У Сумах поховали Захисника України Віталія Пархоменка
У п’ятикілометровій зоні Хотінської громади лишається близько пів тисячі людей
У Сумах встановили пам’ятну табличку почесному громадянину міста Олегу Дубицькому
“Почули свист і вибух. Було страшно”. Наслідки обстрілу села Усок на Ямпільщині
У Сумах чоловік покінчив життя самогубством
40 героїв із Сумщини відзначені державними нагородами посмертно
У Сумах роздаватимуть корм для тварин ВПО
У Глухові цьогоріч пляжного сезону не буде
Сили спеціальних операцій уразили два російських ЗРК «Бук» на Сумському напрямкуВІДЕО
У Тростянці вкрали майже 2 млн грн на будівництві спортивно-оздоровчого комплексуФОТО
Жителів 5-км зони Хотінської громади попросили тимчасово виїхати з власних домівок
На Сумщині за розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті судитимуть жінку
Двом завідувачкам кафедр СНАУ присуджено вчені звання
В Охтирці з клумби вкрали близько 100 тюльпанівФОТО
На Сумщині через обстріли знеструмлені вже понад 11 тисяч точок обліку споживачів
У Сумах рятувальники ліквідували масштабне загоряння в житловому секторіВІДЕО
Охтирська лікарня отримала допомогу від партнерів
Талановита вокалістка із Шостки перемогла на Всеукраїнському конкурсі
Під Сумами нетвереза водійка врізалась у паркан, а її знайомий хотів “зам’яти” справу за 10 тисячФОТО
Відзавтра в Сумах розпочинаються гідравлічні випробування: хто буде без гарячої води?
15 сумських альтернативників звільнили зі служби
У Конотопі шкільна майстерня перетворилась на арт-простірФОТО
На Охтирщині поліцейські затримали жінку, яка з ножем накинулась на свого співмешканцяФОТО
У Сумах водій ВАЗа напідпитку порушував комендантську годину
Бойовий офіцер прокоментував ситуацію з чеченськими батальйонами за 200 км від Сумщини
У Сумах суд обрав запобіжний захід подружжю, яке підозрюють у державній зраді
Вихованці Сумскьої дитячої музичної школи № 2 відзначились під час мистецьких конкурсів
Колектив дитсадка «Сонечко» поповнив “Банк одягу” Конотопської організації Червоного Хреста
Сумчанин виграв чемпіонат України з військово-спортивних багатоборств
Російська ДРГ намагалася зайти на Миропільському напрямку

Історія переселенки з Бахмута: як тренерка Олена Ковригіна відкрила в Лебедині власний фітнес-клуб з нуля

Олена Ковригіна – підприємиця та тренерка з Бахмута, вона евакуювалась у Лебедин навесні 2022 року.Тут вона відкрила власний спортклуб, а нині готує нове та більше приміщення. Наразі триває ремонт, площею у майже 300 квадратних метрів. Відкрити спорт-зону тренерка сподівається на початку літа. За її словами, роботи ще чимало.

Про тренажерні зали Олена, говорить, знає все: свій перший спорткомплекс жінка заснувала в Бахмуті, де прожила 13 років. Пропрацювала тренажерна зала три роки – а потім почалася повномасштабна війна.

“Усвідомлення, що з Бахмута треба виїжджати, прийшло 21 травня 2022 року. Взагалі, я не планувала виїжджати, тому що сподівалась до останньої хвилини, що все буде гаразд, що у нас буде тихо, спокійно, але, на жаль, по нашій вулиці був авіаудар – постраждали домівки, вулиці, центр міста. Ми залишилися чудом живі, тому що у нас був двоповерховий будинок, ввечері ми лягали спати на підлогу першого поверху — це нас і врятувало. В мене все було вже зібрано про всяк випадок, машина була заправлена. Після удару вже не було ані даху, ані воріт, ані вікон. Але ми були живі і ухвалили рішення, що треба їхати, тому що у місті вже було небезпечно”, — згадує жінка.

Тоді родина ухвалила рішення евакуюватися, додає Олена.

“Ми закрили будинок — ну як закрили, там уже нічого було закривати… Попросили товариша, щоб він дивився за нашим будинком і дивився за моїм спортивним клубом – і поїхали. Знаєте… Іноді у соцмережах з’являються фотоспогади про Бахмут: він був дуже красивий. Це було таке квітуче, чисте, сучасне місто! І зараз, коли я бачу оцей попіл — не можу повірити, що це сталося з моїм містом, з містом, де я будувала своє життя, де була щасливою. Там мої спогади, там залишилось все”, — говорить Олена.

На момент від’їзду, жінка планувала перебути в Лебедині близько місяць.

“Я родом з Лебедина, в мене тут тато з мамою живуть — і я вирішила побути разом з сім’єю. А потім зрозуміла: я не повернуся до Бахмуту ніколи. Ще десь приблизно через місяць я вирішила продовжувати свою справу. Була можливість виїхати за кордон, але я ухвалила рішення залишатися в Україні і продовжувати бізнес в Україні. Без спорту я не можу, він мене завжди спасав. Я тренувалася тричі на тиждень — це в мене як закон, я ніколи не пропускаю тренування. І побачила, що в Лебедині нема такого фітнес-центру, як був у мене в Бахмуті. В мене там був зал більше 130 м², в центрі міста з усім обладнанням. Але якщо ти не можеш ніяк вплинути на ситуацію — треба відпустити її. Ми нічого не можемо зробити, ми можемо тільки іти далі. І саме головне — не опускати руки, бо життя продовжується. Треба жити, треба робити свою роботу. І я зрозуміла, класну тренажерну залу треба робити тут: показати людям свій продукт”, — говорить підприємиця.

Історія переселенки з Бахмута: як тренерка Олена Ковригіна відкрила в Лебедині власний фітнес-клуб з нуля

Приміщення для майбутнього фітнес-клубу Олена знайшла у центрі Лебедина.

“Більше 20 років я не жила в Лебедині, 12 років я прожила в Бахмуті, в Києві жила, навчалася, тому приїхала сюди зовсім іншою людиною, з досвідом: мені є ще показати людям. Я хочу показати людям свій продукт, свою спортивну залу, якою вона має бути. Показати людям, що спорт – це класно, що здорове харчування – це класно, що красиве тіло — це класно. Тому я почала шукати місце для тренажерної зали. Знайшла в центрі міста. Закупила все з нуля – все, що необхідно було для тренування і почала працювати. Хвилювалася, звичайно, тому що думала, що, можливо, дівчатам не сподобається, бо тут трішки інший менталітет, рівень життя інший… Незважаючи на це, власний бізнес в Лебедині я відкрила, можна сказати, за місяць”, — пояснює підприємиця.

Історія переселенки з Бахмута: як тренерка Олена Ковригіна відкрила в Лебедині власний фітнес-клуб з нуля

Кольори та дизайн приміщення тренерка продумувала сама. Символ власних тренувань – пташині крила також малювала на стінах власноруч. В перші дні після відкриття у спортивну залу записалося близько ста жінок, говорить Олена.

“Відкриття в мене було 8.08.2022 року, боже скільки тоді прийшло людей! До мене записалося 9 груп по 10 дівчат в кожній! Я сама була в шоці! Ми займаємося собою, дівчата доглядають за своїм тілом, ментально змінюються, стають сильнішими фізично, і мені приємно що я треную дівчат !”, — каже Олена.

В цей момент, згадує, прийшло розуміння: спортивний бізнес варто розвивати.

“Я вже тут все зробила, що могла, сюди вже нічого не поміститься більше і треба розширятися, треба робити більший простір для занять, і тому я знайшла місце. Зараз там проводяться ремонтні роботи, це 300 квадратних метрів. Приміщення 15 років не обслуговувалось, але я коли я прийшла та подивилася – одразу подумала, що тут повинна бути спортивна зала”, — пояснює підприємиця.

Історія переселенки з Бахмута: як тренерка Олена Ковригіна відкрила в Лебедині власний фітнес-клуб з нуля

За її словами, спочатку все закуповувала за власні гроші. Потім – дізналася про державну програму. Частину коштів на розвиток власної справи Олена отримала від держави у березні 2024 – це грант розміром у 150 тисяч гривень.

“Звичайно, цих коштів недостатньо: спортивний інвентар дуже дорогий, один із найдорожчих сфер в бізнесі, але я спробувала, написала бізнес-план на розширення власної справи і отримала грант. Ці гроші мені допомогли. На них я, додавши своїх власних коштів, купила чотири тренажери”, — говорить Олена.

Тренажери найближчими тижнями перевезе у відремонтовану залу, сподівається Олена. Там спортсменка планує продовжити тренуватися самій та тренувати інших. Подаватися на гранти, говорить, має намір й надалі – у планах тренерки створити кілька робочих місць.

“Головне, щоб люди ходили. І щоб у нас тут було тихо, спокійно, мирно”, — каже Олена.

Працювати найближчі роки Олена планує в Лебедині – розвивати спортивну справу та продовжувати тренування. Тим, хто як і сама Олена, втратив дім та роботу, радить: “Бачити ціль, іти до неї. Ми повинні підтримувати самі себе вірити в себе от не опускати руки, це – головне. Знаєте, я цим живу. Мене надихають мої люди, я надихаю їх, коли люди обирають мене як тренера — для мене це велике щастя”.

Аби отримати мікрогрант, треба звернутися до центру зайнятості та представити бізнес-план, говорить фахівчиня з інформаційної діяльності Сумського обласного центру зайнятості Юлія Єлізаренко. За її словами, за 2024 рік було ухвалено рішень на понад 32 мільйони гривень по мікрогрантах для підприємців Сумщини.

Історія переселенки з Бахмута: як тренерка Олена Ковригіна відкрила в Лебедині власний фітнес-клуб з нуля

“Наші консультанти готові допомогти на кожному етапі. Мікрогранти – це безповоротні кошти, вони надаються від 50 до 250 тисяч гривень, кожен може податися на мікрогрант. Мається н увазі, що ви створюєте робочі місця, від кількості робочих місць залежить і сума, яку ви будете отримувати, ви будете повертати ці кошти у якості податків, коли будете працювати”, — пояснює Юлія Єлізаренко.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення