У Сумах учням початкових класів пропонують інтегровані уроки
У громад Сумщини забрали 45 млн субвенції
Квітковому вандалу присудили громадські роботи
Юна атлетка з Конотопа здобула перемогу на обласних змаганнях
У прокуратурі повідомили інформацію про обстріл Сум та БілопілляФОТО
Жителька Сумщини, яка планувала виїхати жити за кордон, стала жертвою шахрая і втратила 174 тисячі гривень
Стали відомі подробиці артобстрілу Білопілля
За міністра агрополітики Сольського внесли 75,7 млн грн застави
Вибухотехніки поліції проводять в Сумських школах уроки з мінної безпеки
Демченко: російські ДРГ не мають чіткого графіка атак, але найбільш активні вони на Сумщині
Школярка із Шостки – суперфіналістка конкурсу наукових робіт “Всеукраїнський юнацький водний приз-2024”
В Україну повернули 140 полеглих оборонців, зокрема і захисників із Сумщини
Сумщина вшанувала пам’ять жертв трагедії на ЧАЕС
Працівники СумДПУ отримали премію НАН України
На Сумщині громаді повернуто 162,8 га землі вартістю 18,4 млн грн
В бою за Україну загинув воїн із Кролевеччини Микола Калачевський
У Глухівській громаді лікдвідують НВК у селі Будівельне
У Білопіллі внаслідок обстрілу загинула жінка, кілька людей поранені
У Сумах на блокпосту затримали водія ГАЗ напідпитку
По промисловому об’єкту в Сумах ударили двома КАБами
Сумчани – на спеціальній олімпіаді України
По Білопіллю ворог ударив з артилерії
Конотопські волонтери продовжують плести маскувальні сітки для ЗСУ
У Шостці на пішохідному переході збили людинуФОТО
Що ПРООН планує для сумської медицини на 2024 рік
Юна конотопська акордеоністка стала лауреатом престижного міжнародного конкурсу
У Сумах відбулася Рада оборони області: що обговорювали?
Сумські «Мобільні соціальні центри» продовжують свою роботу: графік на травень
У Конотопській районній лікарні планують встановити сонячну електростанцію
Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Мешканці зруйнованого російськими військами будинку у Сумському районі рік чекають компенсацію

Будинок у селі Вільшанка, неподалік Великої Чернеччини Сумського району був зруйнований рік тому російськими військовими. Мешканці досі чекають компенсацію за розбите помешкання. Їхнє майно, що залишилося на розвалинах, поступово розграбовують, говорять місцеві.

Вулиця Ведмежа розташована серед лісу, за 2 кілометри від села Вільшанка і за 15 кілометрів від кордону з Росією. Тут один населений будинок. Його розбомбили російські військові 10 березня 2022 року.

Рік без житла. Мешканці зруйнованого російськими військами будинку у Сумському районі рік чекають компенсацію

“Все одно не вірилось до останньої хвилини, що це війна, що це він прилетить і що він нам оце таке тут зробить. Кому ми тут були потрібні?. Оце наша лоджія. Тут ми полюбляли чай попити, особливо, коли починалася весна, у вікно подивиться. Тут все було дуже красиво. Господарство у сусідів було. Ну, все. Більш нема нічого”, — ділиться мешканка пошкодженого будинку Тетяна Качалка.

Рік без житла. Мешканці зруйнованого російськими військами будинку у Сумському районі рік чекають компенсацію

У ніч обстрілу вдома в Людмили Капленко був її чоловік і 90-річна свекруха. Жінка згадує: “Чоловік спав на той час, коли вилетіло вікно. В мене добре, що тут були штори такі плотні, можливо, це якраз його і врятувало, все полетіло на нього, разом із осколками”.

Рік без житла. Мешканці зруйнованого російськими військами будинку у Сумському районі рік чекають компенсацію

Тетяна Качалка розповідає: напередодні удару, коли бомбили Битицю, з їхнього будинку повідпадала штукатурка, а над ними літала ворожа авіація: “Зять після обіду дітей покидав у машину, троє внучат, дві мами, це було часів у 3-4, а в 12-12.30 нас розбили”.

Пані Тетяна під час обстрілу отримала осколкові поранення, понад два місяці лікувалася. Каже: в ту ніч було 6 ударів, один снаряд влучив у їхній будинок: “Отут під’їзд був. Зайти ж неможливо. Зранку приїхали наші свати, сусіди, знайомі, оце тільки хто й допоміг. Ви ж бачите, страшно зайти там. Хлопці молоді трошки плигнули туди, щось через вікно допомогли дістати, а сусіди – вони зовсім самі виїжджали.

Рік без житла. Мешканці зруйнованого російськими військами будинку у Сумському районі рік чекають компенсацію

Дві квартири, у яких не було людей, розбиті повністю, в інших повилітали вікна, двері, тріснули стіни, пошкоджені фундамент і стеля. Пані Тетяна каже: дивом не постраждали свійські тварини: “І каченята були, і кури були, і корівка там у нас була. Держали одну корівку на всіх сусідів, всі приходили. Ось тепер нема нічого. Ну корівка жива залишилася. Курочки в ліс побігли з переляку з качками. Поприходили, мабуть, на другий день і на третій день ще збирали. Одного собачку з будкою викинуло метрів на 30”.

Після вибуху отримали акт про те, що будинок непридатний для проживання. Там залишилася більшість речей, — розповідає пані Тетяна, каже: на розвалинах навіть вибухотехніки не працювали: “Нікого ж не було, ніхто не допомагав. І скільки писали і просили, хоча б хтось приїхав. Звідки ми знаємо, що тут може ще бути?”.

Що змогли, мешканці вивезли, але майже одразу будинок почали грабувати, особливо квартири, господарі яких евакуювалися або воюють.

Рік без житла. Мешканці зруйнованого російськими військами будинку у Сумському районі рік чекають компенсацію

За 10-20 днів цю квартиру вже обнесли. Крізь вікно. Ми боялися лазить сюди, а вони… Тут молода сім’я жила. Серьожа пішов служити, жінка з дитиною виїхала. Я ось пройшла по території, дивлюся: вже і люків нема на каналізації”, — розповідає Тетяна.

До квартири пані Тетяни дістатися складно. Оскільки син і зять пішли служити, допомогти дістати речі нікому. Але, каже, хтось їх виносить: “Посуд був такий, що можна винести, каструлі не всі забрали, табуретки у нас новенькі були, не дуже давно куплені, мабуть, через вікно спустили, чи хтозна-як вони діставали. Внучки іграшки були, ми не встигли забрати – дивлюсь, що вже й іграшок немає”.

Рік без житла. Мешканці зруйнованого російськими військами будинку у Сумському районі рік чекають компенсацію

Місцева влада допомогти вивезти речі не могла, каже староста Великочернеччинського округу Олена Сітало. Говорить: не мають власних коштів, але зверталися до Сумської міськради: “Говорили, зокрема, про те, що можливо допомогти людям у розборі будинку, демонтажі, бо ви бачили: будинок такий, що потрібна спеціальна техніка, своїми силами люди не справляться, але наразі поки що 20-кілометрова зона, і туди спецтехніку надсилати ніхто поки що не буде. Зробити ремонт якийсь і люди, щоб могли жити – я думаю, що це неможливо. Як варіант, це повинна бути або компенсація від держави матеріальна, щоб люди або могли придбати житло, або компенсація у вигляді житла”.

Рік без житла. Мешканці зруйнованого російськими військами будинку у Сумському районі рік чекають компенсацію

За словами старости, поки допомогу отримують люди, житло яких пошкоджене. Ті, хто втратив житло, чекають, оскільки ще не визначений механізм відшкодування. А тим часом мешканці розбитого будинку живуть по родичах, їх рідні залишаються за кордоном, бо нема куди повертатися.

Людмила Капленко розповідає, що зверталися з листами в органи місцевої влади: “Лисенко нам відповів, що коли буде на Ковпака модульне містечко, буде запропоновано мешканцям нашого будинку”. Пані Людмила каже: щоб отримати компенсацію, потрібна експертна оцінка, яку має оплатити громада, але, за словами експерта, до якого вони зверталися, на їхній будинок коштів не вистачило.

Рік без житла. Мешканці зруйнованого російськими військами будинку у Сумському районі рік чекають компенсацію

Як сказав директор департаменту інфраструктури Сумської міськради Олександр Журба, на найближчу сесію міськради буде винесено питання про виділення додаткових коштів на проведення експертних обстежень. Щодо відшкодування збитків за зруйноване житло – а таких будинків у Сумській громаді близько 20, 17 березня Президент підписав закон про порядок компенсації.

Цей закон вступає в дію 23 квітня, до 23 квітня Кабмін повинен розробити всі механізми, алгоритми відшкодувань, з яких джерел фінансування це буде. Ми, виходячи з цих алгоритмів, розумітимемо, що робити нам, що робити людям: куди їм звертатись, куди заяви подавати, який пакет документів формувати”, — пояснив Олександр Журба.

Наразі мешканці будинку по вул.Ведмежій мають статус внутрішньо переміщених осіб та отримують допомогу на проживання у розмірі 2 тисячі гривень на місяць, люди з інвалідністю – 3 тисячі, а також гуманітарну допомогу згідно зі статусом — розповіла Суспільному заступниця директора департаменту соцзахисту міськради Алла Котляр.

Це весь особистий дохід Тетяни Качалки, оскільки якраз в річницю обстрілу, 10 березня, її скоротили. “Зібралися зустрічать пенсію, ремонт зробили. Ну бачите тепер, що вийшло в нас. Будемо тепер чекати допомоги. Може, нам хтось допоможе. Хоча не дуже на нас звертають увагу. На всій Україні така біда, а в нас своя тут малесенька така біда”, — говорить пані Тетяна.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення