«За заслуги перед Сумщиною»: Олексій Романько вручив нагороди на сесії обласної ради
«Сміттєві війни» на Сумщині: Тростянець «тролить» Охтирку, а Кузьменка, схоже, підставили власні сміттярі
Антирекорд біля ринку: екологи виявили, що головні річки Сум перетворюються на «мертву воду»
Від сумської ініціативи до всеукраїнської реформи: Тетяна Скрипка про ухвалення історичного Закону про наставництво
Олексій Романько домовився про стратегічне партнерство: Сумщина та Хмельниччина підписали Меморандум про співпрацю
«Немає рук — немає картки»: Банкіри намагаються «відкупитися» протезами за знущання над героєм. А де реальні посадки винних?
«Копійка» — все? Депутати знайшли «зайві» гроші в бюджеті і вирішили повернути історичний «шаг»
Чи готує Росія новий наступ на Сумщину: аналіз сигналів із фронту
Бюджетна підписка за чверть мільйона: Тростянецька мерія готується до масового читання газет у 2026 році 
Дрони-вбивці знову атакували Шостку: подвійний удар зруйнував інфраструктуру, місто оговтується від вибухів
Чотири труни в один день: Конотоп зупиниться, щоб зустріти кортеж із тілами полеглих Захисників
Подвійний удар у серце району: 150 вибитих вікон, понівечений гуртожиток та кров у навчальному закладі
Ресторан, школа та полювання дронів на людей: Сумщина пережила понад 50 ударів за добу
Вчора
Володимир Поцелуєв: «Наше завдання — повернути якість життя». Лікарня Святого Пантелеймона посилює реабілітаційний центр обладнанням за 1,2 млн грн
Який виробник кабелю кращий в Україні
Темрява за розкладом? Енергетики оприлюднили графіки на 18 грудня, але попередили про «сюрпризи»
Пів мільйона за два тижні грудня: Хотінська рада «спалює» бюджет темпами мирного часу, хоча громада вже понад рік існує перебуває в евакуації
«Дошка ганьби» для дорослих дядь і тьоть: у Недригайлові голова громади погрожує розвісити фото депутатів, які залишили людей без зарплат
Зеленський призначив «армію» суддів до Сумського апеляційного суду, де роками працювало четверо людей
«Зроблено в Сумах»: місцеве підприємство презентувало унікальний інклюзивний автобус, що дарує свободу руху
Класифікація автомобільних шпатлівок
Два гравці Тростянця потрапили у збірну півріччя Другої ліги України
Влада Лебедина ухвалила бюджет-2026: штрафів не буде, грантів не чекають, а заводи зупиняються
BroBus — сервіс з бронювання квитків на пасажирські перевезення в Європу
Анатолій Васильєв удостоєний відзнакою «За заслуги перед Сумщиною»
Невідомий безпілотник дістали з озера поблизу Сум
«Батьківщина» ініціює запровадження мораторію на підвищення податків для малого та середнього бізнесу
Замість реальної допомоги — «Стратегія»: охтирські чиновники їздили до Львова вчитися, як «правильно» любити дітей на папері
Шостка здригнулася від потужного удару, мер розкрив деталі атаки
В Охтирці знову ділять маршрути: влада вимагає GPS і «єврокомфорт», але чи знайдуться сміливці возити людей?

На Сумщині напівфабрикати виробляли в гаражних умовах серед бруду і мертвих мух

Останні роки великої популярності у споживанні харчових продуктів набрали напівфабрикати, які можна купити в магазині, не затрачаючи часу на самостійне виготовлення. Та часто споживач обирає виробника, опираючись на цінову політику або на смакові якості продуктів, не задумуючись над тим, чи безпечна ця продукція, в яких умовах вона виготовляється, яку сировину містить її склад.

Нещодавно до Головного управління Держпродспоживслужби надійшло звернення громадянина, що придбав млинці з куркою та грибами виробництва ФОП Бондаренко С.І. При розпакуванні пакета відчував неприємний запах, щоб не ризикувати власним здоров’ям, він не насмілився їх спожити, але забажав з’ясувати, чи дотримується виробник гігієнічних вимог при виробництві його улюблених страв.

За результатами опрацювання даної скарги відбувся позаплановий захід державного нагляду (контролю) разом з представниками Головного управління Національної поліції Сумської області.

В ході перевірки було встановлено, що напівфабрикати виготовляються у гаражних спорудах неприлаштованих для виготовлення харчової продукції, до того ж? без наявності експлуатаційного дозволу. Також було виявлено ряд інших порушень гігієнічних вимог під час виробництва та обігу вищевказаних продуктів, а саме: потужність захаращена непотрібними речами, які не мають відношення до виготовлення продукції, пакети, коробки, одяг, ганчірки, старий брудний килимок розстелений з кімнати виготовлення напівфабрикатів в кімнату із їх зберігання.

На стінах в приміщеннях були наявні старі картини із накопиченням бруду, підлога встелена брудними клаптями гофрокартону. Обладнання забруднене, цілісність його порушена, на холодильних камерах кімнати приймання сировини бруд, іржа, холодильники відключені, полиці, на яких зберігаються харчові продукти, виготовлені із орієнтовано-стружкових плит, миття та дезінфекція яких неможлива і не надано доказів їх безпечності при використанні з харчовими продуктами.

Підлога, стіни, одвірки у виробничих приміщеннях ушкоджені, потребують ремонту, негладкі, сприяють накопиченню бруду, лампи які розташовані прямо над процесами виготовлення не обладнані захисними плафонами. Місце для зберігання робочих інструментів та обладнання відсутнє. Робочий інвентар миється та дезінфікується у раковині де також проходить обробку м’ясо, риба та овочі, а зберігається у виробничих цехах без додаткового захисту від забруднень.

Потужність розміщена у 3-х гаражних приміщеннях. Кімнати маленькі, вузькі проходи із низькими стелями, що унеможливлює проведення належних заходів для забезпечення гігієнічних вимог, не запобігає накопиченню бруду, не дозволяє дотримуватися температурних режимів та призводить до перехрещення «чистих та брудних шляхів».

Товкачик для ущільнення продуктів в м’ясорубці для перемелювання м’яса, риби та овочів з нещільної деревини зі значною кількістю сколів, застарілого бруду, який вільно може потрапити до харчового продукту. Для складання форм з готовими пельменями використовуються кутники виготовлені з тирсоплити, які контактують безпосередньо з харчовими продуктами і докази безпечності яких надано не було.

Харчові відходи розміщуються у відкритих відрах разом з побутовим сміттям, їх конструкція не забезпечує максимальний рівень захисту та їх дезінфекцію. Над процесами виробництва висіли клейкі стрічки з накопиченням мертвих мух. Первинна продукція (яйця, фарш курячий, риба, овочі) зберігаються на потужності в умовах, що не запобігають їх псуванню та не забезпечують захист від забруднення.

Фарш, риба зберігаються у холодильному обладнанні, що має неналежні гігієнічні умови (іржаві брудні полиці з відколотим пластиком). Фарш курячий знаходився у холодильнику при t+220 C. Чищена цибуля стояла у відкритому відрі на підлозі. На яйця, рибу, овочі не було надано супровідних документів. На фарші курячому, цибулі чищеній, рибі відсутні стікери чи інші записи, за якими можна встановити час їх розміщення та термін безпечного використання. Причиною забруднення харчових продуктів може стати ліплення пельменів працівниками підприємства та замішування тіста без захисних рукавичок.

Зважаючи на суттєві порушення до виробництва та обігу харчових продуктів, які становлять загрозу життю та/або здоров’ю людини у зв’язку з ризиком забруднення харчових продуктів мікроорганізмами, небезпечними факторами (хімічними, фізичними, біологічними), що можуть спричинити шкідливий вплив на здоров’я людини внаслідок споживання таких харчових продуктів та те, що продукція виробника ФОП Бондаренко С.І. реалізується в багатьох магазинах а також безпосередньо на самій потужності, Головним державним ветеринарним інспектором Сумської області було прийняте рішення про тимчасове припинення виробництва та обігу на 10 робочих днів. Також інспекторами Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області було складено протокол щодо порушення гігієнічних вимог при виробництві та обігу харчових продуктів.

Слід зазначити, що даний виробник відмовився від підписання розпорядчих документів, оскільки упевнений, що так як його продукція має шалену популярність в місті, то це і являється показником її якості та безпечності.

Поділитися в соціальних мережах
27 жовтня
На території Сумської громади поліція нейтралізувала бойову частину ворожого БПЛА
08 січня
Деревина під прицілом: дискусії навколо нового законопроєкту №4197-Д
07 червня
Як визначити свою чергу на відключення електроенергії не заходячи на сайт обленерго?
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім