З полів Сумщини зникає цукровий буряк та гречка
Сіяти гречку, цукровий буряк аграріям Сумщини заважає надто низька рентабельність. З кожним роком стає вигідніше вирощувати рослини, що найбільше виснажують ґрунт — соняшник та кукурудзу. Про це заявив Олександр Маслак, директор Департаменту АПР Сумської ОДА.
За його словами, минулого року цукровий буряк сіяли в області десять агрофірм, а загальна площа під ним становила понад 3 тис. га. Цього року цукровим буряком в області засіяно лише 780 га площ. «У 2018 році цукрозавод у Миколаївці переробив 65,5 тис. тонн цукрових буряків та одержав «на виході» 11 тис. тонн цукру, тоді як позаторік було перероблено 200 тис. тонн сировини й отримано 23,5 тис. тонн продукту. Нинішньої осені цукру на Сумщині не варитимуть, тому для місцевих сільгосппідприємств немає резону й сіяти цукрові буряки. Готовий продукт завозитимуть з інших регіонів, і це неодмінно позначиться на його ціні», — розповідає посадовець.
З полів області поступово зникає і гречка. Дедалі менше сіють інших культур — зокрема, замість ячменю переходять на сорго. Бо культура дуже посухостійка, а ця якість стає дедалі актуальнішою.
Повідомляється, що станом на 22 травня гречкою на Сумщині засіяли лише 1 тис. га. До кінця травня, коли завершиться посівна кампанія, ця площа збільшиться, але не набагато. Прогнозується, що сільгосппідприємства області відведуть під культуру до 10 тис. га. Торік було 11 тис. га, позаторік — ще більше, тож тенденція до зменшення посівів прискорюється.
«Аби було вигідно не лише вирощувати та продавати за кордон насіння соняшнику чи рапсу, а й виробляти гречані крупи та цукор, необхідна протекціоністська політика з боку держави. У розвинених країнах фермерам виплачують дотації за кожен гектар «потрібних» посівів, і таке регулювання стимулює розвиток рослинництва у перспективному напрямку», — підсумував Олександр Маслак.
superagronom.com