На Сумщині судитимуть трьох людей за незаконний поруб дерев на 1,3 млн грн
Троє охтирчан стали стипендіатами голови Сумської ОДА
У Сумах водій Kia Sportage врізався у припаркований Mercedes-Benz і залишив місце ДТПФОТО
“Вікторія” з Сум зіграла внічию з командою з Вишгорода
Конотопський краєзнавець став лауретом премії імені академіка Петра Тронька
Заступниця міністра у справах ветеранів України побувала на Сумщині
Евакуйовані з-під обстрілів: екіпаж «Білий Янгол» вивіз родину з дітьми з БілопільщиниВІДЕО
У Сумах попрощались із захисником Андрієм Федорченком
На ранок у Сумській області заживили 236 тисяч споживачів електроенергії
Залужний оглянув виставку робіт юних сумських художників у ЛондоніФОТО
На Сумщині вибухотехніки поліції знешкодили 250-кілограмову авіабомбу та БПЛАФОТО
Створення Алеї Слави у Лебедині заплановане на 2025 рік
На Сумщині за день знищили 6 вибухонебезпечних предметів
У Сумах судитимуть ексчиновника за службову недбалість зі збитками на 1,8 млн грн
Володимир Поцелуєв: «Дякуємо міністру Віктору Ляшку за збереження нашої лікарні!»
Роменщину відвідали представники Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців
Незнайомці врятували життя старості Собицького старостинського округу, який сильно постраждав у ДТП
Куди жителі прикордоння Сумщини можуть евакуюватися
Конотопський район отримав гуманітарну допомогу від словацьких партнерів
Відкрилася виставка до 40-річчя заснування Сумської організації Національної спілки художників
На Шосткинщині рятувальники приборкали пожежу після ворожої атакиФОТО
На Сумщині ввели аварійні відключення
За добу троє мешканців Сумщини стали жертвами шахраїв
У Сумах у порушника ПДР зафіксували 2, 09 проміле алкоголю
На Сумщині прикордонники зі стрілецької зброї збили два «Шахеди»ФОТО
У Тростянці попрощаються із захисником Олександром Парфьоновим
У Міненерго розповіли про вчорашню атаку на енергооб’єкт на Сумщині
У Сумах дітям загиблих воїнів вручили пам’ятні кулони «Батьківське серце»
На Сумщині поліцейські викрили трьох наркозлочинців
У Конотопі в ДТП травмувався 14-річний мотоциклістФОТО

Куди жителі прикордоння Сумщини можуть евакуюватися

Жителів прикордонних громад Сумщини, і особливо сім’ї з дітьми закликають евакуюватися в безпечні місця. Під час брифінгу директор Департаменту з питань соціальної політики Сумської ОДА Людмила Мусіяка розповіла про можливості розселення евакуйованих осіб як в області, так і за її межами, а начальник Служби у справах дітей Юрій Каліновський та начальник відділу ювенальної превенції УПД ГУНП в Сумській області Вікторія Кочерга наголосили на відповідальності батьків за відмову від переміщення дітей з прикордоння в безпечні місця.

Куди звертатись людям, які бажають евакуюватись з прикордоння?

«Для родин, які бажають евакуюватись у безпечні місця, на сьогодні розгорнуті евакуаційні штаби у районах, звідки проводиться евакуація, і транзитні центри – в Шосткинському, Конотопському, Сумському районах. Люди можуть звернутися до цих транзитних центрів, до евакуаційних штабів за отриманням консультацій, відповідних довідок, за наданням допомоги», – повідомила Людмила Мусіяка.

Телефони, за якими жителі Сумщини можуть звертатися з будь-якими питаннями щодо евакуації:
Телефон Департаменту з питань соціальної політики Сумської ОДА: (0542) 77-96-77. 099-30-25-250 (працює цілодобово).
Обласний координаційний штаб з проведення евакуації: 099-31-86-362.
У Сумському районі 095-38-64-306, 050-65-07083.
У Шосткинському районі 093-326-50-06.
По Конотопському району (05447) 62-403
По Охтирському району 050-57-82-523. 099-61-75-204.

Кожен житель, який бажає евакуюватися, має визначитися, куди він хоче виїхати, або звернутися до органів соціального захисту, евакуаційних штабів чи транзитних центрів за допомогою, щоб йому знайшли місце, куди евакуюватися.

На Сумщині працює гуманітарна організація «Шлях України», гуманітарна місія «Проліска», які надають допомогу в евакуації безпосередньо з громад, що перебувають під обстрілом. Громадські організації також допомагають людям у перевезенні домогосподарства, в деяких випадках навіть домашніх тварин.

Для бажаючих виїхати залізничним сполученням є евакуаційний вагон в поїзді «Шостка – Київ». Потяг курсує тричі на тиждень – щоп’ятниці, суботи та неділі.

Для того, щоб записатися на евакуаційний маршрут, необхідно зателефонувати у Транзитний центр або центр евакуації у Шосткинському районі або прийти на залізничний вокзал за годину до відправлення потягу.

Куди жителі прикордоння можуть евакуюватися?
Людмила Мусіяка розповіла також про можливості розселення для людей, які бажають евакуюватися.
За її словами, Сумською обласною державною адміністрацією-обласною військовою адміністрацією у співпраці з іншими зацікавленими органами, у тому числі й іншими обласними військовими адміністраціями для вимушених переселенців вишукані безпечні місця як в тилових районах Сумської області, так і в інших областях України.

У межах області для розміщення евакуйованого населення наявно 402 ліжко місця. В 15 місцях тимчасового/компактного проживання – 256, в гуртожитках Роменського району – 146 місць, Конотопського району – 51 місце + 11 кімнат.

Також для громадян, які мають господарство (худобу, птицю) є можливість поселення в 58 вільних будинків в селах Роменського району та 96 будинків у Конотопському районі. Зокрема, у такі будинки і вже навіть з меблями, можна заселитися в Андріяшівській громаді Роменського району та Бочечківській громаді Конотопського району. Крім того, наприклад, Андріяшівська громада надає допомогу в ремонті, облаштуванні житла, навіть у працевлаштуванні людей.

«Звісно, сільський будинок потребує рук, потребує облаштування, але є краще жити там, де безпечно, а не там, де люди знаходяться під постійними обстрілами. Особливо це стосується родин з дітьми», – наголосила вона.

До речі, громадські організації, які працюють на теренах області, готові допомогти людям, які вже переселилися в житлові будинки, меблями, побутовою технікою, іншими матеріалами чи засобами, які потребує та чи інша родина.

Також директорка Департаменту з питань соціальної політики повідомила, що у центральних та західних областях України (13 регіонів) у 323 місцях тимчасового проживання наявні вільних 4 756 ліжко-місць, із них для осіб літнього віку та осіб з інвалідністю – 195.

У кожній області працюють телефони гарячих ліній, у кожному МТП визначені відповідальні особи та є інформація про контактні телефони відповідальних осіб.

Найбільше вільних місць в МТП у Львівській (822), Кіровоградській (880) та Івано-Франківській (494) областях. Є вільні місця в МТП: Полтавської області – 227 місць, Закарпатська – 263, Чернівецька – 152, Вінницька – 231, Тернопільська область – 69 місць).

В розселенні сімей з дітьми допомогу пропонує: ГО «Сейв зе чілдрен» м. Київ (хостел) з подальшою можливістю поселення в модульних будинках із зручностями ГО «Карітас Україна» – 134 місця в різних областях України.

Яку допомогу отримають люди, що евакуюються?

«Жителі Сумщини, які евакуюються, по-перше, отримують статус внутрішньо переміщеної особи, якщо такого статусу в них ще немає. Цей статус надає можливість отримати допомогу від держави в розмірі 2 тис. грн, а для дитини або людини з інвалідністю – 3 тис. грн – виплата здійснюватиметься щомісяця протягом наступних півроку», – розповіла Людмила Мусіяка.

Люди, які вже отримували таку допомогу, але через закінчення терміну допомоги, вона була припинена, можуть отримати її повторно. Для цього вони мають написати заяву до органів соцзахисту за новим місцем проживання про те що вони самостійно евакуювалися. Ця інформація передається до Міністерства соціальної політики України і при повторному зверненні за державною допомогою, вона може бути призначена.

Крім того, люди, які евакуюються, мають право отримати допомогу від міжнародних партнерів в розмірі 10 тис. 800 грн на кожну людину з родини. Така допомога не виплачується, якщо попередні 6 місяців, родина вже отримувала від міжнародних партнерів таку допомогу.

Про відповідальність за життя дітей у громадах

Начальник Служби у справах дітей Юрій Каліновський, звернувшись до батьків та законних представників дітей, опікунів, піклувальників, батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу, батьків-усиновлювачів, зазначив: «Ми з вами відповідальні за життя дитини, перед дитиною і перед законом. Ми з вами ніколи собі не пробачимо, якщо станеться непоправне. Тож я закликаю дорослих, які проживають на небезпечних територіях, евакуювати дітей в безпечні місця. Дуже прошу відповідально поставитися всіх до своїх батьківських обов’язків».

 

За його словами, наразі в 5-кілометровій зоні ще залишається 115 дітей. На жаль, є факти повернення дітей знову в громади, що перебувають під постійними обстрілами. Так не має бути.

Наразі Служба у справах дітей залишає за собою право в прийнятті рішень про відібрання дитини із родини, якій загрожує небезпека. Дитина може бути поміщена у прийомну сім’ю, у дитячий будинок сімейного типу, у патронатну сім’ю або в заклад соціального захисту.

Як зазначила Вікторія Кочерга працівники поліції невпинно продовжують розʼяснювати батькам про важливість евакуації задля безпеки, збереження життя та здоровя їх дітей.

Правоохоронці регулярно відвідують населені пункти, де оголошена евакуація, проводять подворові обходи родин, де виховуються діти, здійснюють оповіщення та закликають батьків і опікунів вивези малечу у більш безпечні місця.

Під час оповіщення поліцейські також у письмовій формі інформують про відповідальність батьків за безпеку дитини та наслідки у разі відмови від евакуації.

За неналежне виконання батьками обовʼязків щодо виховання дитини, передбачена адміністративна відповідальність за ст. 184 ч. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме тягне за собою попередження або накладення штрафу від пʼятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн.).

Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, тягнуть за собою накладення штрафу від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700-5100 грн.).

У випадку злісного невиконання батьками встановлених законом обовʼязків з догляду за дитиною передбачено відповідальність а саме: покарання обмеженням волі на строк від двох до пʼяти років.

«На Сумщині зараз працює евакуаційна група «Білі янголи» з числа працівників поліції, які пройшли навчання, Цей спеціальний підрозділ займається евакуацією родин з дітьми та громадян з прикордонних територій. У разі потреби до них можна звернутися за номером телефону: 050-252-12-88, – розповіла Вікторія Кочерга. – Шановні батьки, закликаємо вас зробити свій вибір в сторону збереження свого життя та життя дітей, віднестись відповідально до їх безпеки та майбутнього».

Возможно, это изображение текст

Підписуйтесь на нас у ТЕЛЕГРАМ

Підписуйтесь на нас в ІНСТАГРАМ

Поділитися в соціальних мережах
07 червня
Як визначити свою чергу на відключення електроенергії не заходячи на сайт обленерго?
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника