На Сумщині протягом дня зафіксовано 242 вибухи: є поранені
На проспекті Лушпи в Сумах зник один пішохідний перехід
Глухівська громада втратила захисника Анатолія Семерню
У Роменському міжрегіональному центрі швидкого реагування змінили керівника
На Сумщині будуть реорганізовані заклади освіти, в яких навчається менше 45 учнів
Чому банки відмовляють у видачі кредиту?
Білопілля обстріляли із РСЗВ “Град”
У Сумах провели крос пам’яті Сергія Проневича
У п’яти громадах Сумщини реалізовано проєкти груп самодопомоги
У Сумах гасили пожежу в житловому секторіВІДЕО
Кабмін погодив призначення нового голови Сумської РДА
У Сумах попрощалися із захисником Євгеном Суяровим
На Охтирщині чоловіка, який продав взяту в розстрочку вантажівку з причепом, засудили на 6 років
У Шалигинській громаді внаслідок обстрілу поранені дві жінки
У Сумах п’яний водій мікроавтобуса кружляв у дворі і спричинив ДТПФОТО
У Краснопіллі вогнеборці ліквідували загоряння в житловому секторіВІДЕО
У Софії Київській презентували видання про Конотоп XVIII століття
Нардеп Тетяна Скрипка працює над відкриттям Центру життєстійкості в Сумах
У Ромнах попрощаються із захисником Костянтином Горяєв
Борці з Сумщини виграли чемпіонат України з панкратіону
За добу п’ятьох жителів Сумщини ошукали, обіцяючи міжнародну грошову допомогу
На Великописарівщині від час обстрілу постраждало подружжя пенсіонерів
Сумські патрульні виявили фейкове водійське посвідчення у 61-річного чоловіка
У СумДПУ починає роботу Центр ветеранського розвитку
На війні загинув захисник з Нижньої Сироватки Олександр Василенко
У Шостці триває екочеледж «Україна квітуча»
Сумські волонтери Черовного Хреста допомогли літньому подружжю з Херсонщини перетнути 2-кілометрову пішохідну зону на кордоні
Установлення злочинного впливу та незаконний обіг заборонених речовин у Сумському СІЗО – судитимуть «смотрящого» та його товаришаФОТО
Сумські скороходи змагались на чемпіонаті світу
На Сумщині через бойові дії без світла 4,2 тисячі абонентів у 68 населених пунктах

Три школи Ямпільщини хочуть перетворити на філії

Відділ освіти пропонує перетворити на філії школи в Степному, Воздвиженському та Імшані. У зазначених навчальних закладах навчається недостатньо учнів, через що вони не отримують фінансування з державного бюджету. Якщо ж ці школи отримають статус філій опорної школи, фінансування здійснюватиметься у повному обсязі.

Це питання було обговорено сьогодні на бюджетній комісії Ямпільської районної ради, пише yampil.info.

Зі складним становищем освітньої галузі району присутніх ознайомив начальник відділу освіти, молоді та спорту Олег Проценко.

– Мережа закладів освіти в Ямпільському районі складається з 10 установ, – зазначив Олег Васильович. – Це опорні школи Ямпільська ЗОШ №2 та Свеська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 2 «ліцей», їх Усоцька та Княжицька філії, Ямпільська ЗОШ №1, Свеська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №1, Воздвиженський НВК, Марчихинобудська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Степненський НВК, Шатрищенський НВК, Орлівський НВК та Імшанська ЗОШ І-ІІІ ступенів. Для фінансування цієї мережі виділяється освітня субвенція з державного бюджету, розпорядником якої є Міністерство освіти. Субвенція розраховується за спеціальною формулою, основою якої є середня наповненість класів, яка для районів становить  15 учнів. У нас же в Ямпільському районі наповнюваність класів менша і, відповідно, фінансування виділяється у недостатньому обсязі. Це наша хронічна проблема.

Ми провели роботу і порахували по кількості учнів, що на Ямпільську ЗОШ №1 надходить з державного бюджету 4 мільйона 547 тисяч гривень освітньої субвенції, на Ямпільську ЗОШ №2 – 6 мільйонів 9 тисяч гривень, на Свеську спеціалізовану школу І-ІІІ ступенів №1 – 3 мільйона 485 тисяч гривень, на Свеську спеціалізовану школу І-ІІІ ступенів №2 – 6 мільйонів 743 тисячі гривень, на Воздвиженський НВК – 915 тисяч гривень, на  Марчихинобудську школу – 1 мільйон 511 тисяч гривень, на Степненський НВК – 956 тисяч гривень, на Шатрищенський НВК – 1 мільйон 158 тисяч гривень, на Орлівський НВК – 1 мільйон 203 тисячі гривень, на Імшанську ЗОШ  – 1 мільйон 188 тисяч гривень, на Княжицьку філію – 325 тисяч гривень, на Усоцьку філію  – 888 тисяч гривень. Якби фінансування здійснювалось з таких розрахунків, то по Ямпільській ЗОШ №1 залишався б 1 мільйон гривень, по Ямпільській ЗОШ №2 – 2 мільйона 392 тисяч гривень, Свеській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №1 – 238 тисяч гривень, Свеській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №2 «ліцей – 1 мільйон 66 тисяч гривень, а по Воздвиженському НВК , навпаки, не вистачало б 633 тисячі гривень, Марчихинобудській ЗОШ не вистачало б 639 тисяч гривень,  Степненському НВК – 546 тисяч гривень, Шатрищенському НВК  – 626 тисяч гривень,  Орлівському НВК – 939 тисяч гривень,  Імшанській ЗОШ  – 415 тисяч гривень, в інших закладах до 1 мільйона 200 тисяч гривень.

Окрім того, є потреба для індивідуально – групових занять тільки для 10-11 класів в розмірі 1 мільйон 654 тисячі гривень, при наявному контингенті учнів. По Свеській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №1 – 212 тисяч гривень, по Воздвиженському НВК – 418 тисяч гривень, по Марчихинобудській ЗОШ – 143 тисячі гривень, по Степненському НВК – 70 тисяч гривень, по Шатрищенському НВК – 300 тисяч гривень, по Орлівській ЗОШ – 363 тисяч гривень, по Імшанській ЗОШ – 140 тисяч гривень. Справа у контингенті учнів, у Свеській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №1 у 10 класі навчається 3 учні (в 2019 році було випущено 2 учнів, при наявності поруч іншої школи), у Воздвиженському НВК в 9 класі навчається 2 учні, в 10 класі – 3, в 11 класі – 4, в Марчихиній Буді – 2 учня в 10 класі, в Степненському НВК у 10 класі 1 учень, в Шатрищенському НВК в 11 класі 4 учні, в 10 класі – 2, в 9 класі – 3, в Орлівському НВК в 11 класі 4 учня, в 10 класі – 2, в 9 класі -1. В Імшанській ЗОШ в 10 класі  – 5 учнів, в 11 класі -2, в 9 класі – 0 . Якщо брати успіхи цих випускників, то в Марчихиній Буді була одна учениця з медаллю, у попередні роки ЗНО добре складали випускники Орлівського НВК, золота медалістка була в Княжичах.

На проблемі якості освіти у неповних класах зосередила увагу голова Ямпільської райдержадміністрації Ірина Панченко.

У Свеській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №1 двоє випускників не склали ЗНО з математики та з української мови, – зазначила Ірина Анатоліївна.  -Людина пробула на індивідуальній формі навчання, ми виділяли кошти, але вступити до вищого навчального закладу вона не змогла. Тобто, пішла зі свідоцтвом за 9 клас. У поясненнях директора та вчителів писалось, що дитина не змогла опанувати свій нервовий стрес. Так, бувають різні ситуації, але …

Голова районної ради Ольга Губар закликала керівника освітньої галузі опрацювати проблему на місцях, щоб в районі не виникло соціальної напруги.

– Ми розуміємо, що в рамках реформи, яка триває в освіті, змінюються підходи до фінансування, – зазначила Ольга Костянтинівна. – У зв’язку з цим питання: цей навчальний рік ми закриваємо, чи він у нас є проблематичним? І взагалі, що Ви пропонуєте, як керівник галузі освіти? Які є варіанти і чи опрацьовували Ви їх на місцях з колективами шкіл, з батьками та учнями? Практика говорить про те, що якщо приймається рішення без обговорення, то починаються мітинги, люди шукають крайніх. Сьогодні ми зібралися, щоб з’ясувати, до чого нам потрібно готуватися, що нам, депутатам, розповідати своїм виборцям.

Олег Проценко відповів, що відділ освіти, молоді та спорту пропонує перетворити Степненський та Шатрищенський НВК, а також Імшанську школу на філії опорної школи, що вирішить проблему фінансування. Цю ідею він вже обговорював з вчителями Імшанської ЗОШ.

– Чим ми будемо возити учнів зі Степного?!, – зазначила голова районної ради Ольга Губар. –Шкільний автобус вже півроку стоїть, бо немає водія. Це питання потрібно вирішувати в комплексі, якщо питання в заробітній платі – його треба вирішувати. Давайте разом брати на себе відповідальність.

– Шановні колеги, ще раз наголошую, що проблема в тому, що Міністерство освіти анонсує перегляд формули фінансування галузі вже з лютого, – зауважила Ірина Панченко. – В закладах, де менше 40 учнів у класах І-ІІ ступенів і менше 20 учнів в старших класах – субвенція з держбюджету виділятися не буде. Проблема у нас в неякісній освіті і в тому, що якщо переглянуть формулу, то 1 мільйон 600 тисяч на 10-11 класи ми не отримаємо і, якщо порахувати  по індивідуальній формі навчання, то у нас недостатньо коштів на 5-9 класи і по Воздвиженському, і по Імшані, і по Степному . Потрібно обговорити питання підвезення учнів, говорити з батьками, які планують навчання дітей в коледжах та технікумах. Так, в цьому навчальному році ми нічого змінювати не можемо, але можемо зробити законні підстави для того, щоб заклади стали філіями або школами І-ІІ ступенів.  Для прикладу можна взяти Середино-Будський район, де створили 2 опорні школи, розібрались з філіями – у них незабезпеченості немає ні в минулому, ні в цьому році.

Максимально врахувати інтереси дітей закликав у своєму виступі депутат районної ради Вадим Бойчунь.

– Я хочу, щоб наші діти отримували якісну освіту, – зазначив Вадим Бойчунь. – З самого початку діти з нашого району обділені тим, що ЗНО склається в Шостці, Конотопі та Сумах. Вони там отримують стрес і пишуть гірше, ніж інші діти. Зараз стає питання, що, навіть, якщо одна дитина – про неї потрібно думати. Їх не так багато в нашому районі, адже смертність в 3 рази більша за народжуваність. Потрібно підійти виважено до цього питання і не забувати, що шкільному автобусу в тому ж Воздвиженському вже вісім років.

А депутат Валентин Лесняк наголосив на тому, що відділ освіти, молоді та спорту ще досі не розробив програму реформування освітньої галузі, а без цього документу жодні кроки приймати не можна.

– Я прослухав виступ, але загальну ситуацію по бюджету галузі освіті я не почув. Нам потрібно знати загальну картину, – заявив Валентин Григорович. – Слід терміново розробляти програму змін в освіті Ямпільського району, бо без наявності такої програми ми не зможемо вирішити навіть якісь локальні проблеми.

Комісія прийняла пропозицію депутата і доручила відділу освіти, молоді та спорту в тижневий термін розробити і представити відповідну програму.

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення