експортувалася з Польщі, виявили сальмонелу
Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області інформує, що до Держпродспоживслужби надійшло інформаційне повідомлення системи (RASFF) від 27 травня 2021 року № 2021.2582-fup 1 стосовно виявлення Salmonella Enteritidis у курятині, що експортувалась з Польщі (виробник: Rolnicza Spoldzielnia Produkcyjna, Rojewo; відправник: Mitmar Sp. z o.o., Glowno), після чого зазначену продукцію перероблено на м’ясо механічного обвалювання та надіслано до України (отримувач: ТОВ «Фішзахід», вул. Городоцька, 355Г, м. Львів, 79040).
Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, збудниками якого є різні види бактерій роду Salmonella, характеризується переважним ураженням травної системи з розвитком діареї, інтоксикації та зневоднення організму. Харчова токсикоінфекція сальмонельозної етіології виникає під час споживання їжі, зараженої сальмонелами, що розмножилися й накопичилися в ній, при цьому велике значення має доза збудника. Захворювання в більшості випадків виникає раптово. Починається симптомами гострого гастроентериту: блювотою, зазвичай багаторазовою, біллю в животі, діареєю.
Відповідно до статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи.
У разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу просять негайно інформувати Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області за тел. (0542) 77-90-43.