РФ переслідує відразу три мети, обстрілюючи прикордонні райони Сумської області. Одна з них – навчання російських військових перед відправкою в зону активних бойових дій.

“Намагання пристрілятися – це лише одна мета. Другий привід – це те, що Росія хоче робити те, про що оголосив Путін – створити санітарну зону. І це не військовий термін. Санітарна зона – це місце, непридатне до життя через певні катастрофи. Це і є чіткі наміри Росії та вона це робить”, – сказав в ефірі телемарафону воєнний експерт Олександр Мусієнко.

За словами Мусієнка, третя мета РФ – зірвати ротацію, яка зараз почалася в Силах оборони України.

“Що означають ці ротації. Це те, що втомлені підрозділи будуть переведені у тил, а свіжіші сили йтимуть їм на зміну там, де йдуть активні бойові дії. Мета Росії – цьому завадити. В їхніх інтересах, щоб наші сили йшли на Сумщину, підкріплювали там позиції, не передислоковувалися в місця, де йдуть активні бойові дії. РФ намагається створити картинку, що вона там щось готує”, – пояснює експерт.

Експерт також пояснив, що Москва намагається маніпулювати тим, що нібито до обстрілів причетні рейди російських повстанців на територію РФ. Втім, росіяни били по цьому регіону ще до того, як ці рейди почалися, додав аналітик.

Крім того, Мусієнко пояснив, як саме Сили оборони можуть розв’язати цю проблему: “Як це можна змінити. Можна знищити артилерійську систему, яка знаходиться на території Росії. Це час від часу роблять. Друге – це за рахунок російських повстанців створити там демілітаризовану зону, вже у воєнному сенсі, а не як у Путіна”

Обстріли Сумщини

З початку повномашстабної війни Сумщина потерпає від російських обстрілів. Нещодавно РФ збільшила кількість ударів по цьому регіону. Лише протягом понеділка, 18 березня, регіон обстріляли 50 разів.

На тлі цього, в ЗСУ пояснили, чи йдеться про підготовку РФ до наступу на Сумську область. Зазначається, що розглядаються різні варіанти розвитку подій.

Сили оборони України зміцнюють укріплення першої, другої та третьої ліній оборони в Сумській області.

Про це розповів речник Оперативного командування “Північ”  Сухопутних військ Збройних Сил України Вадим Мисник в коментарі Радіо Свобода. “Сили оборони на Сумщині виконують бойові завдання з утримання державного кордону та недопущення російських ДРГ та військових з боку Російської Федерації”, – додав він.

Військовий зазначив, що українські сили розглядають різні варіанти розвитку подій та готуються до них. “Утім, на цю мить великого угруповання ворога для масштабного вторгнення на Сумщину не спостерігаємо”, – сказав Мисник.

На тлі масованих обстрілів, в регіоні розпочалася масова евакуація цивільних жителів. Тільки протягом тижня звідти вивезли 286 місцевих жителів. Близько 30 з них – діти.