Вночі у Сумах затримали п’яного як чіп водія без прав
За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 35 вибухів
Вчора
Протягом дня росіяни здійснили 28 обстрілів Сумської області
Суд відправив депутата Сумської облради під варту із заставою у 3 млн грн
У Сумах збили 82-річного велосипедистаФОТО
На Сумщині гасили пожежу біля музеюФОТО
Сумським підприємствам заборгували 380 мільйонів
“До прильотів уже звикли”: як живуть у прикордонному селі на СумщиніФОТО
У Сумах учбове авто потрапило в потрійну ДТП
На Охтирщині виявили забруднення каналізаційними стоками
У Тростянці комунальний транспорт стане безкоштовним
У Глухові поховали військового Андрія ВаськоваФОТО
Дев’ятеро сумських науковців працюють в університеті Ліверпуля
Як в Охтирці допомагають переселенцям із Великописарівської громади?
Депутату Сумської облради обирають запобіжний захід в антикорупційному судіФОТО
Освіта Сумщини отримала додатково 36 млн: на що підуть гроші?
У Сумах шахрай 10 разів продав неіснуючий трактор
Наступного тижня у Сумах стартує місячник з благоустроюВІДЕО
Житель Сумщини відповість перед законом за побиття співмешканки
На Роменщині чоловік незаконно нарубав дерев на 45 тисяч гривень
Житель Сумщини не зміг отримати документи на авто через борги
За пошкодження об’єктів електроенергетики та крадіжки трансформаторної оливи двоє жителів Сумщини сіли в тюрму
Юні каратисти з Глухова завоювали 6 медалей на міжнародному турніріФОТО
Учениця із Сумщини стала призеркою Всеукраїнської олімпіадиФОТО
На Сумщині продовжують працювати евакуаційні маршрути
Роменський “Рятувальник” знявся з чемпіонату та кубку України
У Шостці попрощалися з добровольцем Анатолієм Лисенком
Цьогоріч 88 мешканцям Охтирки затвердили компенсацію за пошкоджене житло
Сумські хокеїстки стартують на Єврокубку
Сумчанин допоміг виявити чоловіків, які займалися незаконним виловом раківФОТО

Медики, які борються з Covid-19: За п’ять годин в захисному костюмі втрачаємо не один кілограм ваги

Це чи не єдина «втіха» від важкої роботи медичного персоналу в інфекційному відділенні Білопільської центральної районної лікарні, про яку журналістам розповіли в лікарні. Щодня медперсонал відділення – молодші сестри, медичні та лікарі, перед тим, як зайти в палату, де лікується хворий з діагнозом COVID-19, одягають на себе захисні костюми, які складаються з комбінезону, респіратора, захисного екрану, шапочки, бахіл, рукавичок, ізоляційних халатів і доглядають лікують, оглядають хворих.

Піти і на власні очі побачити, як працюють медпрацівники в інфекційному відділенні, Наталія Калініченко наважилась після кількох коментарів, пише bilopillia.city.

Деякі користувачі, читаючи щоденні звіти про кількість хворих та вилікуваних у районі, залишають неадекватні зауваження на зразок «хворих немає». «То все проплачені люди, які самі знаєте, для чого там лежать…»

Пішла вона шукати в інфекційне відділення «проплачених», які «спеціально» потрапляють на лікарняні ліжка.

Звичайно, ніхто і близько до палат, в яких лікують «ковідних» хворих, журналістку не підпустив. Єдине, що дозволили лікарі, одягнувши маску, рукавиці та халат, зробити кілька фото в коридорі та поспілкуватись із медперсоналом, який вийшов із «ковідної» палати, на безпечній відстані.

Вдалося поговорити з лікарями і подивитися на нове, як його називають, третє інфекційне відділення, яке розгорнули в стінах колишнього дитячого в центральному корпусі Білопільської ЦРЛ.

Але все по черзі.

На вході в інфекційне відділення – напис, яким заборонено відвідування хворих і попередження про карантин. В коридорах – порожньо. Лише медпрацівники в повному захисному комплекті виходять з однієї палати і йдуть в іншу.

Але не хаотично.

Кожен крок і кожна дія медпрацівника суворо регламентується: від того, як і що одягати на себе і до повної дезінфекції одягу та тіла працівника.

Ось як розповідає про роботу завідувачка відділенням Людмила Григорівна Захаренкова.

Вже «за кадром», коли вийшли на вулицю, обробивши руки і знявши захисні костюми, відбулася розмова і з лікарями, і медичними сестрами.

Важко працювати чи легко? Непросте запитання, – говорить заступник головного лікаря, лікарка-інфекціоніст із 30-річним стажем Ірина Миколаївна Охріменко. – Ми зараз витримуємо без перебільшення «подвійний» удар: і другий етап медичної реформи, і зростання захворюваності на COVID-19. Звичайно, ще в березні, коли розпочався карантин, ми добре розуміли, що нас чекає поширення хвороби, і що таке пандемія очима лікаря-інфекціоніста ми добре знаємо. Сплеск захворювань ми очікували, бо пандемія нікуди не зникне. Перехворіє велика кількість людей, і лише тоді матимемо колективний імунітет. Головне завдання і влади, і лікарів – «розтягнуть» пандемію в часі, зробити все можливе, щоб уникнути одночасної госпіталізації багатьох людей.

Зараз бачимо, що протидіяли поширенню вірусу всі ми недостатньо, кількість стаціонарних хворих збільшується щодня. Сумські лікарні переповнені і сьогодні частину хворих з обласного центру везуть до нас.

Тож паралельно з лікуванням хворих ми намагаємось проводити і профілактично-роз’яснювальну роботу, аби зменшити кількість інфікованих.

Ось поради Ірини Миколаївни.

А тепер про особливості лікування.

– За останній місяць збільшилася кількість госпіталізованих хворих. З вересня для лікування хворих як із підтвердженим діагнозом COVID-19, так і з підозрами, ми перепрофілювали дитяче відділення під інфекційне.
– Тут є всі умови ізоляції. Лікування надається таке ж, як і в інфекційному відділенні. Приміщення відокремлено від інших відділень і вхід лише з вулиці через створений санітарний пост, де ми оглядаємо хворого і з’ясовуємо, з підозрою чи підтвердженим діагнозом ця людина.

Зараз ми вже маємо досвід лікування хворих з ускладненням від коронавірусу. Ці особливі пневмонії відрізняються за своїм перебігом від типових, із якими ми стикались всі ці роки.

Є розроблений протокол лікування і ми його дотримуємось, звичайно, з урахуванням особливостей організму кожного хворого. Набір ліків, якими передбачено лікування пневмонії, компенсується з Національної служби здоров’я. Але є непередбачувані особливості в кожному випадку лікування і доводиться додавати ліки додатково, з урахуванням ускладнень. Лікування ускладнень і супутніх хвороб не передбачено протоколом лікування COVID-19 і витрати на медпрепарати не компенсують з НЗСУ.

Це доводиться іноді пояснювати хворим, які не завжди розуміють, що входить до пакету лікування COVID-19, а де супутні ускладнення хронічних хвороб.

Різні люди. Різна поведінка. Хвороба викликає неочікувані реакції. До того ж, треба враховувати особливості лікування: це сувора ізоляція, жодних відвідувань чи прогулянок, лише спілкування по телефону. Важко всім хворим, а особливо сумчанам, буринчанам, путивлянам, які опинились у чужому місті, де нікого не знають і залишаються зачиненими в палаті.

Тож ми тут і психологи, і лікарі, і обслуговуючий персонал.

Колись багато цікавого і повчального розкажу про поведінку хворих, про їхнє ставлення до медперсоналу, а зараз ми це не обговорюємо, а виконуємо свою роботу, – наголосила Ірина Охріменко.

Говорила журналістка і з молодшою медичною сестрою, санітарочкою, як казали раніше. Жіночка розповіла, як ідучи на зміну, завжди заходить у магазини, бо в неї цілий список, що і кому з хворих треба придбати.

– Що найбільше замовляють, – запитала я.

– Та різне. В основному ліки, предмети гігієни, продукти харчування: кефір, йогурти, соки, сосиски, фрукти, поповнення на мобільний телефон, газети тощо. Всі ж ми люди і за два тижні ізоляції у людей виникає багато побутових питань, а нікого ж відвідувати до них не пускають.

Втім, деякі хворі іноді забувають про режим суворої ізоляції і то піцу замовляють телефоном, то примудряються якісь передачі отримувати…

Зупиняємо, повертаємо, але одній медичній сестрі у відділення, яка чергує вночі і в захисному костюмі робить призначення в «ковідній» палаті, прослідкувати за всіма рухами у відділенні досить непросто, – зітхає медпрацівник.

Багато говорили про лікування, про правила безпеки, про перші ознаки хвороби, про ставлення людей як до хворих, так і до лікарів..

– На жаль, маємо кілька прикладів, коли хворий, маючи підтверджений тест на COVID-19 ходить містом, не дотримується самоізоляції, – засмучено продовжує розмову Ірина Охріменко. – Але це вже не стільки лікарська проблема, скільки питання до влади та правоохоронців. Втім, ніхто не знає, коли цей ігнорувач режиму стане нашим пацієнтом і в якому стані потрапить в лікарню. Тож краще не ризикувати нікому: ні своїм здоров’ям, ні здоров’ям близьких і взагалі оточуючих тебе людей, – наголошує лікарка.

У розмові про «доплати» й інші стимули робити в таких умовах, медики лише скептично посміхались і пропонували всім, хто вважає, що вони отримують великі гроші, прийти попрацювати в інфекційне відділення. Ну, хоча б пару годин просто походити в захисному костюмі.

Тож всі, хто пише про «проплачених хворих» і придуману хворобу – прийдіть, одягніть захисне спорядження і хоча б походіть в ньому кілька годин. І дай Боже, щоб ніхто з вас чи ваших рідних не випробував на собі протокол лікування від коронавірусу.

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення