Наразі в Україні швидкими темпами набирає обертів загальнонаціональний проект «Велике будівництво», який полягає в масштабній розбудові якісної інфраструктури України. Імплементація цієї ініціативи неможлива без будівництва якісних та сучасних доріг. А для цього необхідні модернізовані енергоефективні технології, потужний парк дорожніх будівельних машин та висококваліфіковані фахівці всіх ланок процесу зведення доріг.

Наразі потужним дорожнобудівельним компаніям бракує спеціалістів різного спектру, які б володіли спеціалізованими знаннями та мали практичний досвід. Враховуючи те, що у Сумському регіоні відсутні вищі навчальні заклади, які б здійснювали підготовку спеціалістів дорожньої галузі, будівельний факультет Сумського національного аграрного університету у 2021 році відкрив набір абітурієнтів на нову освітню програму першого (бакалаврського) рівня «Автомобільні дороги та транспортні споруди» на базі спеціальності 192 «Будівництво та цивільна інженерія». Абітурієнти можуть вступати на дану освітню програму після 11 класів і навчатися 4 роки, або ж після коледжу вчитися 3 роки.

Для того, щоб майбутні фахівці даної галузі мали не тільки якісні університетські теоретичні знання, а й отримували знання на виробництві, покращуючи свій практичний досвід з перспективою подальшого працевлаштування, стейкхолдерами освітньої програми стали представники потужних дорожньо-будівельних компаній. Серед них ТОВ “РоадКонстракшн” («RGM group»), Дочірнє підприємство «Сумський Облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна Акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» та його філії «Охтирський райавтодор», «Краснопільський райавтодор». Вже зараз 9 студентів будівельного факультету, що навчаються за освітньою програмою «Промислове та цивільне будівництво» проходять виробничу практику в «RGM group», що дозволяє їм отримувати практичні знання та мати можливість працевлаштування ще під час свого навчання

Працюючи на перспективу розвитку освітньої програми «Автомобільні дороги та транспортні споруди» за сприяння ректора СНАУ Володимира Ладики керівництво факультету, вже сьогодні налагоджує ділові контакти з провідними дорожньо-будівельними організаціями не тільки з усієї України. Так, у травні 2021 року, делегація СНАУ на чолі з ректором відвідала м. Київ для сприяння взаємовигідній співпраці з Державним підприємством «Державний дорожній науково-дослідний інститут імені М.П. Шульгіна». Також побували у м. Шостка, де пройшла зустріч з представниками ТОВ Торговий дім «Династія» та ТОВ «Норд-трек», що є лідерами у будівництві доріг північної та північно-східної частини Сумської області.

Всі проведені зустрічі зі стейкхолдерами та майбутніми партнерами направлені на реалізацію освітніх, наукових, впроваджувальних проєктів, спрямованих на вирішення актуальних питань дорожнього будівництва, використання наявних можливостей для професійної та практичної підготовки, перепідготовки фахівців, а також формування наукових кадрів для галузі дорожнього будівництва.

Запровадження освітньо-професійної програми «Автомобільні дороги та транспортні споруди» в навчальний процес є вкрай важливим кроком, а співпраця бізнесу з університетом, це запорука формування конкурентоспроможного випускника, майбутнього фахівця.