«Їжа без кордонів» – знову в Сумах: годувати обідами планують і взимку
Благодійна кухня Foodtruck, яка представляє собою велику вантажівку, перетворену на сучасну мобільну кухню, знову повернулася до нашого міста! Унікальний гуманітарний проєкт «Їжа без кордонів», започаткований чернігівськими рестораторами й волонтерами БФ «Іскра добра» Олегом БІБІКОВИМ та Ігорем КУКОБКОМ, приїхав до Сум, аби смачно та безкоштовно частувати гарячою їжею тих, хто цього потребує – внутрішніх переселенців, пенсіонерів, постраждалих від злочинних дій росіян, малозабезпечених тощо. Кухня на колесах може готувати до 5000 порцій їжі щодня, тож – вистачить усім.
«Людина, яка приходить за їжею до фудтраку, вже має в цьому потребу, – зазначає шеф-кухар Олег Бібіков, з яким ми зустрілися на незмінній сумській харчовій локації в дитячому парку «Казка». – Облік ведемо, проте, якщо немає довідки, приміром, про статус ВПО, все одно нагодуємо! Реєстрацію починаємо об 11-й ранку, а гарячі обіди видаємо з 13.00 до 16.00. Свіжоприготовану їжу в боксах можна забрати з собою або посмакувати на місці – доки на вулиці тепло на комфортно. Єдине – мати з собою одноразові прибори».
Першого дня кухарі приготували для сумчан 1200 порцій, наступного вже 2 тисячі, а в день нашої зустрічі – близько двох з половиною тисяч. У день нашого візиту в меню була гречана каша зі шматочками запеченої курятини (технологія сувід), овочі та хліб. «Готуємо різні варіації каш, м’яса, салатів – все, щоб смачно та поживно поїсти. Поки на вулиці жарко – перестали готувати салат, додамо його, коли стане прохолодніше. Включимо в меню ще й фрукти. Плануємо годувати сумчан всю осінь та зиму, а там побачимо», – підсумував шеф-кухар проєкту.
Частинка тепла – через гарячі обіди
Однією з найважливіших потреб людини, як зазначає Олег Бібіков, залишається їжа. Особливо гостро це відчувається в прифронтових регіонах України. Кухня на колесах, за словами чоловіка, була його мрією, аби в складні для України часи підтримати постраждалих людей. Кухарі фудтраку працюють там, де потрібно забезпечити гаряче харчування. Щоб це відбулося, проєкт підтримують небайдужі партнери – від відомих виробників, банків до волонтерських організацій. Благодійники долучаються продуктами та коштами. «Така підтримка дозволяє нам розширювати географію допомоги та повертатися до тих місць, де є потреба. Зокрема – на Сумщину, яка потерпає від наслідків війни. Минулого разу ми приїхали до Сум в березні цього року, а поїхали аж 7 червня. Хоча розраховували десь на півтора місяці, а затрималися на три. Проєкт користується попитом. Далі була Харківщина, де ми попрацювали два місяці, і знову повернулися до вас».
За час роботи благодійної кухні Foodtruck, яка колесить країною з 1 лютого, кухарі-волонтери приготували та роздали близько 150 тис. порцій тим, хто потребує гарячої їжі. Окрім тих, хто приходить на стаціонарну локацію, харчування доправляють для постраждалих, рятувальників. Під час нашої зустрічі автівка відвезла їжу на місце влучань в один із мікрорайонів Сум, де тривала ліквідація наслідків надзвичайної ситуації.
«Foodtruck – це великий родинний стіл, де ми всі збираємося, обговорюємо новини, ділимося переживаннями, – зазначає Олег. – Це більше, ніж просто поїсти. Всі українці звикли збиратися за великим столом, де тебе вислухають та підтримають. Проєкт «Їжа без кордонів» якраз покликаний передати частинку тепла через гарячі обіди».
Чернігівці, сумчани та Лідочка з Краснопілля
Загалом в роботі Foodtruck задіяно 12 кухарів – із Чернігівщини та Сумщини. «Команда у нас насправді дуже крута, – говорить Олег Бібіков. – На локації постійно працює четверо кухарів, які мають все вчасно приготувати. Інколи доводиться вставати о 5 ранку, щоб встигнути. А ще в нас з’явилася Лідочка з Краснопілля – вона ВПО, але вже добрих пів року є кухарем фудтраку.
З нею ми познайомилися, коли вперше були в Сумах. Лідочка прийшла до черги за їжею, я її побачив і зрозумів, що вона потрібна саме тут (мої 12 років досвіду – не підвели!). Тож коли я запропонував їй стати помічницею на кухні – вже з наступного дня Ліда стала частиною нашої команди. Це вже повноцінний кухар, який освоїв усі тонкощі кухні…».
До речі, вантажівка оснащена сучасним професійним кухонним обладнанням, яке дозволяє випікати хліб, готувати гарячі страви, запікати м’ясо та смажити сотні млинців та пиріжків. Приміром, на Великдень сумчан пригостили духмяними пасками! Усередині кухні на колесах встановлені духові шафи, харчові котли, морозилки, холодильники, система фільтрації води, паровий конвектор, тістоміс, плити, величезна сковорідка та інше. До того ж у фудтраку є мінікімната з двома ліжками та маленькою ванною кімнатою для кухарів, що дозволяє працювати навіть у складних умовах.
Не тільки обіди, а й гостинці дітям
Пані Люба – переселенка, раніше з сім’єю жила в Білопіллі. До Сум із трьома дітьми переїхала ще на початку повномасштабного вторгнення. Про благодійні обіди дізналася ще тоді, коли проєкт завітав до міста вперше. «Ми часто з дітьми приходили до парку, – розповіла жінка. – Там побачили величезну автівку «Їжа без кордонів», де люди отримували гарячі обіди. Частенько й ми брали. Смачно, дітям дуже подобалося. Тож прийшла й цього разу, коли дізналася, що проєкт знову в Сумах. У важкий момент для усіх, а особливо, для ВПО, літніх самотніх людей, це чудова підтримка. Їжа дуже смачна, готують із свіжих продуктів. Ще й смаколиками діток пригощали – давали цукерки, шоколадки. Будемо й цього разу брати їжу та дякувати тим, хто за нас піклується».

Підписуйтесь на нас у ТЕЛЕГРАМ
Підписуйтесь на нас в ІНСТАГРАМ