Демченко: російські ДРГ не мають чіткого графіка атак, але найбільш активні вони на Сумщині
Школярка із Шостки – суперфіналістка конкурсу наукових робіт “Всеукраїнський юнацький водний приз-2024”
В Україну повернули 140 полеглих оборонців, зокрема і захисників із Сумщини
Сумщина вшанувала пам’ять жертв трагедії на ЧАЕС
Працівники СумДПУ отримали премію НАН України
На Сумщині громаді повернуто 162,8 га землі вартістю 18,4 млн грн
В бою за Україну загинув воїн із Кролевеччини Микола Калачевський
У Глухівській громаді лікдвідують НВК у селі Будівельне
У Білопіллі внаслідок обстрілу загинула жінка, кілька людей поранені
У Сумах на блокпосту затримали водія ГАЗ напідпитку
По промисловому об’єкту в Сумах ударили двома КАБами
Сумчани – на спеціальній олімпіаді України
По Білопіллю ворог ударив з артилерії
Конотопські волонтери продовжують плести маскувальні сітки для ЗСУ
У Шостці на пішохідному переході збили людинуФОТО
Що ПРООН планує для сумської медицини на 2024 рік
Юна конотопська акордеоністка стала лауреатом престижного міжнародного конкурсу
У Сумах відбулася Рада оборони області: що обговорювали?
Сумські «Мобільні соціальні центри» продовжують свою роботу: графік на травень
У Конотопській районній лікарні планують встановити сонячну електростанцію
Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України
На Сумщині внаслідок обстрілів пошкоджено приватне домоволодіння та будинок культуриФОТО
Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
Вчора
Протягом дня на Сумщині зафіксовано 188 вибухів
У Шостці погодили перейменування однієї з вулицьВІДЕО
Робота юної глухівчанки отримала Гран-прі на Всеукраїнському конкурсі мистецтв

Чому в Сумах зволікають із виділенням землі під модульне містечко для переселенців

Як відомо, через навалу російського агресора в Україні дуже гостро стоїть питання переселенців. Люди переміщаються з зон бойових дій, щоб перечекати скрутну хвилину або й назавжди осісти в нових місцях. Для цього біженцям необхідний притулок. Наприклад, у Львові для таких цілей побудовано вже декілька модульних містечок. А от у Сумах депутати поки що не підтримали ідею надання земельної ділянки обласному осередку Товариства Червоного Хреста України під будівництво містечка для переселенців.

Мова йшла про земельну ділянку в 2,5 га в районі вул. Ковпака, на якій і з’явилася ініціатива влаштувати таке місце. Проте в залі засідань пролунали питання від народних обранців: чому на погоджувальній раді говорили про 0,5 га землі, а в сесійну залу вийшов проєкт про необхідність інвентаризації земель комунальної власності орієнтовною площею на кілька гектарів?

Директор департаменту забезпечення ресурсних платежів Юрій Клименко пояснив: «Оскільки це єдиний масив, від головної дороги до лікарні, щоб не вирізати з нього пів гектара, ми вирішили (і земельна комісія підтримала цю пропозицію) зробити його одним масивом. Дані будівлі мають тимчасовий характер, вони в подальшому перейдуть у комунальну власність. Тобто з земельною ділянкою ми не вчиняємо ніяких дій – не передаємо в постійне користування чи в державну власність (все лишається в комунальній власності). Ми лише формуємо 2,5 га і в межах необхідності Червоного Хреста надаємо землю за договором користування. Їм було необхідно мінімум 0,5 га. Якщо це буде 50 соток, то це буде одна конфігурація споруд, якщо більше – інша. Взагалі вони зазначали, що зможуть освоїти значно більшу ділянку. Наприклад, розмістити ще й ангари для гуманітарної допомоги тощо. Взагалі це інвентаризація нашої земельної ділянки, тобто міська рада поки тільки дає дозвіл, щоб департамент сформував кадастровий номер на 2,5 га. А далі – вже наскільки там буде розміщатися Червоний Хрест – може й пів гектара, й гектар – ми жодним чином ніяких дій вчиняти з земельною ділянкою не будемо. Ми формуємо тільки кадастровий номер».

Депутат Ігор Перепека підтримав таку ініціативу, не розуміючи, в чому сумніви. «Що таке 50 соток? Це нічого! У польському містечку, що на Косовщині, люди досі живуть! Давайте дамо добро на інвентаризацію і попросимо Червоний Хрест надати інформацію, що вони будуть робити на 2,5 га. А тоді будемо голосувати. Все одно, якщо ми не віддамо цю землю під гарне діло, потім ви ці 2 га надасте комусь під якийсь сарай. А так – якщо ми надамо ділянку більше Червоному Хресту, вони зможуть отримати більше коштів і зробити більше містечко. А ми в перспективі зможемо використовувати те містечко після війни на свій розсуд», – акцентував він увагу колег.

Але Вадим Акперов висловив і свої аргументи: «Потрібно розуміти, скільки в нас переселенців, які потребують житла. Наугад – скільки дасте, так можна пів міста заставити вагончиками, але чи є в них сенс. Потрібно розуміти, скільки в нас на обліку людей, яким необхідно тимчасове житло, і яка саме ділянка під це потрібна. А скільки дасте, стільки і освоїм – в нас дуже багато любителів освоювати під … прикриттям».

Депутат Анатолій Сагач приєднався до колеги: як у директора КП «Міськводоканал» у нього виникли питання професійного плану. «Хто буде підтягувати мережі на Ковпака – благодійники чи місто? Бо там немає нічого – ні води, ні каналізації, ні електрики. І я думаю, що вартість підведення мереж буде значно більша, ніж самі будиночки. Ми за те, щоб допомагати переселенцям. Але питання потрібно опрацювати. Бо в будівництві забудовник перш за все цікавиться, яка є можливість підключитися до мереж. Якщо нема – потрібно знати суму підключення. Щоб не сталося так, що Червоний Хрест звернеться до організацій і проєкт «згорнеться»… Або, наприклад, замість модульного містечка там з’явиться багатоповерховий проєкт», – занепокоєний він.

Міський голова Сум Олександр Лисенко погоджувався на будь-який варіант – хоч 0,5, хоч 1 га, проте вважає, що багато землі явно не буде. «У нас на сьогодні 16 тис. переселенців, а ще три місяці тому їх було лише 8 тисяч. Зараз вдвічі більше! Це як правило люди з області, а також з Харкова. 0,5 га – це дуже невеличка земельна ділянка. Інші міста виділяють значно більші ділянки. Тому що в такому містечку ще є інфраструктура – майданчики, доріжки, дороги та ін. Вони не заберуть містечко з собою, воно залишиться в місті», – заявив він.

Однак депутати спочатку запропонували зняти це питання на доопрацювання, потім – запросити представника Червоного Хреста. Але ніхто, на жаль, не став його чекати. Меру довелося закрити сесію за відсутністю кворуму…

Після засідання Олександр Лисенко так прокоментував ситуацію: «Зараз Червоний Хрест розглядає можливість розміщення модульного містечка в Сумській області та Чернігівській, і ми могли потрапити в цю програму. Вже місяць шукаємо земельну ділянку, яка б їх вдовольнила. Вони розглядали декілька пропозицій, але саме ця пропозиція їм сподобалася тим, що це вільна земельна ділянка і вона знаходиться, можна сказати, в медичному містечку: поруч шпиталь для ветеранів, обласна дитяча й доросла лікарні. Рішення повинно бути прийняте протягом двох тижнів. Якщо не буде можливості розглянути це питання депутатським корпусом, будемо намагатися надати Червоному Хресту якусь гарантію за рахунок рішення виконкому. Якщо ж депутати домовляться щодо виділення земельної ділянки, буде скликана позачергова сесія онлайн. До речі, у випадку відмови з боку Сум таке містечко може з’явитися в Конотопі чи іншому місті області».

***

У Львові тимчасові модульні містечка для переселенців почали будувати ще навесні. Наприклад, одне з них (яке звели разом із Польщею) розділене на три частини, усередині яких є великі дворики з вуличними меблями. Територія містечка загороджена парканом-сіткою. У одному з містечок проживають студенти, а також сім’ї з маленькими дітьми – загалом 350 мешканців.

Один модульний будиночок розрахований на чотирьох людей, принаймні на таку кількість він обладнаний всередині. Але за потреби тут можна розмістити і більше мешканців. Їдальня – найбільше приміщення в містечку. Його обладнано столами з лавками, мікрохвильовками, холодною та гарячою водою.

Інше містечко будували для вагітних жінок – у співпраці з Червоним Хрестом. Тут тимчасовий прихисток отримує понад 100 жінок. Товариство Червоного Хреста України планувало інвестувати в цей проєкт 26 млн грн.

shans.com.ua

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення