Вчора
На Сумщині протягом дня зафіксовано 120 вибухів
У Степанівці рятувальники ліквідували загоряння в житловому будинку
Які імена давали в Сумах дітям у квітні
У Конотопському районі запроваджено додаткові заходи безпеки
Міноборони нагородило військового з Глухова відзнакою
“Мобілізуюсь у лави ЗСУ”. Денис Ващенко прокоментував рішення про його звільнення з посади голови Роменської РДА
На Роменщині поліцейські затримали чоловіка, який намагався вбити товаришаВІДЕО
Визначено переможницю конкурсу «Міс СумДУ – 2024»
Сумська “Вікторія” зіграла з лідером Першої ліги внічию
Жителі Сумщини заплатили на 1 млрд більше податків
В Одесі від ворожого обстрілу балістикою постраждала сімейна пара з Сум
На Роменщині ліквідували загоряння будівлі з дровами
У Сумах водій ГАЗа врізався у припаркований легковик і залишив місце ДТП
У Білопільській громаді застілля у чужому будинку ледь не закінчилося вбивством
У Сумах хотіли ремонтувати колектор на 58 млн грн дорожче
Область передала місту Суми житловий будинок
У Сумах вночі затримали вщент п’яного 25-річного водія
У Шосткинському ВПУ пекли паски родинам загиблих захисників
У Краснопіллі проведуть в останню путь прикордонника Ігоря Жирнового
У квітні на Сумщині зареєстровано близько 250 шлюбів
Уряд погодив звільнення Дениса Ващенка з посади голови Роменської РДА
“Відчуваємо тільки страх, біди та клопоти”. Як живуть люди у прикордонній Хотінській громаді
На Сумщині за незаконний поруб дерев судитимуть двох чоловіків
Сумська обласна клінічна лікарня отримала сучасний пересувний медичний кабінет від міжнародних та українських донорівФОТО
На Сумщині завершується будівництво фортифікаційних споруд, – Міноборони України
На Сумщині визначили переможців конкурсу дитячої творчості «Україна-мрія»
Директору “Шляхрембуда” закидають корупцію через користування службовим положенням задля свого депутатського округу
На фронті загинув захисник із Краснопілля Сергій Яровенко
На Сумщині немає світла у 86 населених пунктах
У Шостці відбувся відкритий Кубок Сумської області зі стрибків на акробатичній доріжці

На Сумщині лікарі закликають вакцинуватися проти кору

Про це розповіла під час брифінгу заступниця начальника управління охорони здоров’я Сумської обласної державної адміністрації – обласної військової адміністрації Галина Хомета.

«В Україні наразі існує ризик виникнення спалаху кору, останній ми мали у 2017-2019 роках. Це одна з найзаразніших інфекцій у світі. За 6 місяців 2023 року виявили вже 20 випадків. На перший погляд, ця цифра може здаватися замалою, щоби говорити про подібність до спалаху 5-річної давнини, проте важливо знати специфіку вірусу кору аби розуміти реальність ризиків в Україні, – говорила Галина Хомета. – Це одна із найбільш заразних хвороб у світі. З 10 невакцинованих людей, які проконтактували з хворим, 9 захворіють. У підтвердження стрімкого поширення кору згадаймо попередній спалах 2017- 2019 років. Тоді в перший рік спалаху кору було зареєстровано 4,8 тис. (4 782) інфікованих, а вже наступного року кількість кратно збільшилася і сягала 53 тис. (53 219) хворих. Набравши оберту і масштабу, кір вирував протягом 2019 року, і ним заразилося 54 тис. (54 282) людей».

У Сумській області останні 2 роки захворювання на кір не реєструвались. Однак, високі рівні захворюваності спостерігались впродовж 2018-2019 років, коли захворіло 554 людини, в тому числі 156 дітей.

Спалахи кору в Україні мають циклічний характер і повторюються кожні чотири-п’ять років. З огляду на те, що попередній спалах був у 2017-2019 роках і від початку цього року відмічається зростання випадків кору, у 2023 році є високий ризик виникнення потужного спалаху, значне збільшення кількості випадків.

«Кір – це небезпечна хвороба: з однієї тисячі людей, які захворіли на кір, одна помирає, одна хворіє на енцефаліт – тяжке ураження головного мозку (за даними Центрів контролю та профілактики захворювань США). Кір майже завжди важко протікає, що у дітей, що у дорослих. Він часто ускладнюється запаленням легень, вушною інфекцією та іншими серйозними ускладненнями. Серед складних віддалених наслідків кору є підгострий склерозуючий паненцефаліт. Це хвороба, яка не має лікування, завжди має смертельний результат. Хвороба розвивається через 5-10 років після перенесеного кору, – повідомила заступниця начальника управління охорони здоров’я. У групі ризику – діти, які перехворіли на кір на першому році життя, яких ми не можемо вакцинувати, але можемо їх захистити через вакцинацію старших дітей. На жаль, зараз ми маємо відлуння спалаху 2017-2019 років – зростають випадки підгострого склерозуючого паненцефаліту, саме через 5 років після попереднього спалаху».

Вірус кору впливає і на імунну систему – пригнічує на кілька місяців-років імунітет людини, яка перехворіла, викликаючи “імунну амнезію”. Це робить людину більш вразливою до інших інфекцій.

Головна причина спалахів кору – низьке охоплення профілактичними щепленнями проти кору дітей у попередні роки. Для колективного імунітету необхідно, щоб 95% населення мали імунітет від цієї хвороби. І цього краще досягти через вакцинацію. Адже хвороба часто має тяжкий перебіг, з розвитком ускладнень. Високого рівня охоплення вакцинацією першочергово необхідно досягти серед дітей. В Україні у 2022 році лише 74% дітей віком 1 рік та 69% 6-річних дітей щеплено проти кору згідно з календарем. Загалом 215 698 дітей в Україні віком 2-17 років не мають щеплень від кору за віком.

Рівні охоплення щепленнями по Сумській області за 2022 рік проти кору, паротиту та краснухи: діти в 1 рік – 95,8%, діти в 6 років – 97,5%. І хоча охоплення вакцинацією в області досить високе, після проведеної верифікації встановлено, що кількість дітей в області, яка підлягає проведенню щеплень проти кору, паротиту та краснухи вакциною КПК – 2 544 особи (взагалі не мають жодного щеплення – 502 дитини, мають одне щеплення –1 264 дитини).

Вакцинація дітей від кору гарантується державою, діти можуть щепитися від нього безоплатно до 18 років. Дорослі можуть отримати щеплення КПК за власний кошт або ж в окремих випадках за рахунок держави.

Про вакцинацію

Вакцина КПК (комбінована вакцина для профілактики кору, епідемічного паротиту, краснухи) використовується вже понад 50 років, і понад 500 мільйонів доз було введено в більше ніж 100 країнах світу лише за період 1999 – 2004 років. Вона є безпечною та ефективною, схвалена до використання Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Лише протягом 2000-2015 років вакцинація проти кору зберегла 20 мільйонів дитячих життів у світі.

Для захисту від кору потрібні дві дози вакцини КПК, що містить живі, але ослаблені віруси кору, паротиту та краснухи. За календарем щеплень в Україні першу дозу вакцини вводять дітям у 12 місяців, другу дозу – в 6 років. Дітям, яких не було вакциновано вчасно, вводять дві дози вакцини з інтервалом мінімум у 1 місяць.

«Пам’ятайте, що хронічні захворювання не є протипоказаннями до вакцинації: діти, які мають бронхіальну астму, цукровий діабет, муковісцидоз, серцевосудинні чи інші хронічні захворювання, потребують щеплення в першу чергу, адже ризик зараження кором і розвитку серйозних ускладнень після хвороби в них значно вищий. До вакцинації не потрібно готуватися, здавати загальні аналізи крові чи сечі, – говорила Галина Хомета. – Щеплення КПК також надає захист проти краснухи й паротиту. Щонайменше через місяць після отримання першої дози вакцини у зв’язку з екстренним щепленням варто отримати і другу дозу вакцини КПК для надійного захисту в майбутньому».

Про вакцинальну кампанію

Для того щоб недопустити спалах кору, Міністерство охорони здоров’я розгортає національну кампанію з вакцинації проти кору.

Ця кампанія має дві цілі: 1) «довакцинувати» проти кору всіх нещеплених дітей, які з різних причин пропустили щеплення КПК, 2) забезпечити те, щоб усі діти вчасно отримували щеплення КПК. ми плануємо вакцинувати дітей та дорослих з цільових груп, щоб перед початком навчального року мінімізувати прошарок невакцинованих дітей і відтак зменшити ризики поширення хвороби. 5 червня разом з міжнародним дитячим фондом ЮНІСЕФ доставлено в Україну 657 000 доз вакцини М-М-R II проти кору, краснухи та паротиту як гуманітарну допомогу. Вона вже розподілена та розвезена по регіонах. До Сумської області надійшло 5900 доз вакцини КПК, яка розподілена відповідно до потреби. Видачу та розвезення вакцини здійснює ДУ «Сумський обласний центр контролю та  профілактики  хвороб МОЗ України».

Ми дякуємо також міжнародним партнерам за їхню постійну підтримку України в цей важкий час, зокрема й за поставки вакцини, які зараз так необхідні нашій країні. Також вдячні за всі інші зусилля, такі як забезпечення безперебійної роботи холодового ланцюга, обладнання необхідного для транспортування та зберігання вакцин, інформаційну підтримку вакцинації, проведення тренінгів для медиків, роботу мобільних бригад з вакцинації.

«У межах цієї кампанії важлива функція в освітян: нагадуємо, що у повноваженні закладів освіти самостійно можуть ініціювати проведення у своїх закладах вакцинальні сесії на місцях із залученням виїзних вакцинальних бригад чи ж шкільних медичних працівників. Крім цього, у освітян важлива місія — поширювати знання про захист від кору серед батьків, а медпрацівники закладів повинні вміти розпізнати симптоми кору в учнів та знати алгоритм дії в такій ситуації, – повідомила посадовиця. – На завершення звертаємося до всіх тих, хто на своєму рівні має змогу попередити нові спалахи кору та їх зростання — це освітяни та батьки дітей. Звертаємося до вчителів, вихователів, директорів закладів освіти, шкільних медпрацівників. Ви робите надважливу справу – за важких умов війни формуєте та бережете майбутнє України. Ми просимо вас долучитися ще до однієї важливої місії – збереження життя та здоров’я малечі».

Що можете зробити ви:

– Поширювати достовірну інформацію про кір і захист від нього серед батьків.

– Сприяти вчасній вакцинації дітей від кору та не допускати до закладу невакцинованих дітей та співробітників, які відмовляються від щеплення.

– Стежити за станом дітей у своєму освітньому закладі та у випадку підозри на інфікування кором повідомити про це медиків та вжити заходів задля непоширення інфекції далі.

І наостанок медики звертаються до батьків дітей. Нам, лікарям, доводилося бачити, як від кору помирають діти через те, що не були вакциновані, як страждають їхні батьки, як шукають будь-які варіанти врятувати хвору дитину, коли вже запізно. Не доводьте до цього — вакцинуйте свою дитину, захистіть її від небезпечної хвороби.

Вже можна вакцинуватися!

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Поділитися в соціальних мережах
26 лютого
Видатного українського лікаря Сергія Лисенка нагородили Міжнародною премією миру (Німеччина – США)
30 грудня
«Аврора» передала 220 шоломів захисникам
02 вересня
В Черкассах есть свои Месси и Роналду: итоги футбольного первенства
24 червня
СБУ заявила, що нардеп Деркач завербований російською розвідкоюВІДЕО
З 1 вересня в українських школах планують розпочати переважно очне навчання – ОП
Українські військові вийшли з Сєвєродонецька – журналіст
Кремль відреагував на кандидатство України в ЄС: “головне, аби не було проблем для РФ”
У Херсоні підірвали колаборанта
Під Рязанню в Росії впав Іл-76
Українська авіація завдала потужних ударів по росіянах
США надають $450 млн військової допомоги Україні, у пакеті – РСЗВ та патрульні катери
Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС
23 червня
НБУ “надрукував” для уряду ще 35 мільярдів
McDonald’s може відкритися в Україні в серпні – Forbes
Перші американські HIMARS вже в Україні – Резніков
Суд заборонив партію Вітренко
Документи про завершення освіти будуть доступні в “Дії”
Європарламент підтримав кандидатський статус для України і Молдови
У Львові у закритому режимі готуються судити Медведчука
Британська розвідка: сили РФ просунулися в бік Лисичанська на 5 кілометрів
Влучання блискавки, утоплення, втрата свідомості: як надати домедичну допомогу
Зеленський: Пришвидшення перемоги – наша національна мета
22 червня
Вчителі з регіонів, де відновлять офлайн-навчання, мають повернутися на роботу – Шкарлет
Шольц: Німеччина продовжить постачати зброю Україні
В Україні повністю зупинено нафтопереробку – Вітренко
Туреччина заявила, що досягла прогресу з Росією щодо вивезення українського зерна
Росіяни випустили 7 ракет по Миколаєву – Кім
Європі порадили готуватись до зими без російського газу
У Ростовській області горів нафтопереробний завод, соцмережі писали про удар з безпілотника
ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт рішення