На Сумщині у 67 населених пунктах відсутнє електропостачання
Бронювання працівників на Сумщині: 555 підприємств, установ та організацій визнані критично важливими
Цьогорічні випускники Шосткинської громади висадили дерева та кущі у майбутньому парку Перемоги
Підприємцям Сумщини презентували економічну платформу “Зроблено в Україні”
За перекинутий викрадений трактор на Сумщині дали 2 роки умовно
Суми внесли до території можливих бойових дій, – Мінреінтеграції
У Сумах рятувальники запобігли масштабному загорянню нежитлової будівліВІДЕО
Двоє студентів із Сумщини вийшли у фінал економічної олімпіади в Україні
У Сумах пройшли змагання на честь Янгола спорту
Історія про те, як двоє пенсіонерів з Глухова забезпечили військових теплом по всій лінії прикордоння
Глухівчанку, яка хотіла заробити на інвестиціях, одурили шахраї
Військові мають іншу версію атаки на Суми
На Глухівщині психоневрологічний інтернат отримав благодійний вантаж від доброчинців
Тростянець отримає 180 млн грн на реконструкцію очисних споруд
Жителя Кам’янки судитимуть за виготовлення зброї
«Сумський заповідник у смартфоні» – у фіналі Національного конкурсу проєктів
“Велику шкоду нанесло”: мешканці Орлівки розповіли про російську атаку КАБами
За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 57 вибухів
Вчора
По місту Суми вдарили ракетою
На Сумщині протягом дня зафіксовано 33 вибухи
Компʼютеризація армії: фонд RAZOM збирає 33 000 ноутбуків для ЗСУ
Нардеп Михайло Ананченко – про візит Президента України Володимира Зеленського на Донеччину
Спростували інформацію про одного загиблого внаслідок обстрілу Білопілля
Сумщина підтримала Харківщину
Спільними зусиллями кролевчани для харків’ян закупили чотири генератори
Унаслідок ДТП на вулиці Іллінській в Сумах травмований пішохідФОТО
У Сумах патрульні склали адмінпротоколи на любителів швидкої їзди
Сумчани – кращі в суворому підйомі
Мер Ромнів отримає 150% премії
Охтирська школа №4 вперше матиме паркан

У Тростянці на захаращеному полі збудують новітню електростанцію

У невеличкому місті Сумської області Тростянці знайшли застосування покинутому полю. За кілька місяців на ділянці у 9 гектарів, що знаходиться на околиці міста, має з’явитися перша в області сонячна електростанція. Її потужність складатиме понад 5 мегават. Для прикладу, такого об’єму енергії вистачить для побутових потреб усіх мешканців містечка, а їх тут понад 20 тисяч.

Хто фінансуватиме інновацію?

Ділянкою ще у вересні 2016-го року зацікавилися німецькі інвестори. На Тростянець вони «вийшли» через Сумську обласну державну адміністрацію. Там німцям порадили зв’язатися із очільником міста. У Тростянці їм одразу запропонували кілька варіантів ділянок, оскільки мають підготований список землі, яку не можна використати для забудови чи городництва. Інвестори, в свою чергу, аби продемонструвати принцип роботи майбутнього проекту, встановили на вулиці, що знаходиться неподалік запланованої електростанції, 2 ліхтарі, які працюють на тій же сонячній енергії.

“Німці були приємно здивовані нашою підготовкою і ми досить швидко домовилися. Ми пообіцяли самі виготовити усю документацію для передачі землі в оренду. Крім того, суму оренди для початку також поставили мінімальну – 3% – це 186 тисяч гривень на рік. Умова єдина була від інвесторів – це бажання міста співпрацювати”, – Володимир Злепко, начальник відділу економічного розвитку, залучення інвестицій міжнародної діяльності апарату Тростянецької міської ради.

Для чого це місту та інвесторам?

Від розташування на своїх теренах сонячної електростанції Тростянець отримає, в першу чергу, плату за оренду земельних ділянок та, згодом, робочі місця та податок на доходи фізичних осіб, що наповнюватиме бюджет. Крім того, під час екстрених ситуацій місто матиме можливість використовувати енергію, що вироблятимуть на станції, тобто отримає енергетичну незалежність від обставин та постачальників енергії з атомних електростанцій.

Інвестори ж отримуватимуть прибуток від збуту енергії за «Зеленим тарифом». Її «скидуватимуть» у загальну мережу ДП «Енергоринок», де її розподілятимуть по області. Тож завдяки цій станції частину «сонця» у лампи отримають усі жителі Сумщини. Ціна електроенергії, отриманої від сонячної станції, не перевищуватиме затверджену постановою НКРЕКП прогнозовану оптову ринкову ціну електричної енергії на місяць, в який проводитимуть розрахунки.

Плюси та мінуси запуску альтернативної електростанції на Сумщині

За словами експертів з питань енергозбереження, альтернативні джерела енергії безумовний крок вперед для розвитку енергетики в Україні. Щоправда, у найближчі роки повністю відмовитися від шкідливих, але потужних джерел електроенергії не вийде. А нові вітрові та сонячні станції потрібно постійно модернізувати та удосконалювати.

Плюси:

– вироблення альтернативної енергетики без зайвих зусиль (енергію сонця та вітру отримують без постійної участі людей);

– відсутність шкідливих для природи процесів під час виготовлення енергії ( не потрібно палити вугілля чи розкладати уран, аби отримати бажаний Ватт).

Мінуси:

– сонячні батареї займають велику площу та не є достатньо потужними, порівняно із атомними та теплоелектростанціями.

– працює лише певні години (енергію сонячна електростанція може виробляти лише протягом світлового дня. Найбільш продуктивними є години з 11:00 до 16:00).

До слова, за інформаціє працівників Сумської гідрометеостанції, на Сумщині близько 200 ясних та з помірною хмарністю днів, тож сонячні електростанції в області працюватимуть добре, хоча і не з максимальним результатом, як в південних областях. Проте, зазначають фахівці, Сумська область далеко не найпохмуріша серед інших регіонів України. Наприклад, Західна частина нашої країни взимку майже завжди має похмуру погоду, тоді коли у нас навіть холодні пори року можуть супроводжуватися ясними днями.

“На даний час велику енергетику альтернативні види енергії поки не замінюють, проте доповнюють її і в подальшому при розумному впровадженні та комбінуванні можуть допомогти відійти від шкоди природі. І це найголовніший плюс альтернативної енергії”, – Микола Сотник, директор навчально-дослідницького інституту енергоефективних технологій.

Екологи підтверджують, недостатня потужність сонячної та вітрової енергії сповна компенсується її мінімальною шкодою природі. Хоча і тут є нюанси.

“Альтернативні способи отримання енергії також не повністю безпечні для довкілля, оскільки під час їх виготовлення підприємства-виробники так само залишають викиди та скиди і по завершенню терміну експлуатації тих же вітряків чи сонячних батарей потрібно буде якось їх утилізувати. Це також завдасть певної шкоди природі. Проте, на даний момент альтернативні види енергії є найбільш безпечними для довкілля”, – Дмитро Лазненко, доцентр кафедри прикладної екології.

Що мають та до чого прагнуть?

Зараз компанія-інвестор, що спонсуватиме будівництво сонячної електростанції у Тростянці, вже відправила заявку на місцевого постачальника електроенергії ПАТ «Сумиобенерго», аби вони надали їм усі відомості про технічні вимоги до майбутньої станції, що до зими має з’явитися на захаращеному полі.

“Від технічних умов ПАТ «Сумиобленерго» ми будемо відштовхуватися для розробки проекту. Щойно отримаємо від них відповідь буде виготовлений ескіз майбутньої електростанції та ми зможемо вже точно уявити як саме виглядатиме ця конструкція. На зараз на місці встановлення сонячних батарей взяті проби ґрунту, для того, аби зрозуміти як працювати із цією ділянкою. Крім того, ми закінчуємо вирішувати усі «паперові» питання. Підготовчі роботи на ділянці та початок будівництва плануємо на кінець вересня-початок жовтня”, – Андрій Савочка, директор фірми-інвестора у Тростянці.

Цим же інвесторам місто запропонувало ще одну ділянку. Використовувати її в інших цілях не можна та до промислового парку, над яким зараз працюють у місті, вона теж не увійшла. Причина тому – близьке розташування до очисних споруд.

“Це 14 гектарів землі поблизу очисних споруд Тростянця. Використовувати її, згідно правил, не можна ані для будівництва підприємств харчової промисловості, ані для вирощування городини саме через таке «сусідство». Тож ми хотіли б бачити на ній вітрову електростанцію. Сподіваємося, що після завершення будівництва першої станції, ми перейдемо до конструктивного обговорення наступної”, – Володимир Злепко, начальник відділу економічного розвитку, залучення інвестицій міжнародної діяльності апарату Тростянецької міської ради.

Робота аналогів в інших регіонах

Перша масштабна сонячна електростанція з’явилася в Україні лише в 2011-му році в селі Родникове Сімферопальського району, тоді як в Європі альтернативні види енергії почали впроваджувати ще з кінця 90-х років минулого століття. Її потужність склала 7,5 МВт. Цей проект отримав першість у конкурсі «Успіх року».

(Електростанція в с. Родникове Сімферопольського району (фото з сайту УНІАН))

Крим дав поштовх розвитку альтернативної енергетики в країні. Після села Родникове сонячні та вітрові електростанції почали з’являтися на Вінничині, Луганщині, Одещині, Закарпатті, Львівщині та Дніпропетровщині. Саме поблизу міста Дніпро в Підгородному створили першу сонячну електростанцію потужністю 2,5 МВт, панелі якої повторюють рух сонця. Нова технологія, за словами експертів, дозволяє отримати на 50% більше ресурсу, ніж стаціонарні батареї. Енергією ця електростанція здатна забезпечити більше 30 тисяч домогосподарств.

Зараз в Україні вдало функціонує кілька десятків альтернативних електростанцій. І провінційне містечко Тростянець у Сумській області стане ще одним кроком на шляху розвитку альтернативної енергетики держави та дбайливого ставлення до природи.

Джерело: spec-kor.com.ua

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення