У Путивлі вилучили з обігу неналежно марковану каву та кондитерські вироби
За результатами позапланової перевірки продовольчого магазину м. Путивль вилучено з обігу 16,6 кг кави та кондитерських виробів без належного маркування, підприємця притягнуто до відповідальності.
Під час здійснення позапланової перевірки продовольчого магазину в м. Путивль спеціалістами Путивльського відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Конотопського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області встановлено факт реалізації харчових продуктів, маркування яких не відповідає законодавству, а саме: – кондитерських виробів промислового виробництва, декілька видів меленої кави та кавових зерен. На всіх вказаних харчових продуктах відсутнє маркування українською мовою та належні супровідні документи.
Згідно з вимогами законодавства оператор ринку у межах своєї діяльності зобов’язаний забезпечити дотримання вимог законодавства щодо надання інформації про харчові продукти, дія якого поширюється на їхню діяльність, а також перевіряти дотримання цих вимог. Оператори ринку харчових продуктів, які не є відповідальними за інформацію про харчовий продукт, не мають права здійснювати обіг харчових продуктів, щодо яких вони мають інформацію, що ці харчові продукти не відповідають законодавству щодо надання інформації про харчові продукти – візуально видно.
Ініційовано процедуру вилучення з обігу зазначених харчових продуктів загальною вагою 16,6 кг на суму 5947,5 грн.
Вказані харчові продукти вилучені підприємцем з обігу, частина знищена оператором ринку, частина повернута постачальнику.
Відповідно до п.22 ст.65 Закону України від 18.05.2017 № 2042-V-III «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» підприємця притягнуто до адміністративної відповідальності шляхом накладання штрафної санкції в розмірі 18000 грн.
Наголошуємо, в статті 6 Закону України від 6 грудня 2018 року № 2639-VIII «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» (далі – Закон) визначено перелік обов’язкової інформації про харчові продукти.
З урахуванням винятків, передбачених ІІІ розділом Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» для фасованих харчових продуктів, обов’язковою для надання є така інформація: назва харчового продукту; перелік інгредієнтів; будь-які інгредієнти або допоміжні матеріали для переробки; кількість певних інгредієнтів або категорій інгредієнтів у випадках, передбачених цим Законом; кількість харчового продукту в установлених одиницях вимірювання; мінімальний термін придатності або дата “вжити до”; будь-які особливі умови зберігання та/або умови використання (за потреби); найменування та місцезнаходження оператора ринку харчових продуктів, відповідального за інформацію про харчовий продукт, а для імпортованих харчових продуктів – найменування та місцезнаходження імпортера; країна походження або місце походження – у випадках, передбачених статтею 20 цього Закону; інструкції з використання – у разі якщо відсутність таких інструкцій ускладнює належне використання харчового продукту; для напоїв із вмістом спирту етилового понад 1,2 відсотка об’ємних одиниць – фактичний вміст спирту у напої (крім продукції за кодом 2204 згідно з УКТ ЗЕД); інформація про поживну цінність харчового продукту.