Енергетики Сумщини отримали спецтехніку для відновлювальних робіт
Сумська ОВА завела нову сторінку в Фейсбуці через хакерів
Сьогодні Конотоп прощається ще з одним захисником України
Чернеччинська громада підтримує захисників кордону
У Сумах попрощалися із захисником Романом Бражником
На Сумщині без електропостачання залишається 81 населений пункт
У Сумах патрульні повернули додому чоловіка похилого віку, якого три дні розшукували рідні
Сумчанка – третя на Grand Prix Slovakia
У Сумах готують Всеукраїнський архітектурний конкурс на кращий проєкт Алеї Слави
У Конотопі відновили теплопостачання
На Сумщині фіксується найбільше спроб заходу ворожих ДРГ
На Сумщині внаслідок обстрілів пошкоджено 4 приватні та 3 багатоквартирні житлові будинкиФОТО
У Сумах прибирають будівельне сміття навколо будинку, зруйнованого “Шахедом”
Шосткинські футзалісти – “бронзові” призери Кубку Києва
Тиждень триває евакуація з Великописарівської громадиФОТО
У Білопіллі вогнеборці врятували житловий будинокВІДЕО
У перинатальному центрі Пресвятої Діви Марії в Сумах за тиждень з’явилося 27 дітей
У Ромнах оперативно ліквідувавши пожежу, вогнеборці врятували 4 гаражіВІДЕО
Вночі та зранку обстрілів зазнали 5 громад Сумщини
Вчора
На Сумщині протягом дня зафіксовано 214 вибухів: обстрілів зазнали 11 громад
У Конотопі відновлюють теплопостачання після ракетного удару
Майже 27 млн грн шкоди нарахувала екоінспекція від атаки Сум “Шахедами” 6 березня
Сад у флаконі: обираємо ідеальний квітковий парфум
У Сумах пройшов турнір на честь Героя-чемпіона
У Шосткинській громаді переселенці отримають набори насіння
У Сумах поховають захисників України Андрія Захарова та Андрія Сіробабу
Студенти СНАУ отримуватимуть стипендії Президента України
У Сумах визначили переможців конкурсу юних виконавців на народних інструментах «Віртуози Сумщини – 2024»
Сумський ветеран став чемпіоном Європи
У Сумах внаслідок вчорашнього удару – розорені могили та вирва посеред кладовищаФОТО

Ми втратили, як мінімум, 5 мільйонів: Посадовець про реформу медицини

Усі навколо ринулися в кампанію підписання декларацій, Ромни ж зі своєю реформою товчуться на місці. Допоки лікарі напрацьовують клієнтську базу в зошитах, місто втрачає колосальний фінансовий ресурс.

Про те, з якими потугами Центр «первинки» робили автономним та для кого реформа перекриє шлях до корупції, розповів на прес-конференції куратор медичної галузі міста – заступник міського голови Ігор ТЕТІРКО.

– Ігорю Володимировичу, розкажіть про реформу в місті, які кроки вже зроблено?

– Ви знаєте, що заклади охорони здоров’я повинні пройти процес реорганізації й перетворитися на комунальні некомерційні підприємства. Це потрібно для того, аби, по-перше, установи отримали більшу автономію, щоб керівники й колективи могли самостійно вирішувати, куди і як витрачати кошти – чи на заробітну плату, чи на оснащення й матеріально-технічне забезпечення й так далі. По-друге, тільки перетворені заклади зможуть укладати угоди з Націо-нальною службою здоров’я й отримувати напряму компенсаційні виплати по договорах на первинному рівні й допомогу на вторинному рівні медицини.

Реформа розпочалася дуже давно, і ми, як завжди, позаду цілого составу. Іще в грудні 2013 року на сесії міськради було прийнято рішення про відокремлення Центру первинної медико-санітарної допомоги від Центральної районної лікарні. Починаючи з 2014 року, коли обійняв посаду заступника міського голови, я порушував питання про від’єднання Центру, однак тоді пройшло відокремлення юридичне, а фактичного не відбулося.

Скільки разів не намагався знову це питання порушити, всі говорили, що не на часі, недоречно. І так дійшли ми до квітня, коли прийняли зміни до законодавства про діяльність закладів охорони здоров’я. Я вчергове порушив питання, але знову мене не почули. Я знову заговорив про це в грудні минулого року, коли вже, мабуть, 50% закладів по всій Україні пройшли автономізацію, але мене й тут не почули.
На початку березня, коли зрозумів, що мене не чують, разом із фахівцями юридичного відділу Виконкому ми розробили проект рішення про перетворення Центру в комунальне некомерційне підприємство на сесію, але зустріли шалений тиск з різних сторін. Не знаю, чому всі слухають керівництво лікарні, а ніхто не слухає заступника міського голови. Не вдалося на березневу сесію винести проект рішення, але, дякуючи Богу, ми внесли його на сесію у квітні, його депутати затвердили. Хочу подякувати депутатам усіх фракцій, які двічі зібралися на позачергові сесії 10 і 12 липня, бо це було вкрай важливо: чим швидше ми завершили процес перетворення, тим швидше отримали можливість здійснити реформу в нашому місті, хоча б на первинному рівні.

Дехто з представників Роменської ЦРЛ почали заявляти, що ми неправильне рішення прийняли на сесії, мовляв, треба було не перетворення робити, а відокремлення. Але люди, мабуть, не спілкувалися з юристами, а самі не дуже обізнані в цьому напрямку. Коли ми готували проект рішення, консультувалися з провідними фахівцями юриспруденції і з Сум, і з Києва, так само з представниками реєстраційної служби. З’ясувалося, що проект рішення іншим не міг бути. Тільки шляхом перетворення ми могли автономізувати Центр, бо від’єднання вже відбулося в 2013 році, а двічі від’єднувати один і той же об’єкт від іншого об’єкта є незаконним.

Представники ЦРЛ говорять, що ми не так усе робимо, нічого не вийде й усе буде вкрай погано. Але люди не брали ніякої участі в цьому процесі, хоча це їхній безпосередній обов’язок. У Виконкомі немає відділу охорони здоров’я (який є скрізь, але в нас чомусь немає), усі проекти рішень на сесію з усіх питань, які пов’язані з медициною, повинна готувати Роменська ЦРЛ, їхній юридичний відділ. Однак, вони цього не роблять.

– Коли ж Центр буде ліцензований?

– Наразі ліцензії ще немає, але буквально сьогодні зранку отримав інформацію з міністерства про те, що наші документи прийняті, вони в порядку, і протягом 10 днів отримаємо ліцензію.

– Центр наразі працює? 

– Так, медична допомога надається. Фактично його відокремлення та реєстрація відбулися 11 липня. Дійсно, ми не маємо можливості укладати декларації з населенням у зв’язку з тим, що відсутня ліцензія, й ми не можемо зареєструватися в системі «HELSI». Лікарі в зошитах напрацювали по 600, 700 осіб, тільки-но отримаємо ліцензію, будуть і вдень, і вночі укладати договори.

Частина комп’ютерної техніки в нас уже є – надали під гарантію, частину дозакупимо наступного тижня. Поки що комп’ютер буде 1 на двох лікарів, бо немає можливості закупити для всіх. Але лікарі працюють позмінно, тому, думаю, питань не буде. Це, я вважаю, не така проблема, як усі розповідають. Зараз у кожного вдома є комп’ютер, ноутбук і купа інших ґаджетів, на яких можна працювати. Просто створюється така аура негативу.

У центрі ПМСД було проведено збори, утворена окрема профспілкова організація, яка буде незалежною – так вони вирішили. Думаю, наступного тижня ми її зареєструємо, укладемо колективний договір.

Сьогодні створена конкурсна комісія на заміщення вакантної посади головного лікаря Центру ПМСД, відповідно до постанови Кабміну від 27 грудня 2017 року. Тепер усі керівники закладів ОЗ різних форм власності, окрім приватних, призначаються тільки на конкурсних засадах. У червні ми прийняли рішенням сесії положення про конкурсну комісію, ми вже її утворили, туди у рівній кількості входять представники Виконкому, громадської ради і трудового колективу. Уже відбулося одне засідання комісії, на якому визначили строки отримання конкурсних пропозицій, обговорили вимоги до конкурсантів. Конкурсні пропозиції прийматимемо до 16:00 23.08.2018.

В принципі, ми від Роменського району відстали тільки на два тижні, хоч вони рішення сесії винесли в лютому, а ми у квітні. Вони були апріорі попереду, бо в них була ліцензія, у нас ні.

– У районі лікарі укладають угоди з пацієнтами, залучаючи тим самим державні кошти на місця. Які наразі втрати міста? 

– Так, ми дуже багато втратили фінансово, але про це ніхто не говорить. Усі розповідають про віртуальні речі, про те, що ніби гіршою стане медична допомога. Ми втратили колосальний фінансовий ресурс. Якщо сьогодні на первинну ланку отримуємо від держави 280 гривень на людину за чисельністю населення, то якби вчасно зробили перетворення, отримали ліцензію й розпочали підпис декларацій, за кожну декларацію в середньому на людину приходилося б близько 620-625 гривень.

Сьогодні, наприклад, район уклав майже 40% декларацій. Якщо рахувати, що ми працювали б на рівні з ними, ми втратили, як мінімум, 5 мільйонів гривень. Якби 100% декларацій уклали, то це майже 15 мільйонів.

– Рано говорити про вторинний рівень, але все ж: коли планується його реформування на рівні міста?

– Керівники ЦРЛ розповідають, ще невідомо коли буде перетворення вторинного рівня. У Мінохорони здоров’я повідомляють, що в 2 половині 2018 року і 2019 рік.

У Харкові, наприклад, уже розпочалася реформа вторинної ланки. Сумська область, не розумію, чому, не йде флагманом. Думаю, вересень-жовтень готуватимемо рішення на сесію, щоб автономізувати й вторинну ланку, це дасть можливість оптимізувати її.

Розумію, чому робляться перепони: знову ж таки, буде конкурс. Не в захваті деякі. І це, до речі, і в усій державі так. Мабуть, жодна реформа не отримала такого негативізму в ЗМІ, як медична. А негативізм виходить від керівників закладів ОЗ, бо, згідно з реформою, тепер керівник зможе керувати тільки 10 років за все своє життя. Зрозуміло, для них усе налагоджено, корупційні схеми… Зараз же буде наскільки все прозоро! Уся реформа класна, хоч усі говорять «Фу!», вона супер. Люди це відчують. Я особисто відчув: останній рік до мене ніхто не приходив жодного разу по безкоштовні медикаменти, бо вступила в дію програма «Доступні ліки». Дійсно, є й критичні зауваження до цієї програми, але ми 89% використали за минулий рік коштів. Програма запрацювала. Наприклад, у 2018 році перелік препаратів збільшився. Так, сьогодні це майже всі ліки вітчизняного виробництва, але все одно людина має шанс отримати безкоштовні ліки, до цього такого не було.

На вторинній ланці держава відшкодовуватиме за кожного пролікованого. Людина поступить у лікарню, дані будуть внесені в реєстр, відповідно до діагнозу, кошти на лікарню прийдуть. Розумію, мабуть, також препарати будуть не супер, але, принаймні, ті, що треба на надання невідкладної допомоги, їх буде достатньо, щоб зберегти людям життя.

Я за медичну реформу, тільки вперед, вперед і вперед. Хочу подякувати Уляні СУПРУН, на яку стільки вилилося вже бруду, але вона тримається, подякувати Верховній Раді, Президентові. Звичайно, є в країні дуже багато проблем, але політика у сфері охорони здоров’я, вважаю, йде у правильному напрямку.

Джерело: Новий погляд Роменщини

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення