Вчора
Протягом дня на Сумщині зафіксовано 188 вибухів
У Шостці погодили перейменування однієї з вулицьВІДЕО
Робота юної глухівчанки отримала Гран-прі на Всеукраїнському конкурсі мистецтв
У Ворожбі через ворожі обстріли зник мобільний зв’язок
У Шосткинській громаді 768 осіб отримали статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій
Сумчани розповіли про російську атаку по інфраструктуріФОТО
На Сумщині горів житловий будинокФОТО
У Середина-Буді через обстріли сталася пожежаФОТО
У ФК “Тростянець” — новий головний тренер
Ексмер Лисенко знову вляпався у скандал: цього разу через незадекларовану автівкуФОТО
До 7 років позбавлення волі засуджено двох учасників організованої групи
У центрі Сум водій наїхав на патрульногоВІДЕО
На Сумщині поменшало учнів та вчителів
Двоє учасників молодіжного стажування поповнили лави сумського самоврядування
У Шосткинську бібліотеку передали книги з різних куточків України
Діти Шосткинщини, евакуйовані з 5-кілометрової зони, отримали гуманітарну допомогуФОТО
У Сумах виконком надав дозволи на літні майданчики і точки з продажу кави
У ДТП на Сумщині потрапило навчальне автоФОТО
Танцювальний дует із Шостки підкорив конкурс у столиціФОТО
Які проєкти з будівництва та відновлення реалізують на Роменщині?
У Конотопі почали відключати боржників від мережі водовідведення
Студентки Шосткинського медколеджу – переможниці міжнародного конкурсу мистецтв
Шоскинський стрибун виграв змагання в Арканзасі
На війні загинув захисник із Конотопщини Віталій Скакун
Водне поло: сумчани – на четвертому місці
На Охтирщині чоловік позбавив життя свого товариша
Колишньому сумському посадовцю заочно повідомлено про підозру у вчиненні держзради
У Тростянці перейменували 62 топоніми
У сумських лучників – дві бронзи
Росіяни вдарили по інфраструктурі Сум

У напівфабрикатах на Сумщині виявили шкідливі мікроорганізми

У липні 2020 року до Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області надійшла заява від споживача про те, що останнім були придбані млинці з куркою та грибами виробництва ФОП Бондаренко С.І. та при розпакуванні яких було відчутно неприємний запах. Окрім того, споживач повідомив, що прибувши за адресою потужності виробника ним було з’ясовано, що приміщення в якому виробляються напівфабрикати знаходиться в антисанітарійному стані.

Згідно ч. 4 ст. 18 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», заходи державного контролю можуть здійснюватися позапланово у разі виявлення невідповідності або появи обґрунтованої підозри щодо невідповідності, а також в інших встановлених законом випадках.

Тому, спеціалістами Головного управління проведено позапланову перевірку за адресою потужності виробника: м. Суми, вул. Прокоф’єва, 7а, за результатами якої були виявлені порушення загальних гігієнічних вимог, що вказують на повну незахищеність харчових продуктів від потрапляння небезпечних факторів та забруднення під час переробки та обігу. А саме:

  • потужність розміщена у 3-х гаражних приміщеннях не прилаштованих для виготовлення харчової продукції та захаращена непотрібними речами, які не мають відношення до виготовлення продукції;
  • обладнання забруднене, цілісність його порушена, на холодильних камерах кімнати приймання сировини бруд, іржа, холодильники відключені, полиці на яких зберігаються харчові продукти виготовлені із осб–плит, миття та дезінфекція яких неможлива, під час перевірки не було надано доказів їх безпечності при використанні з харчовими продуктами;
  • будь яка вентиляція на потужності відсутня (через відсутність вентиляції і великій щільності працюючих, під час виробничого процесу всі зовнішні двері були відкриті, при цьому на фарш та тісто потрапляє пил, бруд, токсичні речовини, які викидає автотранспорт з розташованої в приблизно 15 метрах, проїзної частини вулиці Прокоф’єва);
  • підлога мала порушену цілісність покриття, в деяких місцях пошкодження лінолеуму, та його відсутність взагалі (забруднена цементна поверхня), вкрита брудними шматками гофрокартону, брудною тканинною доріжкою (із приміщення виготовлення продукції в кімнату зберігання);
  • робочий інвентар миється та дезінфікується у раковині де також проходять обробку м’ясо, риба та овочі, а зберігається у виробничих цехах без додаткового захисту від забруднень, оператором ринку в ході перевірки не були надані докази проведення їх миття, чищення та дезінфекції;
  • для складання форм з готовими пельменями використовувались кутники з тирсоплити, які контактують безпосередньо з харчовими продуктами і докази безпечності яких надано не було, що може стати джерелом механічного, хімічного та бактеріологічного забруднення харчових продуктів та створювати загрозу для життя та/або здоров’я людей, які їх споживають.
  • відсутній контроль стану здоров’я персоналу, який контактує з харчовими продуктами, оскільки персонал працює на потужності, безпосередньо контактуючи з тістом, фаршем, іншими харчовими продуктами без захисних рукавичок і на потужності не ведеться зовнішній огляд персоналу перед початком роботи на наявність ознак гнійничкових захворювань, а також недопущення до роботи відповідних осіб;
  • первинна продукція (яйця, фарш курячий, риба, овочі) зберігаються на потужності в умовах, що не запобігають їх псуванню та не забезпечують захист від забруднення. Фарш, риба зберігаються у холодильному обладнанні, що має неналежні гігієнічні умови (іржаві брудні полиці з відколотим пластиком). Фарш курячий знаходився у холодильнику при t +22 0 C. Чищена цибуля стояла у відкритому відрі на підлозі. На яйця, рибу, овочі не було надано супровідних документів. На фарші курячому, цибулі чищеній, рибі відсутні стікери чи інші записи, за якими можна встановити час їх розміщення та термін безпечного використання. А також інші порушення гігієнічних вимог становлять загрозу для життя та/або здоров’я людини.

Одночасно, з метою проведення мікробіологічних випробувань, спеціалістами Головного управління були відібрані зразки напівфабрикатів та передані до Сумської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби.

За результатами лабораторних досліджень відібраних зразків харчових продуктів було виявлено наявність шкідливих мікроорганізмів:

  • у пельменях сибірських виявлено БГКП (коліформи) в 0,001 г в нормі, які не допускаються;
  • у котлетах рибних виявлено БГКП (коліформи) в 0,001 г в нормі, які не допускаються.

За даним фактом інспекторами складено протокол про порушення законодавства про харчові продукти та корми на підставі якого, Головним державним ветеринарним інспектором в Сумській області з урахуванням наявності загрози для життя та здоров’я людей винесено постанову № 69 про застосування до оператора ринку штрафу в розмірі 28338 грн.

Проте, не погодившись із застосованими штрафними санкціями, суб’єкт господарювання звернувся до Сумського окружного адміністративного суду. Під час розгляду даної справи в суді, відділом правового забезпечення доведено правомірність проведеного позапланового заходу державного нагляду (контролю) та застосованих штрафних санкцій, у зв’язку з чим рішенням Сумського окружного адміністративного суду відмовлено в задоволенні позовних вимог ФОП Бондаренко С.І., а рішення про застосування штрафних санкцій було визнано законним.

На даний час, Головне управління підготувало документи для передачі постанови про застосування штрафних санкцій для її примусового виконання до органів державної виконавчої служби.

Головне управління звертає увагу суб’єктів господарювання, що відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми та побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», за недотримання гігієнічних вимог під час здійснення виробництва та/або обігу харчових продуктів, що створює загрозу для життя та здоров’я людей є підставою для накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі 50000 тис. грн., на фізичних осіб – підприємців – у розмірі 30000 тис. грн.

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення