Директор департаменту ОДА Любов Карпенко лобіюватиме перед Прем’єр-міністром розвиток культури й туризму на Сумщині
Ще три райони на Сумщині вийшли на «жовтий» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19
У Конотопі з’явиться пам’ятник Героям Чорнобиля та вулиця Чорнобильців
Білопільський НВК переходить на дистанційне навчання через виявлений COVID-19
Погрожував пістолетом, вимагав гроші: У масажному салоні Сум стався розбійний напад
На Сумщині прогнозують найвищий клас пожежної небезпеки
Як виглядають визначені місця для розміщення агітації на Сумщині?ФОТО
Сумський співак переміг на міжнародному фестивалі
У справі за фактом вибуху на заводі «Гуала Кложерс Україна» в суді допитували потерпілих
У Сумах розшукують власника загубленого паспортаФОТО
Стали відомі подробиці ДТП із маршруткою у центрі Сум
Стало відомо, коли на Сумщину приїде Прем’єр-міністр Денис Шмигаль
На Сумщині підприємство оштрафували за порушення, що становлять загрозу життю і здоров’ю людей
На автодорозі “Суми — Полтава” зіткнулися легковик та вантажівкаВІДЕО
Сумские борцы отличились в Скадовске
На Сумщині директор підприємства забув виплатити зарплату звільненим працівникам
У Шостці на гарячому викрили чоловіка, який ховав «травичку» у під’їзді багатоповерхівки
Олександр Лисенко: Без жорсткого контролю ми не досягнемо результатів у боротьбі з COVID-19
На Сумщині бабуся «відкупила» онука від в’язниці за 150 тисяч гривень
АТОвцю з Конотопа виділили 200 тисяч на придбання житла
Студенти СНАУ долучилися до Всесвітнього дня прибиранняФОТО
В Охтирці ще трьох хворих на COVID-19 госпіталізували до Тростянецької лікарні
У працівника Ковпаківського райсуду Сум підтвердили COVID-19
Коронавірус у Шостці: 19 жителів — в інфекційному відділенні, 9 – на самоізоляції
Медики Сумщини отримують надбавки до зарплатні за лікування “коронавірусних” хворих
До Сум приїде Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль
Вночі на Сумщині горів будинокВІДЕО
Житель Сумщини випив 2 літри самогону й сів за кермоВІДЕО
У Сумах вшанували загиблого АТОвця Олександра Яковенка
У центрі Сум — ДТП

На Сумщині напівфабрикати виробляли в гаражних умовах серед бруду і мертвих мух

Останні роки великої популярності у споживанні харчових продуктів набрали напівфабрикати, які можна купити в магазині, не затрачаючи часу на самостійне виготовлення. Та часто споживач обирає виробника, опираючись на цінову політику або на смакові якості продуктів, не задумуючись над тим, чи безпечна ця продукція, в яких умовах вона виготовляється, яку сировину містить її склад.

Нещодавно до Головного управління Держпродспоживслужби надійшло звернення громадянина, що придбав млинці з куркою та грибами виробництва ФОП Бондаренко С.І. При розпакуванні пакета відчував неприємний запах, щоб не ризикувати власним здоров’ям, він не насмілився їх спожити, але забажав з’ясувати, чи дотримується виробник гігієнічних вимог при виробництві його улюблених страв.

За результатами опрацювання даної скарги відбувся позаплановий захід державного нагляду (контролю) разом з представниками Головного управління Національної поліції Сумської області.

В ході перевірки було встановлено, що напівфабрикати виготовляються у гаражних спорудах неприлаштованих для виготовлення харчової продукції, до того ж? без наявності експлуатаційного дозволу. Також було виявлено ряд інших порушень гігієнічних вимог під час виробництва та обігу вищевказаних продуктів, а саме: потужність захаращена непотрібними речами, які не мають відношення до виготовлення продукції, пакети, коробки, одяг, ганчірки, старий брудний килимок розстелений з кімнати виготовлення напівфабрикатів в кімнату із їх зберігання.

На стінах в приміщеннях були наявні старі картини із накопиченням бруду, підлога встелена брудними клаптями гофрокартону. Обладнання забруднене, цілісність його порушена, на холодильних камерах кімнати приймання сировини бруд, іржа, холодильники відключені, полиці, на яких зберігаються харчові продукти, виготовлені із орієнтовано-стружкових плит, миття та дезінфекція яких неможлива і не надано доказів їх безпечності при використанні з харчовими продуктами.

Підлога, стіни, одвірки у виробничих приміщеннях ушкоджені, потребують ремонту, негладкі, сприяють накопиченню бруду, лампи які розташовані прямо над процесами виготовлення не обладнані захисними плафонами. Місце для зберігання робочих інструментів та обладнання відсутнє. Робочий інвентар миється та дезінфікується у раковині де також проходить обробку м’ясо, риба та овочі, а зберігається у виробничих цехах без додаткового захисту від забруднень.

Потужність розміщена у 3-х гаражних приміщеннях. Кімнати маленькі, вузькі проходи із низькими стелями, що унеможливлює проведення належних заходів для забезпечення гігієнічних вимог, не запобігає накопиченню бруду, не дозволяє дотримуватися температурних режимів та призводить до перехрещення «чистих та брудних шляхів».

Товкачик для ущільнення продуктів в м’ясорубці для перемелювання м’яса, риби та овочів з нещільної деревини зі значною кількістю сколів, застарілого бруду, який вільно може потрапити до харчового продукту. Для складання форм з готовими пельменями використовуються кутники виготовлені з тирсоплити, які контактують безпосередньо з харчовими продуктами і докази безпечності яких надано не було.

Харчові відходи розміщуються у відкритих відрах разом з побутовим сміттям, їх конструкція не забезпечує максимальний рівень захисту та їх дезінфекцію. Над процесами виробництва висіли клейкі стрічки з накопиченням мертвих мух. Первинна продукція (яйця, фарш курячий, риба, овочі) зберігаються на потужності в умовах, що не запобігають їх псуванню та не забезпечують захист від забруднення.

Фарш, риба зберігаються у холодильному обладнанні, що має неналежні гігієнічні умови (іржаві брудні полиці з відколотим пластиком). Фарш курячий знаходився у холодильнику при t+220 C. Чищена цибуля стояла у відкритому відрі на підлозі. На яйця, рибу, овочі не було надано супровідних документів. На фарші курячому, цибулі чищеній, рибі відсутні стікери чи інші записи, за якими можна встановити час їх розміщення та термін безпечного використання. Причиною забруднення харчових продуктів може стати ліплення пельменів працівниками підприємства та замішування тіста без захисних рукавичок.

Зважаючи на суттєві порушення до виробництва та обігу харчових продуктів, які становлять загрозу життю та/або здоров’ю людини у зв’язку з ризиком забруднення харчових продуктів мікроорганізмами, небезпечними факторами (хімічними, фізичними, біологічними), що можуть спричинити шкідливий вплив на здоров’я людини внаслідок споживання таких харчових продуктів та те, що продукція виробника ФОП Бондаренко С.І. реалізується в багатьох магазинах а також безпосередньо на самій потужності, Головним державним ветеринарним інспектором Сумської області було прийняте рішення про тимчасове припинення виробництва та обігу на 10 робочих днів. Також інспекторами Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області було складено протокол щодо порушення гігієнічних вимог при виробництві та обігу харчових продуктів.

Слід зазначити, що даний виробник відмовився від підписання розпорядчих документів, оскільки упевнений, що так як його продукція має шалену популярність в місті, то це і являється показником її якості та безпечності.

Поділитися в соціальних мережах
Режиссер сериала «Чернобыль» впервые посетил Зону отчужденияФОТО
Курс доллара в Украине вырос до максимума с начала 2020 года
В Харькове председателя окружного административного суда поймали на передаче взятки
В Минздраве готовят повышение зарплат врачам до 22-25 тысяч гривен — Степанов
З вівторка в оновлених «червоних зонах» вводять нові обмеження
Андрей Данилевич стал студентом и однокурсником… Александра Усика
Австрия из-за коронавируса вернула часть ограничений и ввела комендантский час
Мільйон, а поруч лимон: СБУ знайшла чорну готівку в холодильнику керівників УЗФОТО
Врачи Днепра спасают жизнь ребенка из Селидово, которому собака откусила гениталии
У Британії хочуть заборонити продаж нових авто на бензині з 2030 року
Кипр передумал блокировать введение санкций против Беларуси
В Днепре скончался ректор национального университета
Киевлянам из-за пожара на свалке власти города советуют не выходить из домов
Стали известны подробности взрыва на пивзаводе Carlsberg в КиевеФОТО
В Египте нашли 27 нетронутых саркофагов возрастом более 2,5 тыс. летФОТО
Парк Таиланда будет возвращать туристам мусор по почте
В Техасе рухнул самолет: четыре человека погибли на месте
В Украине пенсионные услуги можно получать онлайн. Инструкция для пожилых
Посылку с рицином Трампу отправила дама, которую задержали на границе с оружием
С Рождеством Пресвятой Богородицы! Что сегодня нельзя делать, история праздника
Украинцы начали забирать деньги из банков, а кредитование по-прежнему на нуле
В Днепре подросток после ссоры с девушкой прыгнул с Центрального мостаВІДЕО
Еммі-2020: оголосили переможців телепремії
Минздрав опубликовал статистику распространения коронавируса по регионам Украины на 21 сентября
Байден заявил, что США ждут 200 миллионов смертей от коронавируса
До трех недель. Вирусолог рассказал, как долго переболевший Сovid-19 будет опасен для окружающих
УЗ відновила продаж квитків на поїзди з міст, котрі вийшли з «червоної зони» COVID-19
Данные на 21 сентября. Коронавирус в Украине за сутки подтвердился еще у 2 675 человек
Нові зони: Чоп і Канів – «червоні», Київ і Харків – «помаранчеві», Львів і Рівне – «жовті»
Вчора
Петарды, столкновения и почти 700 силовиков: В Запорожье прошел первый ЛГБТ-маршФОТО