В Охтирці відновлюють один із пасажирських маршрутів
Конотопський спортсмен виборов медалі на чемпіонаті України з лижних гонок на лижеролерах
Мати 2,5 роки чекає з полону сина, якого забрали військові РФ
У Сумах ще зросла кількість пострадалих від ворожого ударуФОТО
У Сумах відомо про 13 поранених після ранкових ударів
У Сумах провели зустріч із родинами бійців, які зникли безвісти та потрапили в полон
Сумчани розповіли про російські удари, внаслідок яких загинули дев’ять людейФОТО
У Сумах оголошено Дні жалоби
Одна із загиблих сьогодні в Сумах – медична сестра
У Сумах завершили рятувально-пошукові роботи на місці ворожого ударуФОТОВІДЕО
Пішов із життя відомий шосткинський підприємець, колишній депутат міської ради
На Сумщині без електропостачання – 8,4 тисячі абонентів
Роменські правоохоронці оперативно розшукали малолітню
У Сумах внаслідок атаки “Шахедів” пошкоджено лікарню та дев’ять багатоповерхівок
У Сумах вже дев’ятеро загиблих
Що відомо про наслідки удару “Шахедів” по місту СумиВІДЕО
Відомо про 8 загиблих людей у Сумах після ранкової атакиФОТО
Подробиці обстрілів Сумщини від військових
У результаті атаки ворога в Сумах під час несення служби загинув поліцейський Ігор Поладич
Внаслідок атаки шахедів у сумській лікарні зруйноване приймальне відділення, травмпункт та четвертий поверх
Атака “Шахедів” на Суми: наразі відомо про 7 загиблих і 12 тяжких поранених
У прокуратурі повідомили подробиці удару “Шахедів” по лікарні в СумахФОТО
У поліції показали наслідки атаки на лікарню в СумахФОТО
У Сумах розгортають штаб ліквідації наслідків атаки БПЛА
У Сумах відомо про шістьох загиблих внаслідок атаки “Шахедів”
У Сумах «Шахед» атакував житловий сектор
У Сумах – удар по закладу охорони здоров’я
У Сумах – два влучання “Шахедів”
Вчора
Атаки КАБами, дронами, мінометами: на Сумщині протягом дня зафіксовано 95 вибухів
Як живуть у прикордонній Миколаївській громадіФОТО

Енергетична ситуація на Сумщині: до чого готуватися мешканцям області

На Сумщині, як і по всій Україні, діють графіки погодинних відключень електроенергії. Якої шкоди завдала РФ електромережам області, як енергетики відновлюють електропостачання у прикордонні, як довго в області діятимуть ГПВ та до чого варто бути готовим мешканцям області, про це в ефірі Українського Радіо-Суми розповів Андрій Христич, начальник, головний диспетчер оперативно-диспетчерської служби АТ “Сумиобленерго”.
На сьогодні, яка ситуація із пошкодженням електромереж на Сумщині ?

Триває війна і Сумщина, яка має 564 км спільного кордону з РФ, щодня потерпає від обстрілів окупантів. Наразі, можемо зазначити, що Росія завдала АТ “Сумиобленерго” збитків на понад пів мільярда гривень. І ця цифра змінюється щодня.

У яких громадах, через безпекову ситуацію, світло відновити неможливо ?

Всі електричні мережі АТ “Сумиобленерго” ми можемо відновити. Це наша робота і ми готові виконувати відновлювальні роботи будь-де! Та ми повинні враховувати безпекову ситуацію. Всі виїзди на ремонти пошкоджених обстрілами мереж, які проходять по лінії кордону з РФ чи в безпосередній близькості до нього, узгоджуються з військовими та з органами виконавчої влади. На деякі ділянки ми не маємо такого дозволу.

А виїжджати з максимальним ризиком загрозі життю працівників ми не можемо. Життя та здоров’я людей – це пріоритет! Як тільки такі погодження з’являються, наші люди їдуть і, ризикуючи життям, повертають світло в оселі жителів Сумщини.

Найбільше від обстрілів з боку РФ страждають населені пункти в таких прикордонних громадах – Сумська, Білопільська, Краснопільська, Хотінська, Середино-Будська, Великописарівська, Путивльська, Шосткинська, Глухівська. Робимо все від нас залежне, але в безпосередній близькості до кордону, на сьогодні понад 3 тисячі точок обліку споживачів без електроенергії внаслідок збройної агресії Росії проти України.

Енергетики, як ніхто інший, розуміють і бачать, наскільки необхідна електрична енергія нашим людям і підприємствам. Хотілося б, звісно, більше розуміння і з боку споживачів, адже війна триває! Всі бачать і розуміють, які зусилля докладає ворог, щоб залишити нас без світла та тепла. Це небувалі раніше виклики для енергетиків і ми разом із нашими людьми – вже третій рік тримаємо енергетичний фронт.

В якій громаді найгірша ситуація ?

Це така інформація не для загального користування. Все прикордоння дуже сильно страждає. Ми намагаємось населенню забезпечити електропостачання, забезпечити електричною енергією. Особливо, це було в осінньо-зимовий період, коли потребували опалення. Всі котли працюють практично на електриці, управління цих котлів для тепла працює на електричній енергії, ми намагалися якомога швидше реагувати на ці аварійні ситуації.

Також працювали під обстрілами, також потрапляли під обстріли. Практично усі громади прикордоння дуже сильно страждають. Час від часу – одна громада більше, інша менше, але це – війна і постійні обстріли тривають.

А як працюють в умовах обстрілів енергетики “Сумиобленерго”, чи немає браку кадрів ?

Енергетики працюють цілодобово, напружено та відповідально! На прикордонні – в бронежилетах, касках, з аптечками. І сьогодні ми дуже потребуємо людей. Станом на 20 червня, в обленерго є понад двісті вакантних посад. Це й електромонтери, і водії, і інженери, фахівці з інших професій. При цьому, в енергокомпанії функціонує навчальний центр і деяким професіям ми можемо навчати. Тож головне – бажання працювати!

Ми пропонуємо роботу зі стабільною заробітною платою та перспективою кар’єрного зросту. Навіть у найскладніші часи, коли чимало українців втрачають роботу, ми запрошуємо працювати на благо України, забезпечуємо регулярну оплату роботи та повний соціальний пакет своїм працівникам.

Яка ситуація із бронюванням енергетиків ?

Якщо в претендента на вакантну посаду всі військово-облікові документи в порядку, ми подаємо документи на бронювання. Кабмін затвердив постанову для бронювання 100% енергетиків, адже це та стратегічна галузь, яка має працювати за будь-яких умов.

На Сумщині наразі діють планові відключення електроенергії, які причини та як довго це триватиме ?

У березні 2024 року РФ відновила атаки на енергетичні об’єкти України, які стали наймасовішими з початку повномасштабної війни. Від терористичних актів росіян страждають енергетичні об’єкти по всій Україні, а на прикордонній Сумщині – тим більше. Унаслідок атак РФ руйнуються не лише розподільчі мережі, якими опікується обленерго та якими електроенергія потрапляє в наші оселі, а й об’єкти генерації – які її виробляють. Унаслідок таких руйнацій в енергосистемі виникає дефіцит потужностей і для того, щоб втримати енергосистему і не залишитись, взагалі без світла — застосовуються графіки відключень.

Підкреслю, що всі обмеження застосовуються виключно для збереження сталої та надійної роботи енергосистеми, яка весь час працює в контрольованому, але аварійному режимі. Графіки відключень – це контрольований крок, щоб зберегти роботу мережі та не допустити її “розвалу”.

Також графіки застосовуються у зв’язку з проведенням активної ремонтної роботи на об’єктах генерації у рамках підготовки до осінньо-зимового періоду. Деякі з них на час ремонту чи заміни повністю або частково виводяться з роботи, навантаження лягає на суміжну мережу. Тому виникає необхідність застосовувати графіки відключень, щоб забезпечити сталу роботу електричних мереж.

Чому графіки іноді змінюються і нам дають додаткове світло ?

Процес генерації й споживання – динамічний, на це впливає багато різних факторів. Наприклад, збільшується температура навколишнього повітря і виникає додаткове споживання електроенергії за рахунок кондиціювання. Тобто, якщо ми бачимо, що генерації достатньо, то не застосовуємо графіки. Якщо навантаження збільшується, то ми вимушені застосовувати додаткові черги і збільшувати кількість відключених споживачів. Але ми намагаємось робити це з попередженням.

Як тільки у нас виникає необхідність додаткового відключення або ми не застосовуємо додаткові графіки, ми відразу повідомляємо споживачів. Але ми не доводимо це до аварійних відключень і не застосовуємо на тривалий термін графіки аварійних відключень. Намагаємось працювати в контрольованому аварійному режимі.

Чи можливо спрогнозувати ситуацію із відключенням світла, до чого мешканцям області готуватися далі ?

Під час війни важко щось спрогнозувати. Енергосистема працює в надскладному режимі, генерації не вистачає, тож очікувати на скасування графіків відключень не варто. Натомість кожен має подбати про альтернативні джерела електричної енергії. Змінитися ситуація в позитивну сторону може лише після припинення військової агресії Росії проти України!

Якщо потужностей не вистачає влітку, то що буде восени та взимку ?

Ми бачимо, що протягом всієї війни РФ намагається знищити енергетичні об’єкти України – залишити українців без світла та тепла! У надважкий час на початку війни, взимку 2022 року, енергетики забезпечували жителів Сумської області електричною енергією та теплом! І в осінньо-зимовий період 2024-2025 року ми також будемо разом із нашими людьми. І робитимемо все можливе, щоб світло в оселях було!

Але споживачам також потрібно підготуватися – забезпечити себе зарядними пристроями, подбати про альтернативне джерела електроенергії та тепла. Кожен із нас має врахувати досвід попередніх років війни та бути готовим до знеструмлень електроенергії. Адже війна триває!

Пам’ятаю, як у 2022 році, коли вимикали світло, говорили про ліміти, які виділялися на Сумську область “Укренерго”. Зараз ці ліміти також існують ?

Наразі лімітів не існує, ми працюємо по команді диспетчера НЕК “Укренерго”, яка доводиться до нас через диспетчера регіонального диспетчерського центру північного регіону. Ми виконуємо команди з застосування черг графіків погодинних відключень. Таким чином виконується регулювання додаткової недостачі електричної енергії.

Щодо об’єктів критичної інфраструктури, яка ситуація там і чи можливо їх не вимикати ?

До критичної інфраструктури відносяться ті об’єкти, які визначені Кабінетом Міністрів і які забезпечують життєдіяльність населення (медичні заклади, теплопостачання, водопостачання, зв’язок, навчальні заклади). Цей перелік визначає ОДА, доводить до оператора системи розподілу “Сумиобленерго”. Ми намагаємось врахувати всі позиції, як споживачів критичної інфраструктури, так і місцевих органів виконавчої влади. Але ми повинні збалансувати систему і на всіх рівнях розуміти, що електричної енергії не вистачає.

І для того, щоб не відключати всі об’єкти критичної інфраструктури, електроенергії недостатньо, ми повинні робити якісь виключення. Ми готові до обговорення по кожному об’єкту критичної інфраструктури. Можливо там, де об’єкти критичної інфраструктури споживають менше електроенергії, їх можна забезпечити альтернативним джерелом живлення, можливо розглянути питання, щоб їх залучити до графіка, тим самим зменшити соціальну напругу там, де є споживачі суміжні з цим критичним об’єктом, відключати його планово і зрозуміло, щоб не входити в аварійні відключення. Там, де категорично не можна відключати об’єкти, ми їх не відключаємо.

Часто виникають питання у споживачів, що, мовляв, наразі Сумську область не дуже обстрілюють, і немає інформації про влучання в об’єкти енергетичної інфраструктури, але нас все одно продовжують вимикати, чому ?

Зараз графіки погодинних відключень діють по всій території України. Наша енергетична система не замкнена, тобто існують перетоки між областями та за живлення від генеруючих об’єктів у різних регіонах. Якщо є влучання в об’єкт енергетики, особливо у високовольтних мережах, це відображається на роботі всієї енергосистеми, її пропускна спроможність падає, а, на період проведення ремонтів, деякі об’єкти виводяться з роботи, тож навантаження на всю мережу зростає. Графіки погодинних відключень дозволяють контролювати цей аварійний режим роботи.

Як підвищення тарифу на електроенергію впливатиме на стан електромереж області ?

АТ “Сумиобленерго” тарифи не встановлює. До того ж енергетики теж сплачують рахунки за електроенергію. Ми також частина населення, а не окрема категорія, тому добре розуміємо настрої суспільства. Але підвищення тарифу – це необхідний крок. І його мета – більше інвестицій у ремонти обладнання.

Нас чекає масштабна реконструкція, яка потребує значних ресурсів. Увесь цей час триває ремонтна кампанія на об’єктах генерації, розподілу та передачі. Якби Росія систематично не руйнувала енергетичну інфраструктуру України, то тарифи залишились би незмінними. Тож очікуємо, що підвищення тарифу допоможе більше інвестувати в відновлення мереж.

Як кожен з нас може допомогти у стабілізації енергосистеми ?

Найчастіше ГПВ і ГАВ вводяться в вечірні години, коли й на без того пошкоджену за понад два роки війни мережу лягає додаткове навантаження. Це так звані “пікові” години – з 7 до 10 ранку та з 16 до 23 вечора, особливо з 20:00 до 22:00коли всі ми збираємося зранку на роботу чи повертаємося ввечері додому й користуємося великою кількістю електроприладів.

У ці періоди необхідно дотримуватися простих правил:

  • вимикати з розетки електроприлади, які не використовуються;
  • використовувати потужні електроприлади по черзі, якщо можна, вмикати їх вранці або в нічні години;
  • знизити використання електрики в місцях загального користування.

️Одразу після відновлення розподілу електричної енергії не вмикайте в мережу всі прилади одночасно. Цим ви дуже допоможете зменшити навантаження на мережу!

Як і де дізнатися про застосування ГАВ і ГПВ?

У Сумській області існує поділ на 10 черг ГАВ і 6 черг ГПВ. Дізнатися про те, коли яка черга знеструмлена і до якої відноситься саме ваша оселя – можна на наших офіційних ресурсах — сайт АТ “Сумиобленерго”, сторінка в Facebook та Telegram-канал.

Також на сайті АТ “Сумиобленерго” в розділі “Споживачам” — “Відключення” ви можете ввести свій особовий рахунок і вам видає усю актуальну інформацію.

Черга при аварійних знеструмленнях буде показана на момент відключення в реальному часі. Чергу при погодинних – можна дізнатися завчасно, ввівши свій особовий рахунок за посиланням.

Також зареєструвавшись на Е-SVITLO Суми або встановивши однойменний додаток, ви зможете отримувати інформацію про свою чергу та причину знеструмлення в особистому кабінеті та на електронну пошту. Ще можна зателефонувати до кол-центру “Сумиобленерго” за безплатним цілодобовим номером 0 800-300-247.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Поділитися в соціальних мережах
07 червня
Як визначити свою чергу на відключення електроенергії не заходячи на сайт обленерго?
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника