Вчора
На Сумщині протягом дня зафіксовано 242 вибухи: є поранені
На проспекті Лушпи в Сумах зник один пішохідний перехід
Глухівська громада втратила захисника Анатолія Семерню
У Роменському міжрегіональному центрі швидкого реагування змінили керівника
На Сумщині будуть реорганізовані заклади освіти, в яких навчається менше 45 учнів
Чому банки відмовляють у видачі кредиту?
Білопілля обстріляли із РСЗВ “Град”
У Сумах провели крос пам’яті Сергія Проневича
У п’яти громадах Сумщини реалізовано проєкти груп самодопомоги
У Сумах гасили пожежу в житловому секторіВІДЕО
Кабмін погодив призначення нового голови Сумської РДА
У Сумах попрощалися із захисником Євгеном Суяровим
На Охтирщині чоловіка, який продав взяту в розстрочку вантажівку з причепом, засудили на 6 років
У Шалигинській громаді внаслідок обстрілу поранені дві жінки
У Сумах п’яний водій мікроавтобуса кружляв у дворі і спричинив ДТПФОТО
У Краснопіллі вогнеборці ліквідували загоряння в житловому секторіВІДЕО
У Софії Київській презентували видання про Конотоп XVIII століття
Нардеп Тетяна Скрипка працює над відкриттям Центру життєстійкості в Сумах
У Ромнах попрощаються із захисником Костянтином Горяєв
Борці з Сумщини виграли чемпіонат України з панкратіону
За добу п’ятьох жителів Сумщини ошукали, обіцяючи міжнародну грошову допомогу
На Великописарівщині від час обстрілу постраждало подружжя пенсіонерів
Сумські патрульні виявили фейкове водійське посвідчення у 61-річного чоловіка
У СумДПУ починає роботу Центр ветеранського розвитку
На війні загинув захисник з Нижньої Сироватки Олександр Василенко
У Шостці триває екочеледж «Україна квітуча»
Сумські волонтери Черовного Хреста допомогли літньому подружжю з Херсонщини перетнути 2-кілометрову пішохідну зону на кордоні
Установлення злочинного впливу та незаконний обіг заборонених речовин у Сумському СІЗО – судитимуть «смотрящого» та його товаришаФОТО
Сумські скороходи змагались на чемпіонаті світу
На Сумщині через бойові дії без світла 4,2 тисячі абонентів у 68 населених пунктах

“Сумигаззбут” звинувачує абонентів у передачі недостовірних показів

“Сумигаззбут”, що у квітні не фіксував показів лічільників газу від абонентів нібито через технічний збій, в цьому місяці знову блокує передачу показів через сайт 104 тепер уже звинувачуючи абонентів в передачі недостовірних показів. Крім того, взагалі виставляє абонентам рахунки без показів лічильників. Про це на свій сторінці в соцмережі розповів сумчанин Володимир Ведмедєв, виклавши скріншот електронного кабінету користувача і фото лічильника, з яких видно, що передавані покази не розходяться з фактичними. На його думку, це умисні дії постачальника – спершу занизити покази в попередні два місяці, щоб потім нарахувати за травень обсяг газу фактично спожитий раніше, але вже за більшим тарифом:

“У квітні 2021 року “Сумигаззбут” розіслав абонентам, які мають лічильник, платіжки із заниженими обсягами споживання за березень, не зафіксувавши переслані через електронний кабінет і повідомлені телефоном фактичні покази абонентів.
Коли це стало відомо громадськості та зчинилося невдоволення, а кілька новин про це таки потрапили у ЗМІ, то було публічно обіцяно провести звірку і відкоригувати покази в кабінеті, знову пославшись на “технічний збій”. Нагадаю, що попередній “збій” був зовсім нещодавно в лютому, коли у платіжках за січень абонентам нарахували зайві кошти за неспожитий обсяг газу, жодним чином не підтверджений показами:

https://suspilne.media/105981-tehnicna-pomilka-sumigazzbut-narahuvav-abonentam-zajvi-kosti-za-ne-spozitij-gaz

Та ось і квітень минув, у більшості абонентів звірку не провели і покази в кабінеті так і не відкоригували, проте пройшли новини, що все буде виправлено, явно для присиплення пильності споживачів.

Більше того, в квитанції за березень “Сумигаззбут” взагалі не вказував ніяких показів лічильника, що, на мою думку, надає можливість для маніпуляцій: виставляти рахунки та перерахунки “зі стелі”. Жоден інший постачальник ресурсів, які обліковуються за лічильниками не дозволяє собі подібного – не вказувати за що ці суми взагалі і як саме вони співвідносяться з показами лічильника – ані постачальники електроенергії, ані води, ніколи подібного у них не було. У всіх постачальників з лічильниками нарахування обов’язково співвіднесені з показами – хоч фактичними, хоч розрахунковими і до наступних показів додаються попередні, чи перерахунки, а отже, абоненти мають змогу чітко бачити, що вони сплачують саме за показами, а не невідомо за що. Лише “Сумигаззбут” не вперше дозволяє собі практику виставлення таких дивних рахунків.

На вимоги виставляти коректні рахунки відповідно до закону, оператори відповідають, що статистика ведеться в онлайн-кабінеті на сайті 104. Зауважу, що кабінет це не документ, його до суду потім не долучиш, хіба, що робити нотаріально-завірені скріншоти, але це надто вже дороге задоволення вийде. Крім того, дані кабінету можна поправити вручну, на відміну від паперового платіжного документу.

Самі ж платіжні квитанції в кабінеті доступні споживачу лише за останній місяць, в той час як у інших постачальників обліковуваних ресурсів, наприклад електрики, за весь період з моменту реєстрації на сайті.
Але вже в цьому місяці, в травні, газовики перевершили самих себе, якщо попереднього місяця покази, начебто, приймалися, ніяких помилок не виникало, але в подальшому вони просто не фіксувалися і не відображалися, то тепер при спробі передати покази через кабінет, пишеться, що… ці покази мають ознаки недостовірності, передавайте фотопокази через вайбер.

Тобто, у квітні “Сумигаззбут” свідомо надсилає квитанції з заниженими на третину і більше обсягами споживання, а в травні… відмовляється приймати фактичні покази, вимагаючи доказів їхньої достовірності саме в обраний ним спосіб.

По-перше, в країні ще, начебто, діє презумпція невинуватості, якщо постачальник сумнівається в наданих показах, то тягар доказування лежить виключно на стороні звинувачення: нехай надсилають контролера, проводять звірку і коригування, як це публічно обіцялося раніше.

По-друге, вибір прийнятного способу передачі показів лежить на абоненті, а не на постачальнику, нікого примусово не можна зобов’язати користуватися вайбером, або ще чимось там, кому що завтра заманеться, це лише особистий добровільний вибір абонента, а не свавілля постачальника.

Просто нахабно не приймати покази якимось способом на тій підставі, що хтось їх вважає недостовірними це явне свавілля.

У квитанції “Сумигаззбуту” ви не знайдете мобільного телефону, як способу передачі показів, лише стаціонарний, яким переважна більшість абонентів нині не користується, так само, у якості такого способу, не вказано і електронної пошти.

Зауважу, що електронна пошта взагалі прописана в законодавстві, як засіб офіційної комунікації з будь-якою установою, з абсолютно рівними правами зі звичайною паперовою.

А суть таких дій “Сумигаззбуту”, як на мене, дуже проста – навмисно в рази занизити покази в попередні два місяці у абонентів з лічильниками, щоб потім нарахувати їм за травень те, що фактично було спожито в березні і квітні, але вже за новими тарифами.

Порахуйте кількість абонентів з лічильниками газу та кількість тих, з них, які не стануть захищати свої права, помножте на різницю цін і вам стане зрозумілою причина походження цих дивовижних “збоїв”.

У вас може виникнути питання, навіщо ж продовжувати користуватися послугами подібної хитромудрої контори, чому не перейти до якогось іншого постачальника газу. Але я вважаю, що будь-які спроби шахрайства треба припиняти одразу ж у зародку і бажано колективно громадою, а не бігати туди-сюди в пошуках кращого пана собі, бо і там, зрештою, буде таке саме.

Дуже шкода, що держава фактично знищила Сумське територіальне відділення Антимонопольного Комітету шляхом реорганізацій, та й сам комітет, в цілому, уже не той. У попередні роки це була майже єдина інституція, яка послідовно і, головне, кваліфіковано, із застосуванням законодавчих норм, боролася зі свавіллям газовиків, тепер же споживачі залишені з різними монополістами сам на сам.

Навіть в “дореволюційні” часи за наведеними фактами вже б працювали контролюючі органи, зараз же повна, лунка тиша і небачений досі розгул олігархату.
* * *
P.S. Разом із фотодоказами достовірності показів лічильника мною на офіційну електронну адресу “Сумигаззбуту” були направлені наступні вимоги:
1. Негайно приняйти та зафіксувати покази лічильника станом на 1.05.21.
2. Припинити протиправну практику блокувань передачі показів лічильника через електронний кабінет споживача та звинувачень у їхній недостовірності;
3. Припинити практику виставлення рахунків без вказування фактичних, або розрахункових показів лічильника та без співвідношення з цими показами нарахованих коштів або перерахунків;
4. Надати архів всіх виставлених рахунків за вказаним особовим рахунком, або надіславши їх на зазначену електронну пошту в форматі pdf, або відкривши доступ до них з електронного кабінету, а не лише до рахунку за останній місяць”.

Возможно, это изображение (один или несколько человек и текст)

Нет описания фото.

Возможно, это изображение (один или несколько человек и текст «вi̇ктория сивокозова коли в особистих кабнетах в'являться передан! споживачами показники за березень? коли будуть перерахован платжки, що не вi̇дповдають дйсност? нравится ответить 1 нед. 6 яна михайловна вi̇ктория сивокозова нколи. знову надурили. нравится ответить 3д 3 напишите ответ... вктория сивокозова жоден i3 способив передач показникв y березни виявився неефективним? нравится ответить- нед 5»)

 

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення