На Сумщині зафіксоване групове харчове отруєння
За добу, з 6 по 7 вересня, в інфекційне відділення Шосткинської ЦРЛ через харчове отруєння було госпіталізовано 6 мешканців міста, які проживають в одному мікрорайоні, пише Шостка.Info. У Шостку з метою вивчення ситуації, що склалася, були запрошені обласні фахівці.
Як повідомила обласний інфекціоніст, в.о. головного лікаря обласної інфекційної клінічної лікарні Ірина Троцька, груповий спалах захворювання, що трапився в місті, не повинен викликати ажіотаж і паніку.
«У 5 осіб захворювання протікає в средньотяжкій формі, у одного — в легкій формі. За його категоричним наполяганням лікуючий лікар відпустив його додому під диспансерний нагляд. Вчора станом на 10 годину ранку в інфекційному відділенні знаходилося 5 осіб. На жаль, як на Сумщині, так і на Україні в цілому постійно реєструються випадки групових захворювань на кишкові інфекції. Якщо говорити про Сумську область, то сьогоднішній випадок виявлення групового захворювання у Шостці — шостий по області з початку року», — прокоментувала Ірина Троцька.
За інформацією лікаря, мова не йде ні про патогенну, ні про вірусну інфекції.
«У даному випадку мова йде про захворювання, викликане, швидше за все, умовно-патогенною флорою, точніше ми дізнаємося причину, коли через 72 години отримаємо результати. Те, що це не вірусна інфекція, ми говоримо з повною відповідальністю», — зазначила лікар.
Швидше за все, за словами фахівців, причиною захворювання став харчовий фактор.
«З огляду на кількість постраждалих, яка є незначною, навіть у прив’язці до одного з мікрорайонів міста можемо говорити про те, що причиною став харчовий фактор, який саме – зараз вивчається. Чи це були продукти, приготовані в домашніх умовах, чи це були продукти, які вживались за місцем роботи, бо маємо справу з дорослими, наразі невідомо. Проведено розслідування за участі місцевого управління Держпродспоживслужби, лабораторного центру і дослідження тривають, відібрана в тому числі і вода. Той необхідний обсяг лабораторних досліджень, які необхідно було провести, він проведений. Справа часу – отримати остаточні результати», — повідомила начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродпотребслужби в Сумській області Валентина Тищенко.
Фахівці звертаються до жителів міста з проханням приділити пильну увагу дотриманню правил особистої гігієни, а також ретельній обробці продуктів харчування.
Також шосткинців просять не купувати продукти з рук на стихійних ринках.