Гіпоалергенне молоко, розроблене сумськими науковцями, вже на полицях магазинів
Завдяки науковим розробкам Сумського національного аграрного університету натуральне коров’яче молоко, яке не викликає алергії та побічних реакцій з боку органів травлення, стає доступним для кожного українця.
Днями на Сумщині стартувало промислове виробництво гіпоалергенного натурального молока А2 – унікального для вітчизняного молочного ринку продукту. Якщо у США, Канаді, Австралії та країнах Європи таке молоко можна придбати у звичайних магазинах, в Україні досі такого молока не вироблялося. Люди, які мають алергію на молочний білок, вимушені були або зовсім відмовитися від вживання молока, або перейти на його рослинні замінники, які також не завжди є безпечними. Водночас саме молоко та молочні продукти є однією з основних складових раціону здорової людини.
Завдяки реалізації проєкту Сумського національного аграрного університету з виробництва молока А2, в якому брали участь науковці Інституту фізіології ім. Богомольця, українці можуть ласувати безпечним молоком без шкоди для здоров’я. Адже “ангельське молоко” вже з’явилося на полицях магазинів.
Варто зазначити, що появі такого молока передували 10 років дослідження генотипів корів Лебединської породи. Проєкт зі збереження цього виду великої рогатої худоби був підтриманий Міністерством освіти і науки України і став базисом для продовження досліджень, що вилилися у появу молока А2.
Приємно також відзначити, що вироблятися молоко, розроблене СНАУ, буде теж на Сумщині – на обладнанні Сумської приватної сироварні ТМ «O`BEREG».
«Надзвичайно важливо, що в області є такі представники відповідального інноваційного бізнесу, який розуміє роль і перспективи використання інноваційних розробок та інтеграції науки та бізнесу», – відзначив ректор Сумського національного аграрного університету Володимир Ладика.
Нагадаємо, губернатор Сумщини Роман Грищенко наголосив, що виробництво цього продукту здорового харчування є прикладом ефективної взаємодії влади, науки та бізнесу.