«Корисна програма»: секрети авокадо
На «Інтері» вийшов випуск «Корисної програми», присвячений унікальному фрукту – авокадо. У студії ток-шоу ведучий Олександр Лук’яненко і експерти проекту розібралися, як вибрати стиглий і якісний плід і чим цей продукт корисний для нашого організму.
«Стародавні ацтеки вважали авокадо символом любові і родючості, – розповідає Олександр Лук’яненко. – Вони називали його «аукатль», а ще «лісове масло» або «масло бідняка» – за його жирність і дешевизну. І хоча людина вирощує авокадо вже кілька тисячоліть, популярним цей фрукт став лише недавно, коли виробники зуміли переконати публіку в тому, що він корисний, поживний і дуже смачний».
Авокадо варто постійно включати в свій раціон. Цей фрукт цілком може замінити м’ясо, адже в ньому багато легкозасвоюваного рослинного білка, вітамінів і мінералів! Він є відмінним джерелом вітамінів С, Е, К і В6, а також рибофлавіну, ніацину, пантотенової кислоти, магнію і калію. Ці зелені плоди також містять лютеїн, бета-каротин і жирні кислоти омега-3, омега-6, а також омега-9. Регулярне вживання авокадо сприяє поліпшенню травлення і роботи серцево-судинної системи.
«Плоди авокадо по праву називають «Суперфуд» і зараховують до одних з найкорисніших для здоров’я продуктів, – каже експерт по здоровому харчуванню Алексія Май. – Їх вживання корисно для серця, судин і зору. Ці зелені фрукти – ефективний антиоксидант, який захищає наші клітини від старіння. Плоди також містять корисні жири, які прискорюють обмін речовин і дають тривале почуття ситості. Крім того, фітостероли підвищують сексуальну активність, а вітаміни Е і фолієва кислота добре впливають на репродуктивну систему. Але не слід забувати, що побічні дії можуть виникати при вживанні кісточок або шкірки авокадо, так як в них міститься токсин персен. Він може спровокувати нудоту і харчове отруєння».
Також в «Корисній програмі» розповіли, як вибрати стиглі авокадо. За словами експерта з якості екзотичних фруктів Максима Діденко, слід звертати увагу на колір шкірки, твердість плоду і його запах.
1. Смачне, зріле авокадо має рівномірний колір і середню м’якість. Плід повинен бути приємно пружним, але не твердим, без темних плям і білого нальоту. Ямка після натискання повинна відновлюватися протягом декількох секунд.
2. М’якоть стиглого авокадо всередині повинна бути світлою, маслянистою, з легким горіховим ароматом. У недозрілого плоду м’якоть світло-зелена, тверда і гірка.
3. Ознаками переспілого авокадо можуть служити його надмірна м’якість, темні точки, цвіль і плями на шкірці.
Якщо ви купили недозрілі плоди, то цілком можете довести їх до кондиції самостійно.
«Помістіть авокадо в паперовий пакет і покладіть в сухе темне місце. При кімнатній температурі через 1-2 дня плоди будуть готові до вживання», – радить експерт з якості екзотичних фруктів Максим Діденко.
Більше корисних порад про авокадо – у випуску ток-шоу про якість життя «Корисна програма»