Чи безпечний фаст-фуд у Сумах?
Сучасний ритм життя змушує нас змінювати свої звички, навіть, гастрономічні. Сьогодні заклади швидкого харчування, так звані фаст-фуди, стали поширеними у нашій області. На що ж варто звернути увагу при виборі закладу такого формату та чи безпечний фаст-фуд на Сумщині – відповідає Віктор Науменко, начальником управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області.
– Чи можна порівняти вибір закладу фаст-фуд з грою в рулетку?
– Якщо в закладі дотримуються необхідних санітарно-гігієнічних вимог, то він є безпечним. Але ризик звичайно є, як і під час обрання будь-якого типу закладу.
– Як часто здійснюються перевірки таких закладів?
– Наша служба має функції робити перевірки за заявою скаржників. Крім того, є планові перевірки в залежності від ризиків, а також за бажанням власників. Такі заклади, як показала практика, частіше відносяться до середнього ступеню ризику і планові перевірки здійснюються зазвичай 2 рази на рік.
– На що варто звернути увагу відвідувачу закладу фаст-фуд в першу чергу?
– В першу чергу необхідно звернути увагу на чистоту закладу, відсутність мух, тарганів, бо вони є збудниками різних захворювань, зокрема, черевного тифу, сальмонельозу. Також, сумнівним для відвідування та вживання продуктів харчування є заклади, де наявні гризуни. Варто зосередитись на чистоті спецодягу працівника та періодичність прибирання закладу (має бути наявний графік з періодичністю обробок). На продуктах, з яких виготовляються страви, обов’язково має бути маркування, де зазначені дата його виготовлення та склад, у якому вказано наявність домішок та алергенів, якщо вони містяться.
– З якими скаргами найчастіше звертаються до Держпродспоживслужби відвідувачі закладів Сумщини?
– Найчастіше до нас надходять скарги щодо харчових отруєнь. Слід зазначити, що в таких випадках, перш за все, необхідно звернутися до лікаря, адже самолікування може призвести і до летальних випадків. Потім до Держпродспоживслужби аби захистити свої права та інтереси, і попередити в подальшому, згубну дію небезпечних харчових продуктів.
– Чи обов’язково мати чек з закладу харчування, в якому споживач отруївся?
– Наявність чеку, звісно, полегшить роботу наших працівників, але не обов’язково його мати під час подання скарги на заклад.
– Сьогодні все більшої популярності набуває стріт-фуд.
Як на Вашу думку, «відкрита кухня» є більш небезпечною? – Стріт-фуд вже набув популярності в європейських та азіатських країнах і продукція є цілком безпечною, якщо дотримуватися елементарних санітарно-гігієнічних вимог. Коли страви будуть готуватися згідно їх рецептурі, з якісних і безпечних продуктів без сторонніх домішок та включень, а кухня в задовільному санітарному стані, то вулична їжа є цілком безпечною.